Ανοιχτή συνέλευση πραγματοποιήθηκε από κατοίκους της Κινέττας

Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Κινέττας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων της Κινέττας με καλεσμένους τον αντιπεριφερειάρχη περιφερειακής ενότητας δυτικής Αττικής  κ.  Ι. Βασιλείου, τον δήμαρχο  Μεγάρων κ. Γρ.  Σταμούλη, τους βουλευτές Αττικής κ. Γ. Πάντζα και κ. Γ. Μαρτίνου,  τον επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος   αντιπολίτευσης κ. Ι. Μαρινάκη με τους συνεργάτες του τον δημ. Σύμβουλο κ. Αθ. Δρένη,  τον κ. Γ. Κουμπέτσο και τον κ. Θ. Κεφαλόπουλο, τους επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολίτευσης κ. Γ. Μπερδελή και κ. Αν. Χοροζάνη. Παρίσταντο ακόμη οι αντιδήμαρχοι κ. Στ. Φωτίου, κ. Ι. Πολυχρόνης, κ.  Β. Μαυροειδή, οι  δημοτικοί σύμβουλοι  κ. Κ. Φυλακτός, κ. Γ. Σωτηρίου, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Η. Μουσταϊρας, καθώς και  ο καθηγητής πανεπιστημίου κ. Ευαγ. Σαμπράκος. Την συνέλευση κάλυψαν οι δημοσιογράφοι Αλέκα Σταματιάδη από την εφημερίδα «Ενημέρωση», ο Τρύφωνας Καραβούλιας από την εφημερίδα «Μεγαρικός Τύπος» και ο Γιάννης Δρίτσας από την εφημερίδα «Άποψη».

 

Ήταν μια πολιτισμένη συζήτηση με τοποθετήσεις, δεσμεύσεις και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα καυτά προβλήματα που απασχολούν την Κινέττα.      Ύδρευση – Αποχέτευση – Σχολείο – Προαστιακός – Πλευρικά Διόδια – Εξομοίωση δημοτικών τελών με τους κατοίκους των Μεγάρων και της Ν. Περάμου – Νομιμοποίηση αυθαίρετων οικισμών – Ρυμοτομήσεις,  ήταν τα βασικά θέματα που ετέθησαν. Με την συμμετοχή των πολιτών στην πορεία της συζήτησης προστέθηκαν και θέματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Κινέττας όπως έλλειψη αστυνόμευσης, δημιουργία Λαϊκής Αγοράς, πρόβλημα με τα αδέσποτα κλπ.

 

Η εισήγηση των θεμάτων έγινε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ο οποίος τόνισε ότι τα έργα υποδομής είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Κινέττας καθώς και η μέριμνα για την διασφάλισή της από κάθε είδους δραστηριότητα που αλλοιώνει  τον τουριστικό προσανατολισμό της (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες). Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ομοσπονδίας και την συνεργασία της με τους αρμόδιους φορείς για την προώθηση των σημαντικών θεμάτων που χρήζουν επίλυσης.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος είπε πως δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του δήμου δεσμεύεται για άμεση διάνοιξη της παραλίας από ιδιοκτησίες που δεν χρειάζεται να αποζημιωθούν, καθώς και για προώθηση του αιτήματος για ίδρυση σχολείου για την φοίτηση των 120 περίπου μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσον αφορά στην μελέτη οδοποιίας η οποία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο οδικό άξονα της Κινέττας και την σύνδεσή της με την Ν.Ε.Ο.Α.Κ. προϋπολογισμού 7.676.000 ευρώ,  την οποία προώθησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με την τότε αντιπερειφερειάρχη κ. Δήμου και την βοήθεια του τέως δημάρχου κ. Μαρινάκη,  τόσο ο κ. δήμαρχος όσο και ο κ. αντιπεριφερειάρχης επιβεβαίωσαν την πρόοδο της ένταξής της για χρηματοδότηση.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης είχε μια πρώτη επαφή με την περιοχή της Κινέττας και άκουσε τα προβλήματά της. Το θέμα της προώθησης της χρηματοδότησης του αγωγού και της δεξαμενής ύδρευσης είναι προτεραιότητα της περιφέρειας και μέσα στον Οκτώβριο πιθανόν να υπάρξει εξέλιξη. Υπέρμαχος της οικολογίας, τόνισε την ανάγκη μείωσης των απορριμμάτων με ιδιωτική πρωτοβουλία χρησιμοποιώντας την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση.

 

Ο βουλευτής κ Πάντζας δεσμεύθηκε και  υποσχέθηκε με θέρμη πως θα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των κατοίκων  για όποια δίκαιη διεκδίκηση.

 

Η βουλευτής κ. Μαρτίνου δήλωσε πως στηρίζει την νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων αυθαίρετων οικισμών καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι εκτάσεις είχαν αγοραστεί σαν αγροτεμάχια και μετά την ανοικοδόμησή τους ορίσθηκαν ως δασικές εκτάσεις.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος κ. Μαρινάκης ο οποίος μίλησε κυρίως για το θέμα της ύδρευσης καθώς επί δημαρχίας του έγινε η μελέτη για τον αγωγό και την δεξαμενή υδροδότησης της Κινέττας. Χάρη σ΄ αυτή την μελέτη (η οποία μερικώς χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Αθ. Μαρτίνο) η διεκδίκηση της Κινέττας για ύδρευση συγκεκριμενοποιήθηκε και έχει ελπίδες πραγματοποίησης. Θύμισε τους αγώνες του για την κατάργηση των πλευρικών διοδίων καθώς και τις κοινές ενέργειές του μαζί με την Ομοσπονδία για την εξομοίωση του εισιτηρίου του Προαστιακού.

 

Ο κ. Μπερδελής στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η Κινέττα εκτός από τους μακροπρόθεσμους στόχους ανάπτυξης έχει ανάγκη από επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας για την διευκόλυνση των κατοίκων. Έτσι με την ίδρυση σχολείου καθώς και την δημιουργία υπηρεσιών για τους πολίτες θα μπορέσει η Κινέττα σιγά σιγά να διαμορφωθεί σε πόλη.

 

Ο κ. Χοροζάνης περιορίστηκε σε γενικόλογες συζητήσεις εκτός θέματος.

 

Στο τέλος των τοποθετήσεων των καλεσμένων ερωτήσεις  απηύθυναν οι κάτοικοι τις Κινέττας καθώς  και από τους δημοσιογράφους η κ. Αλέκα Σταματιάδη από την εφημερίδα  «Ενημέρωση».

 

Η Ανοικτή Συνέλευση της Κινέττας έληξε έχοντας εκπληρώσει τον σκοπό της. Η Ομοσπονδία είχε εκ των προτέρων εγγράφως πληροφορήσει τους καλεσμένους της για τα θέματα που θα συζητηθούν και όλοι είχαν έρθει προετοιμασμένοι με απαντήσεις εφ΄ όλης της ύλης. Έτσι το κέρδος ήταν διπλό. Αφενός έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για την πορεία του κάθε θέματος, και αφετέρου γνωστοποίηση των προβλημάτων και των αιτημάτων της περιοχής στους εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθώς και δεσμεύσεις από όλους για συμπαράσταση και συμπαράταξη στους αγώνες της Ομοσπονδίας. Όσοι βουλευτές δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην συνέλευση ζήτησαν τα πρακτικά για να μπορέσουν να συμπεριλάβουν τα αιτήματα στο πρόγραμμά τους και να τα προωθήσουν.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button