Αθ. Μπούρας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα προστασίας των παιδιών

Σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής συνεδρίασε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Στην επετειακή αυτή συνεδρίαση, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττική, Θανάσης Μπούρας, ως Προεδρεύων στην Ολομέλεια ανέφερε τα εξής: «Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Υιοθετήθηκε στις 12 Μαΐου του 2015, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατόπιν εισηγήσεως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Κάθε χρόνο η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ημέρα αυτή εστιάζει σε ένα διαφορετικό θέμα. Η φετινή Ευρωπαϊκή μέρα έχει στόχο να καταστήσει τον κύκλο εμπιστοσύνης των παιδιών πραγματικά ασφαλή.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών θεωρείται η συμμετοχή ή η έκθεση παιδιών και εφήβων σε πράξεις με σεξουαλικό περιεχόμενο υποκινούμενες από ενήλικα, που συνήθως έχει σχέση φροντίδας ή οικειότητας με το παιδί.
Η σεξουαλική κακοποίηση εμπεριέχει διάφορες μορφές με ή χωρίς επαφή, από την έκθεση σε επίδειξη, τις θωπείες και τις ασελγείς πράξεις, μέχρι τον βιασμό και την αιμομιξία. Η πορνογραφία είναι ακόμη μία μορφή.

Η άμεση κι εύκολη πρόσβαση στον κυβερνοχώρο έχει επιτρέψει τη ραγδαία ανάπτυξη και διάδοση του πορνογραφικού υλικού, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύει τη σύλληψη των δραστών, οι οποίοι μέσω της ανωνυμίας που τους προσφέρει το διαδίκτυο, απελευθερώνουν τις πιο ακραίες επιθυμίες τους. Μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, η κακοποίηση των παιδιών μέσω διαδικτύου φαίνεται να αυξήθηκε αλματωδώς.

Επιπρόσθετα, η επιβεβλημένη καραντίνα ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού συνέβαλε στην αύξηση και των άλλων μορφών παιδικής κακοποίησης, καθώς παρέτεινε την παραμονή των παιδιών στο σπίτι μαζί με τους δυνητικούς τους θύτες. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι τα παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά από αγνώστους, η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές ο δράστης είναι πρόσωπο που προέρχεται από το οικείο περιβάλλον, με τον οποίο τα παιδιά συνδέονται συναισθηματικά και γι’ αυτό άλλωστε δυσκολεύονται τόσο πολύ να αποκαλύψουν τι τους συμβαίνει. Υπολογίζεται πως περίπου το 1/3 των παιδιών που έχουν πέσει θύματα αυτής της κατάστασης δεν θα το ομολογήσουν ποτέ σε κανέναν.
Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Γι΄ αυτό χρειάζεται να μαθαίνουμε στα παιδιά το αποκλειστικό δικαίωμά τους στο σώμα τους κι έτσι να προφυλάσσονται όχι μόνο από αγνώστους, αλλά κι από το οικείο περιβάλλον τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης, τα παιδιά παγιδεύονται, εκβιάζονται, παραπλανιούνται και πιέζονται ψυχολογικά. Απότοκος αυτού, καθώς και του ότι συχνά οι καταγγελίες έρχονται σε «ψυχρό» χρόνο, δηλαδή πολύ μετά τα όποια συμβάντα, είναι ότι ελάχιστα παιδιά έχουν σωματικά ιατροδικαστικά ευρήματα και μόνη ένδειξη για το τι τους συνέβη είναι ο λόγος τους, όταν βρουν το θάρρος να αποκαλύψουν.

Η κακοποίηση των παιδιών έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία και της ευζωία τους. Τα παιδιά- θύματα εμφανίζουν κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές, διαταραχές του ύπνου και μαθησιακές δυσκολίες.

Η κοινωνία χρειάζεται να αναλάβει δράση, ώστε να προστατέψει τα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη ψηφίζει νόμους και συμβάσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όμως το σημαντικό είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι στην πράξη.

Σε ό,τι αφορά την παιδική πορνογραφία, επειδή το υλικό διακινείται από χώρα σε χώρα, είναι απαραίτητη η συνεργασία των διωκτικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ τους, καθώς και με τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να περιοριστεί το φαινόμενο.
Σχετικά με την πρόληψη, μέτρα όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η εκμάθηση των δικαιωμάτων του παιδιού θα πρέπει να είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Κι εδώ θα ήθελα να συγχαρώ την Υπουργό Παιδείας, γιατί από φέτος σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια της χώρας μας διδάσκεται το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μέσα από τα θεσμοθετημένα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Επιπλέον, η συντονίστρια επί σειρά ετών της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε» και συνεργάτιδα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, Βουλευτής Έλενα Ράπτη, βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ενταχτε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω βιωματικής διδασκαλίας, το οποίο θα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τεσσάρων τάξεων του δημοτικού σχολείου.
Η στελέχωση των σχολείων της χώρας από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας τα παιδιά- θύματα που παρέμεναν στο σπίτι δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να αναζητήσουν βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να παραμένουν τα σχολεία ανοιχτά για να υποστηρίζεται η μαθησιακή διαδικασία και η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για να έχουν τα παιδιά- θύματα την ευκαιρία να απευθυνθούν σε κάποιο αρμόδιο πρόσωπο, όπως στον ψυχολόγο ή τον δάσκαλο, ο οποίος θα τους παρέχει την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και θα συνεργαστεί με τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, τους δικαστικούς λειτουργούς και την αστυνομία, ώστε να αναλάβουν δράση.

Η συνεχής επιμόρφωση, λοιπόν, όλων των παραπάνω εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας είναι όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στην Ολομέλεια κι ανακοίνωσε ένα ολιστικό σχέδιο δράσης με έντεκα άξονες. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, το οποίο θα ορίζει σαφώς τον ρόλο όλων εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και στο Εθνικό Αρχείο Καταγραφής κι Επιτήρησης των Κακοποιημένων παιδιών, το οποίο θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ενεργειών για κάθε περιστατικό. Ακόμη, τόνισε πως η αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης αφορά ολόκληρη την κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει όλα της τα μέλη να είναι ευαισθητοποιημένα. Τέλος, ανακοίνωσε τον ρόλο της εθνικής συντονιστικής επιτροπής, με στελέχη από τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, η οποία θα επιβλέπει την πορεία αυτού του πενταετούς εθνικού σχεδίου, θα υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας, ενώ επικεφαλής θα είναι η Βουλευτής κ. Έλενα Ράπτη.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button