Αντώνης Χοροζάνης για τη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου στις 4/5

Δελτίο τύπου του δημοτικού συμβούλου, με τον συνδυασμό Λαϊκή Συσπείρωση, Αντώνη Χοροζάνη:

Στις 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας κι ενώ προηγήθηκε ένα μόνο ακόμη πριν είκοσι μέρες «διά περιφοράς». Θεωρούμε πως έπρεπε πολύ πιο γρήγορα να είχε λυθεί το ζήτημα με την τηλεδιάσκεψη, ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις κι όχι απλά να ψηφίζουμε.

Δυστυχώς όμως και περιέργως, ενώ άκουγα επί δυόμισι ώρες όλες τις τοποθετήσεις, όταν ήρθε η ώρα της τοποθέτησής μου δεν ακουγόταν τίποτα (ίσως ο δαίμων της τεχνολογίας).

Οφείλω λοιπόν να ενημερώσω για το ποια ήταν η τοποθέτησή μας:
Πρώτα πρώτα βάλαμε (θα βάζαμε) στην προ ημερησίας τα βασικά ζητήματα για τη λειτουργία του Κέντρου υγείας, που δεν μπορεί λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης υποδομών να παίξει τον πολύ σημαντικό ρόλο του, κυρίως τώρα σε συνθήκες πανδημίας. Έπειτα το ζήτημα με τη λειτουργία των σχολείων, αν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υποδεχτούν μαθητές και καθηγητές με ασφάλεια, αν εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση. Και βέβαια να μην ξεχνάμε πως άρχισε η αντιπυρική περίοδος και πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά πώς θα λειτουργήσουμε το επόμενο διάστημα ώστε να αποφύγουμε τις τραγικές καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν.

Στο 1ο θέμα που αφορά την επισκευή του Κυριακουλάκειου: Φαίνεται από τη χρόνια καθυστέρηση του έργου το ενδιαφέρον που δείχνει η δημοτική αρχή για τον Πολιτισμό. Πάνω από 20 χρόνια γίνονται μελέτες και καμιά δεν ολοκληρώθηκε! Μήπως γιατί δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να αντλήσει ο Δήμος από αυτό κέρδη στο όνομα της ανταποδοτικότητας; Μήπως αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του ως κόστος που πρέπει «έντεχνα» να αποφύγει; Είναι πραγματικά ένα γιοφύρι της Άρτας, κι ελπίζουμε για να τελειώσει να μη χρειαστεί να σφάξουμε στα θεμέλιά του τον ίδιο τον Πολιτισμό!

Το 2ο θέμα αφορά την τροποποίηση του προϋπολογισμού: Πρόκειται για αμαρτωλή ιστορία, με την έννοια ότι πέρα από χίλια διαδικαστικά προβλήματα (προεγκρίσεις, εγκρίσεις, ισοσκελισμούς κλπ.) το μεγάλο πρόβλημα είναι ένα: Πως είναι αντιλαϊκός, πως όλα αυτά τα «Παρατηρητήρια» και οι «Έλεγχοι» αποσκοπούν στο να μετατρέψουν τους Δήμους σε μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, αδιαφορώντας για τις λαϊκές ανάγκες. Γι’ αυτό δεν υπάρχει πουθενά πρόβλεψη για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, για σωστή λειτουργία σχολείων και παιδικών σταθμών, δρόμων και παιδικών χαρών, εξασφάλιση παραλιακού μετώπου για τον λαό, καμιά πρόβλεψη για τα προβλήματα στην Κινέτα και στο Αλεποχώρι. Με άλλα λόγια, ευλογούμε την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και αναθεματίζουμε τις λαϊκές ανάγκες, την κοινωνική πολιτική γιατί είναι «ανεπίτρεπτο κόστος». Αυτή είναι ουσία της πολιτικής του Δήμου κι αυτός είναι ο λόγος που είχαμε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Τέλος, σε ότι αφορά την επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) να επαναλάβουμε τη βασική μας θέση: Αν δεν δούμε το τεράστιο αυτό πρόβλημα ολοκληρωμένα και ενιαία, αν πάμε να το λύσουμε αποσπασματικά και μέσω ΣΔΙΤ ή ιδιωτών, δεν πρόκειται να λυθεί τίποτα! Τέσσερα χρόνια συζητάμε στην Κινέτα για Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων κι ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα! Έρχεται και μια φωτιά σε χώρο συγκέντρωσης απορριμμάτων να μας θυμίσει πως το ζήτημα πρέπει να λυθεί άμεσα! Όμως όχι μόνο άμεσα αλλά και σωστά: Όσο υπερισχύει η λογική πως «τα σκουπίδια είναι χρυσός» και η διαχείρισή τους είναι εμπόρευμα, τόσο ο λαός θα βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα σκουπίδια και τόσο το περιβάλλον θα υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button