Aνυπαρξία δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Κινέττας του Δήμου Μεγαρέων

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόνης, Χρήστος Κατσώτης και Λιάννα Κανέλη κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων την παρακάτω ερώτηση σχετικά με την ανυπαρξία δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Κινέττας του Δήμου Μεγαρέων:

 

«Η  περιοχή της Κινέττας (Δήμος Μεγαρέων), παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόλις 55 χιλιόμετρα από το κέντρο της  Αθήνας και έχει έναν πληθυσμό 2 χιλιάδων μονίμων κατοίκων, που τους καλοκαιρινούς μήνες ανεβαίνει στις 15 χιλιάδες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών, ακόμη και σε βασικές, στοιχειώδεις ανάγκες, όπως είναι η ύδρευση, η σχολική στέγη κλπ. Η μισή περιοχή είναι ήδη ενταγμένη στο σχέδιο πόλης, ενώ για την υπόλοιπη, στην όποια υπάρχουν ήδη κατοικίες και κόσμος που πληρώνει τους αντίστοιχους φόρους στο κράτος, εκκρεμεί η ένταξη της στο σχέδιο.

 

Σήμερα, εν έτει 2016, η περιοχή δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ για την παροχή καθαρού νερού, τη στιγμή που η Περιφέρεια  απαγορεύει τη χρήση του νερού των γεωτρήσεων, διότι είναι ακατάλληλο για πάσα χρήση. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα αφού εξαναγκάζει τους κατοίκους σε τεράστιο κόστος και καθημερινή ταλαιπωρία, προκειμένου να προμηθευτούν καθαρό νερό για τις ανάγκες τους των ίδιων και των οικογενειών τους.

 

Την ίδια στιγμή το κράτος και οι κυβερνήσεις, τα προηγούμενα χρόνια, κατασκεύασαν στην περιοχή αυτοκινητόδρομους κι άλλα έργα π.χ. Νέα  Εθνική  Οδός  Αθηνών – Κορίνθου, Προαστιακός Αεροδρόμιο – Κιάτο, η χρήση των οποίων γίνεται από τους κατοίκους της περιοχής με το ανάλογο ακριβό αντίτιμο (διόδια, εισιτήρια). Εντούτοις, δε συνδέσανε την περιοχή με καθαρό νερό. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης κριτήριο για τα διάφορα έργα δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά το κέρδος.

 

Σήμερα και παρά το γεγονός ότι δίνονται υποσχέσεις για άμεση σύνδεση της Κινέττας με το δίκτυο της  ΕΥΔΑΠ και έχει γίνει μια πρώτη εγγραφή στα  τεχνικά έργα της Περιφέρειας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το έργο πραγματικά θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί έγκαιρα. Πρώτον, δεν έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι. Δεύτερον, η εγγραφή στα τεχνικά έργα αφορά τον αγωγό τροφοδοσίας και τις δεξαμενές κι όχι το εσωτερικό δίκτυο διανομής του νερού, προκειμένου αυτό να φτάσει στους καταναλωτές. Τρίτον, με βάση τα παραπάνω είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι το έργο πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Κατά συνέπεια το όλο έργο είναι στον «αέρα» και δημιουργείται ο κίνδυνος να ζητηθεί προκαταβολικά από τους δημότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να προχωρήσει.

               

Επειδή η έλλειψη δικτύου ύδρευσης στην περιοχή παραπέμπει σε «τριτοκοσμικές» συνθήκες κι επειδή είναι επείγουσα ανάγκη το έργο να σχεδιαστεί και να ολοκληρωθεί άμεσα με ευθύνη του δημοσίου και με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές, χωρίς επιβάρυνση των δημοτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός τι μέτρα θα πάρει στην παραπάνω κατεύθυνση;»

 

Διαβάστε εδώ την απάντηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Γιάννη Μπενίση.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button