Άνοιξε νέους δρόμους για την τοπική ανάπτυξη, το ταξίδι του Δημάρχου στην Κίνα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το υπηρεσιακό ταξίδι του Δημάρχου κ. Γρηγόρη Σταμούλη και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Μιχάλαρου, στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που διήρκεσε από 7 έως 14 Νοεμβρίου 2015.

 

Το ταξίδι, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι Ασπροπύργου, κ. Μελετίου Νικ., Ελευσίνας, κ. Τσουκαλάς Γεωρ. και Περάματος, κ. Λαγουδάκης Ιωαν., με ένα συνεργάτη έκαστος, πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα, κ. Zou Xiaoli και υπηρεσιακή πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, που κάλυψε και το σύνολο των δαπανών.

 

Βασικοί προορισμοί της Ελληνικής αποστολής ήταν τo Πεκίνο, πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Qingdao και σκοπός η προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα προσδώσουν μεγάλη αξία στην περιοχή μας και θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, προς όφελος των κατοίκων του Δήμου και πάντοτε με σεβασμό προς το περιβάλλον, ταυτόχρονα δε και η ανταλλαγή πολιτισμικών δραστηριοτήτων.

 

Καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής στην Κίνα, την Ελληνική αποστολή, που έτυχε εξαίρετης και ζεστής φιλοξενίας, συνόδευε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Shen Xin, από κοινού με δύο βοηθούς του και τον διερμηνέα κ. Lee, συνταξιούχο δημοσιογράφο με εικοσαετή θητεία στην Αθήνα, ως εκπρόσωπος του Κινεζικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Επίσης καθοριστικής σημασίας ήταν η συμμετοχή σ’ αυτό το ταξίδι του Προέδρου του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Φιλίας, κ. Κόντου Ελευθέριου, ο οποίος συνέβαλε και στην όλη διοργάνωση.

 

Ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης, από κοινού με τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής αποστολής, πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους παρακάτω σημαντικούς κρατικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες κατά την διάρκεια των οποίων παρουσίαζε την στρατηγικής σημασίας θέση και τα πολλά πλεονεκτήματα, που διαθέτει η περιοχή μας,

  • Τον κ. Zhang Xinqi, Δήμαρχο της πόλης Qingdao, η οποία ευρίσκεται 700 χλμ Ν.Α. του Πεκίνου και έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια κατοίκους.
  • Τον κ. Tan Xuxiang, Δήμαρχο της πόλης Daxing, η οποία ευρίσκεται κοντά στο Πεκίνο, με πληθυσμό 1,5 εκατομμύριο κατοίκους.
  • Τον Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πεκίνου, κ. Ding Fang, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα πολιτιστικά δρώμενα του Πεκίνου.
  • Τον Πρόεδρο της παγκοσμίου επιπέδου εταιρίας COSCO, κ. Ma Zehua και το επιτελείο του, καθώς και την κα Sun Yueying, υπεύθυνη της COSCO για την Ελλάδα. Πέραν των ήδη υπαρχουσών δραστηριοτήτων στον τομέα των μεταφορών, που έχουν επικεντρωθεί στον Πειραιά (Ο.Λ.Π.) και στο Θριάσιο Πεδίο, η εταιρία ενδιαφέρεται και για επενδύσεις στις κατασκευές, στην τεχνολογία και στον τουρισμό.
  • Τον μεγαλοεπιχειρηματία στον χώρο του τουρισμού και των κατασκευών, κ. Jacky Hu.
  • Την κ. Danxia Xu, Πρόεδρο μεγάλης εταιρίας παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών συσκευών.
  • Τον κ. Cai Erhang, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας POWERLONG, η οποία κατασκευάζει εξοχικούς οικισμούς και ξενοδοχεία.
  • Τον Γενικό Διευθυντή των ναυπηγείων του Qingdao.
  • Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του λιμανιού του Qingdao, το οποίο είναι το 4ο μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας και το 1ο σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, με πολλά δρομολόγια προς Πειραιά.

 

Σχετικά με τα αποτελέσματα του ταξιδιού του, ο κ. Σταμούλης δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει επιτύχει ο φίλος Κινεζικός Λαός, χάρη στον σωστό σχεδιασμό, την σκληρή εργασία, την μεθοδικότητα και παράλληλα, την ομόνοια και την συνεργασία όλων των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

 

 Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε, καθώς και οι επαφές που πραγματοποιήσαμε με Δήμους, Κυβερνητικούς Παράγοντες και Επιχειρηματικούς Κύκλους ήταν εξαιρετικά σημαντικές και είναι βέβαιον ότι θα αποτελέσουν τα θεμέλια μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής για την ανάπτυξη των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

 

Για τον λόγο αυτό, άμεσα θα προχωρήσω στην σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του Δήμου μας, στο πλαίσιο των Κινεζικών παραγωγικών, εμπορικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων και ανταλλαγών».

""

""

""

Παρόμοια άρθρα

Back to top button