Αντώνης Χοροζάνης: Αντιλαϊκά δημοτικά τέλη και προτάσεις για αναμόρφωσή τους

Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση Μεγάρων και Νέας Περάμου έστειλε επιστολή στην οποία κάνει λόγο για αντιλαϊκή λογική των δημοτικών τελών και προτείνει άμεσα να παρθούν μέτρα ελάφρυνσής τους. Αναλυτικά:

Ο Δήμος μας για άλλη μια χρονιά παραμένει ένας φορομπηχτικός μηχανισμός , μένοντας πιστός στους αντιλαϊκούς νόμους του κράτους. Στους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια μέσα από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» και ορίζουν την σημερινή λογική των ανταποδοτικών τελών, τη λογική του μονόδρομου των αυξήσεων κι όχι των μειώσεων στα δημοτικά τέλη.

Αυτός είναι άλλωστε κι ο χαρακτήρας της «ανταποδοτικότητας», όπου όλη η λειτουργία και η υποδομή του τομέα καθαριότητας στηρίζεται στα δημοτικά τέλη ως μόνη πηγή εσόδων ενώ η πρόσληψη μόνιμου ή άλλου προσωπικού «είναι απαγορευτική».

Η Δημοτική διοίκηση του Δήμου μας όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, αλλά τις χειροκροτεί και τις επικαλείται κάθε φορά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ή δείχνοντας δήμους που έχουν πιο ακριβά δημοτικά τέλη.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών;

Στο Δήμο μας έχουμε μόνο 47 μόνιμους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ενώ για να λειτουργήσει σωστά ο Οργανισμός Καθαριότητας χρειάζονται τουλάχιστον 220 μόνιμοι υπάλληλοι! Η διοίκηση του δήμου δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και αναρωτιόμαστε μήπως είναι σκόπιμο, αφού το κράτος προσανατολίζεται στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Ο Δήμος έχει ευθύνη που δεν αναδείχνει αυτό το πρόβλημα και δεν φτάνει που γίνεται φορομπηχτικός μηχανισμός του κράτους, αλλά επιβραβεύει αυτή την πολιτική και έτσι ο λαός των Μεγαρέων και τοπικούς έξτρα φόρους πληρώνει και δε βλέπει ανταποδοτικότητα.

Πριν έξι χρόνια επιβλήθηκαν αυξήσεις 13% στα δημοτικά τέλη, αφού αυτή είναι η πολιτική της τοπικής διοίκησης. Τώρα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες πανδημίας και τώρα του νέου κύκλου της καπιταλιστικής κρίσης που έχει πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αλλά και επαγγελματίες, προτείνουμε να παρθούν στοιχειώδη μέτρα ώστε να πάρει ο λαός μια ανάσα με την μείωση των δημοτικών τελών.

Προτείνουμε συγκεκριμένα:
-50% μείωση στα τέλη για την λαϊκή κατοικία.

-Εξίσωση στα δημοτικά τέλη της Κινέττας ,Αλεποχωρίου με τα Μέγαρα.

Σε όσους έχουν ετήσιο εισοδήματα σε επαγγελματίες μικρότερο των 12000 ευρώ:

-Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης – κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών που βρίσκονται σε εξέλιξη η έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους για 6 μήνες. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες.

-Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στ λειτουργία καταστημάτων. Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων με εισόδημα κάτω των 12000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

-Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους ( τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων ) μέχρι 30/6/2021.

-Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 ( κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κλπ) . Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.

– Οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού να γίνουν με ευθύνη του κράτους. Το «δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει να το πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (Ολυμπία οδός, Φυσικό Αέριο, διυλιστήρια κλπ.).

Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Αντώνης Χοροζάνης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button