Κοπή πίτας αθλητικού ομίλου Κούρος – Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων

Μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του 2019. Η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση έλαβε χώρα στο κατάστημα Puzzle στην παραλία Βαρέας Μεγάρων.

Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα γίνεται απολογισμός των δράσεων και του έργου της περασμένης χρονιάς και δίνονται ευχές για ένα δημιουργικό, παραγωγικό, γεμάτο κέφι και νέες ιδέες νέο έτος. Στην κεντρική ομιλία που εκφώνησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Παναγιώτης Νάστος αναλύθηκαν τα πεπραγμένα του 2018 και τέθηκαν οι στόχοι και το όραμα για το 2019.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο αιδεσιμολογιότατος π. Αλέξανδρος Κουργιαλής.

 

Στην εκδήλωση μας παρευρέθηκαν τα μέλη μας, πλήθος κόσμου που στηρίζει τις δράσεις και το έργο μας και οι εξής:

 • Ο Αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Φωτίου
 • Ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Λιβαδάρος
 • Ο Διοικητής της Π.Υ. Μεγάρων επιπυραγός κ. Δημ. Καΐάφας και ο υποδιοικητής κ. Αρτινιός
 • Ο συνταγματάρχης πεζικού κ. Τόμπρος
 • Ο ανθυπασπιστής του λιμενικού σώματος κ. Αλ. Μπαλής
 • Ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Μπούρας
 • Ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γιάννης Μαρινάκης
 • Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Κολάτας
 • Ο Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Κλεάνθης Βαρελάς
 • Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων και υποψήφιος Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Άγγελος Μακρυγιάννης
 • Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Αδριανός Μιχάλαρος
 • Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Κινέτας κ. Μαργαρίτα Πρίφτη
 • Ο πρόεδρος της ΛΕΜΜ κ. Σάκης Τουμπανιάρης
 • Ο κ. Νικόλαος Πασσαλής ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και της Start line Racing club
 • Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής ΑΜΕΑ Μεγάρων κ. Ι. Στρατούρης
 • Ο πολιτευτής κ. Δημήτρης Καρακατσάνης
 • Αντιπροσωπεία της «Ομάδας Εθελοντών Μεγαριτών»
 • Εκπρόσωπος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεγαρων κ. Δημήτριος Δάλλας
 • Εκπρόσωπος του συλλόγου «Καβελάρης» κ. Κώστας Γιαγκούλοβιτς
 • Εκπρόσωπος του συλλόγου «Πευκενέας»

Οι αναφορές όσων κλήθηκαν να κόψουν ένα κομμάτι της πίτας και να ευχηθούν για τη νέα χρονιά ήταν συγκινητικές και τους ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας. Μέσα από την παρουσία και τις ευχές πήραμε δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο της εθελοντικής και ανιδιοτελούς προσφοράς μας στην κοινωνία του δήμου Μεγαρέων βαδίζοντας στον 23ο χρόνο από την ίδρυση μας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η κλήρωση δύο δώρων. Μίας δίκυκλης μοτοσυκλέτας και ενός ποδηλάτου. Και τα δύο δώρα περιλάμβαναν κράνη και κλειδαριές. Οι δύο τυχεροί παρέλαβαν τα δώρα τους από το κατάστημα Moto Kappa του Ιερόθεου Κουφή (Λ. Αλεποχωρίου, Μέγαρα) την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου παρουσία του ιδιοκτήτη του καταστήματος και του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος Moto Kappa κ. Ιερόθεο Κουφή για την άψογη συνεργασία στη διενέργεια της λαχειοφόρου αγοράς, για τα επιπλέον δώρα προς τους νικητές και για τη στήριξη που προσφέρει προς το σύλλογο μας σε ότι του ζητηθεί.


Ακολουθεί το κείμενο της κεντρικής ομιλίας που εκφώνησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Παναγιώτης Νάστος:

 

Κύριες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σας καλοσωρίζουμε στην πρώτη επίσημη εκδήλωση μας για το νέο έτος.

Σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας και θέλουμε να γνωρίζετε ότι μέσα από αυτή παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.

Για εμάς στον Κούρο το 2018 ήταν μία ακόμη χρονιά ανιδιοτελούς προσφοράς στην κοινωνία του δήμου Μεγαρέων, και όχι μόνο.

Είχε όμως δυσάρεστα συμβάντα όπως αυτό των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου στην Κινέτα, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα όσα τραγικά συνέβησαν στην άλλη πλευρά της Αττικής, στο Μάτι, όπου εκεί η εκατόμβη των θυμάτων θα μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος είναι αδύναμος να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή, μια ασύμμετρη απειλή, όσα σύγχρονα μέσα και αν διαθέτει.

Στην Κινέτα η ομάδα μας ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και βρέθηκε στο πλευρό των πληγέντων παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια.

Η ζωή όμως πρέπει να προχωρά με χαμόγελο και αισιοδοξία γιατί μόνο έτσι καταπολεμώνται οι αντιξοότητες, ανακουφίζεται ο πόνος και αποκαθίστανται οι όποιες ζημιές.

Η φύση μας δίνει το καλό παράδειγμα όπου αναγεννάτε μέσα από τις στάχτες της διδάσκοντας δικαιοσύνη, οικονομία και υπομονή.

Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τις δράσεις της ομάδας μας μέσα στο 2018 και φυσικά να ευχηθούμε όλοι μας η νέα χρονιά να είναι γεμάτη από:

– αλληλεγγύη,

– προσφορά στον συνάνθρωπο,

– δημιουργικότητα,

– δράσεις με σαφή στόχο και ουσιαστικό αποτέλεσμα,

Και πάνω από όλα υγεία.

Ο αθλητικός όμιλος Κούρος – Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων, όπως είναι και η πλήρης ονομασία του συλλόγου μας, δραστηριοποιείται σε δράσεις εθελοντικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και αθλητικού χαρακτήρα.

Οι εξειδικευμένοι τομείς που υπάρχουν και έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των ετών είναι:

 • Δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης και εκτάκτων αναγκών,
 • ανακύκλωσης,
 • πρασίνου και φυσικού περιβάλλοντος,
 • κοινωνικής προσφοράς και φιλανθρωπικού έργου,
 • αιμοδοσίας και πρώτων βοηθειών
 • οδικής ασφάλειας και τέλος
 • σκοποβολής

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Το αθλητικό τμήμα του συλλόγου δραστηριοποιείται στο χώρο της σκοπευτικής σταθερού στόχου και πρακτικής σκοποβολής. Δεκάδες αγώνες πραγματοποιούνται ετησίως από τους αθλητές μας με την επίβλεψη και τη φροντίδα έμπειρων και πιστοποιημένων προπονητών.

Τη χρονιά που πέρασε υπήρξαν δύο διακρίσεις αθλητών μας.

Ο Νικόλαος Χειλαδάκης κατέκτησε για δεύτερη χρονιά την 1η θέση στο περιφερειακό πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος Πρακτικής Σκοποβολής

και ο Σπύρος Τζουβελέκης διακρίθηκε με την άνοδο του στην Α’ κατηγορία Πήλινων Στόχων Σπόρτινγκ.

Το άθλημα της σκοποβολής είναι αγαπητό από αρκετό κόσμο και μάλιστα έχει φανατικούς υποστηρικτές. Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα δημοτικό σκοπευτήριο που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των συλλόγων της περιοχής μας αλλά και θα φέρει ξένους επισκέπτες με ότι καλό αυτό συνεπάγεται.

Στο καταστατικό μας προβλέπεται η δημιουργία και άλλων αθλητικών τμημάτων. Εργαζόμαστε ώστε στο μέλλον να υλοποιήσουμε την ιδέα μας για ομάδα ποδηλασίας μιας και έχουμε ήδη προωθήσει στην κοινωνία την χρήση του ποδηλάτου μέσω των ποδηλατικών γύρων.

ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο πρώτος, και λόγω παλαιότητας αλλά και λόγω σπουδαιότητας, εθελοντικός τομέας δράσης είναι αυτός της ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και της ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ.

Ενταγμένοι στο Εθνικό Σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας από το 2001, και πάντα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων, πραγματοποιούμε κατά την αντιπυρική περίοδο περιπολίες, επιτήρηση δασικών εκτάσεων από πυροφυλάκεια, συμμετοχή σε κατασβέσεις πυρκαγιών, συνεχίζοντας έτσι το μεγάλης σημασίας για το οικοσύστημα έργο μας.

Η ομάδα που απαρτίζει αυτόν τον τομέα, είναι εφοδιασμένη με:

 • αντιπυρικές στολές,
 • ασύρματη επικοινωνία
 • εξοπλισμό ανάλογο των επεμβάσεων που διενεργεί,

ενώ είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε περιπτώσεις πλημμυρών, σεισμού, έρευνας και διάσωσης, στο βαθμό που της αναλογεί.

Επίσης η ομάδα αυτή, εκπαιδεύεται κάθε χρόνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους φορείς σε θέματα πρώτων βοηθειών, δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης, χρήσης ασύρματης επικοινωνίας και πολλές φορές συνεκπαιδεύεται με άλλες εθελοντικές οργανώσεις.

Προκειμένου οι επεμβάσεις στα συμβάντα να γίνουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές το 2008 η ομάδα απέκτησε το πρώτο της μηχανοκίνητο μέσο, ένα τετρακίνητο όχημα δωρεάς του ευεργέτη της πόλης μας κ. Νικολάου Στρατουδάκη. Το 2010 με τη στήριξη της εταιρίας τηλεπικοινωνιών Cosmote και πολιτών αγοράστηκε και το δεύτερο τετρακίνητο όχημα. Και τα δύο οχήματα (που σας υποδέχτηκαν στην είσοδο!!!) είναι ευέλικτα και πάντα ετοιμοπόλεμα. Φέρουν δεξαμενές νερού  και έχουν επέμβει σε αμέτρητες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες δε στο ξεκίνημά τους.

Κάθε καλοκαίρι κυριολεκτικά και μεταφορικά οργώνουν τα βουνά και φτάνουν σε σημεία που μόνο ως επίγειοι παράδεισοι μπορούν να χαρακτηριστούν.

Θεωρούμε τον τομέα αυτό πολύ σημαντικό όχι γιατί είναι ο παλαιότερος και αποτέλεσε αφορμή να γεννηθεί ο εθελοντισμός στα Μέγαρα και τη Δυτική Αττική, αλλά επειδή στελεχώνεται από έμψυχο δυναμικό που βάζει πρώτα την ΨΥΧΗ του και μετά το σώμα του.

Σημαντική στήριξη είχαμε για μία ακόμη χρονιά από την εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια» με την χορηγία καυσίμων.

Πριν τέσσερα χρόνια ένα νέο πλαίσιο ευρωπαϊκών προτύπων νομοθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα που κατηγοριοποιεί τους μεμονωμένους εθελοντές και τα εθελοντικά σωματεία. Σκοπός του είναι να υπάρξει σωστότερη οργάνωση του όλου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας. Ευχή μας είναι η απόλυτη εφαρμογή στην πράξη.

Μπορεί να είναι χιλιοειπωμένο αλλά η περιοχή μας αποτελεί κυριολεκτικά και χωρίς υπερβολή τον πιο σημαντικό πνεύμονα της Αττικής. Αυτόν τον πνεύμονα αγαπάμε και προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις και γνώσεις.

Δυστυχώς φέτος ζήσαμε ένα γεγονός που όλοι απ ευχόμασταν. Η 23η Ιουλίου 2018 είναι μια αποφράδα ημέρα που γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία του τόπου μας.

Το τεράστιας αξίας οικοσύστημα των Γερανείων δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Απώλεσε ένα μεγάλο μέρος του δασικού του πλούτου που δύσκολα θα επανέλθει. Όμως θα επανέλθει! Και αυτό θα γίνει γιατί είμαστε όλοι εδώ για να κάνουμε τον αγώνα μας ώστε η Κινέτα να αποκατασταθεί από κάθε άποψη. Και μέσα από λάθη που τυχόν έγιναν να μάθουμε και να μην επιτρέψουμε παρόμοια καταστροφή στο μέλλον. Όλα μπορούν να επανέλθουν εκτός από την αναντικατάστατη ανθρώπινη απώλεια.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα είναι αυτό της αιμοδοσίας. Για 9η συνεχή χρονιά συνεχίσαμε να ενισχύουμε μία τράπεζα όπου οι καταθέτες της δίνουν:

– 10 λεπτά από το χρόνο τους και

– λίγο από κάτι που σε όλους μας κυκλοφορεί και που δυστυχώς στη χώρα μας πολλοί λίγοι το προσφέρουν.

Από το 2009 έχουμε πραγματοποιήσει συνολικά 23 εθελοντικές αιμοδοσίες.

Το 2018 διοργανώσαμε επιτυχώς 3 όπως κάθε χρόνο. Έχουμε ξεπεράσει έναν αριθμό που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε πλέον τη λέξη χιλιάδες.

Το μέγεθος της επιτυχίας οφείλεται πρωτίστως σε όλους όσους προσφέρουν το αίμα τους και έπειτα στο όραμα μας να αυξάνουμε συνεχώς τη συλλογική απόδοση.

Εκτός από τη συλλογή εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι και η διάθεση. Η σωστή διαχείριση της τράπεζας είναι το μυστικό της ολοκληρωμένης επιτυχίας του έργου αυτού.

Το έργο και η συνεργασία μας με το Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας αποτέλεσαν έμπνευση για την κυπριακή οργάνωση Reaction που ασχολείται με την οδική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τη νεολαία, για τη δημιουργία τράπεζας αίματος για τους Κυπρίους της Ελλάδας. Η τράπεζα έχει έδρα το προαναφερόμενο Νοσοκομείο με το οποίο συνεργαζόμαστε από την 1η αιμοδοσία.

Στα πλαίσια εκδήλωσης για τη δημιουργία διακρατικού προγράμματος υγείας Κύπρου-Ελλάδας, μας απονεμήθηκε βραβείο αναγνωρίζοντας την προσφορά μας στον τομέα της συλλογής αίματος.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει πολυετής συνεργασία με την κυπριακή οργάνωση σε δράσεις για την οδική ασφάλεια και σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς.

Το συλλογικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι το κυριότερο κίνητρο όλων μας και πρέπει να τιμάται περισσότερο από το ατομικό διότι εμπεριέχει την προσπάθεια των πολλών.

Επίσης απαντούμε πάντα θετικά σε οποιαδήποτε πρόσκληση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για κατάθεση απόψεων και ανταλλαγή σκέψεων.

Πρέπει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε ότι η χώρα μας παρά τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών εδώ και τρία  χρόνια – που σκοπεύει στη σωστή καταγραφή και στην ποιοτικότερη συλλογή αίματος – και προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, είναι υποχρεωμένη να εισάγει ετησίως τόσες μονάδες αίματος όσες είναι ο πληθυσμός του δήμου μας.

Προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε να σταματήσει αυτή η ντροπιαστική κατάσταση για τη χώρα μας.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ένα σημαντικό και πρωτοπόρο τμήμα είναι αυτό της Οδικής Ασφάλειας. Ο πρώτος ποδηλατικός γύρος των Μεγάρων το 2006 αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του τμήματος που ουσιαστικά αναπτύχθηκε στις αρχές του 2012.

Η έλλειψη εκπαιδεύσεων και τα συνεχή ατυχήματα και δυστυχήματα στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί ένας χώρος δράσεων με μοναδικό επίκεντρο τον άνθρωπο και κυρίως το παιδί.

Αμέτρητες οι εξορμήσεις αυτού του τμήματος εντός και εκτός Μεγάρων κάθε χρόνο αλλά και μέσα στο 2018.

Οι επιβαίνοντες  του οχήματος της Οδικής Ασφάλειας χωρίς να τρέχουν μέσα στις πόλεις, φορώντας πάντα ζώνη, τηρώντας τα σήματα του Κ.Ο.Κ., δίνοντας προτεραιότητα στον πεζό, ταξίδεψαν και φέτος. Καθισμένος πίσω στο ειδικό καθισματάκι του ήταν φυσικά και ο… Εθελοντούλης!!!

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΙ ΓΥΡΟΙ

Μία δράση που διοργανώνεται δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, είναι οι ποδηλατικές βόλτες. Εκατοντάδες συμμετέχοντες κάθε ηλικίας φορώντας το κράνος τους λαμβάνουν μέρος με το ποδήλατό τους μεταφέροντας το μήνυμα ότι το μέλλον μπορεί να είναι στις δύο ρόδες και τα πετάλια. Χρειάζεται πολύς δρόμος αλλά το στοίχημα οι πόλεις μας να γίνουν φιλόξενες για τους ποδηλάτες είναι εφικτό. Δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη που όσο περνούν τα χρόνια θα μεγαλώνει. Μία καλή αρχή – και αυτό είναι πρόταση που καταθέτουμε – είναι η δημιουργία ποδηλατοδρόμων που θα μπορούσαν να ενωθούν με αυτόν της Βαρέας.

Το ποδήλατο πρέπει να μπει στη ζωή μας δυναμικά και εμείς στον Κούρο υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια με αυτόν τον σκοπό.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Σταθερή αξία για την χρονιά που πέρασε ήταν και  η ανακύκλωση. Είμαστε ο πρώτος συλλογικός φορέας που έφερε την ανακύκλωση στα Μέγαρα πολύ πριν η δημοτική διοίκηση την ξεκινήσει. Ασταμάτητα επί 16 χρόνια περισυλλέγουμε χαρτί ενώ κατά καιρούς πραγματοποιούμε δράσεις και για άλλα υλικά όπως ηλεκτρικές συσκευές και γυαλί.

Αυτή την δράση δεν την στηρίζουν μόνο τα μέλη μας αλλά και ο απλός κόσμος, τοπικές επιχειρήσεις και διάφοροι φορείς.

Το όφελος στο περιβάλλον είναι αυτονόητο. Η συμβολή μας στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων είναι επίσης αυτονόητη και έχει άμεσα και καθημερινά αποτελέσματα,

όπως το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τα λιγότερα δρομολόγια των απορριμματοφόρων του δήμου στον ΧΥΤΑ στα Λιόσια.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος ανακύκλωσης είναι αυτός που ξεκινά από την πηγή, δηλαδή με τον διαχωρισμό μέσα από το κάθε σπίτι. Σε κάθε περίπτωση όσες συλλογικές  ή μη, προσπάθειες και αν γίνονται, για να επιτύχουν προϋποθέτουν παιδεία.

Αυτός είναι και ο μελλοντικός μας στόχος!

Σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς να εισχωρήσουμε σε κάθε νοικοκυριό και να περάσουμε το μήνυμα ότι ο διαχωρισμός των απορριμμάτων και η τοποθέτηση τους στον κατάλληλο κάδο είναι υποχρέωση προς το συνάνθρωπο, προς το περιβάλλον και κυρίως προς τις επόμενες γενιές. Οι πολίτες μιας κοινωνίας που διαχειρίζονται σωστά τα σκουπίδια τους δεν ακολουθούν μία μόδα, ένα παγκόσμιο ρεύμα, αλλά δείχνουν τον πολιτισμό τους.

ΠΡΑΣΙΝΟ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στον τομέα πρασίνου και φυσικού περιβάλλοντος έχουμε κατά καιρούς συνδράμει σε καθαρισμούς αλσυλλίων, αστικού πρασίνου, παραλιών, του ιστορικού τείχους της Αγίας Τριάδας και του γνωστού σε όλους μας υγροβιότοπου του Βουρκαρίου.

Μετά από δεκαετή επίπονο αγώνα συλλόγων που απαρτίζουν τον Φορέα για την προστασία του, ο μεγάλης οικολογικής σημασίας και παγκοσμίου εμβέλειας υγροβιότοπος του Βουρκαρίου, και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου του 2017, χαρακτηρίστηκε με προεδρικό διάταγμα Περιφερειακό Πάρκο. Πρόκειται για μία τεράστια νίκη που αν αξιοποιηθεί κατάλληλα θα προσελκύσει θεματικούς και Όχι μόνο τουρίστες, θα φέρει υγιή ανάπτυξη, πραγματική ευημερία και θα προσδώσει κύρος στην περιοχή μας. Και φυσικά δικαιώνει όλους όσους αγωνίστηκαν για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο Κούρος είναι ένας εκ των συλλόγων που με το κύρος του σφράγισε αυτή τη νίκη.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς από τους καλοπροαίρετους ότι θα γίνουμε η μπροστινή αυλή της Αττικής.

Την ίδια ώρα από τα σχέδια της κεντρικής διοίκησης νιώθουμε ότι θα γίνουμε ο σκουπιδότοπος της Αττικής.

Το βέβαιο είναι ότι είμαστε ο πνεύμονας του συνωστισμένου Λεκανοπεδίου. Τα Γεράνεια και ο Πατέρας παρά τις πρόσφατες καταστροφές δίνουν ζωή σε όλους μας και οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε.

Πρόσφατα είχαμε μία απειλή για το πανέμορφο, σπάνιο και προστατευόμενο οικοσύστημα των Γερανείων με την ονομασία «Ορυχεία Βωξίτη». Ως σύλλογος που έχει άμεση σχέση με το φυσικό περιβάλλον η συμμετοχή μας στην Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη δημιουργία των ορυχείων ήταν κάτι παραπάνω από υποχρεωτική. Ο αγώνας φάνηκε να λήγει στις αρχές του 2018 αλλά θα είμαστε πάντα σε επιφυλακή.

Προκειμένου όλοι να έρθουν κοντά στις ανεκτίμητης αξίας δασικές περιοχές μας διοργανώνουμε πεζοπορίες.

Στηρίζουμε απόλυτα την επαφή με τη φύση και θα είμαστε αρωγοί στη δημιουργία πιστοποιημένων μονοπατιών στα δάση, έτσι όπως αποφάσισε πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής, γιατί συμβάλουν στην ανάδειξη και στην αξιοποίηση του φυσικού κάλους της περιοχής μας αλλά και στην υγιή τουριστική ανάπτυξη που όλοι θέλουμε επιτέλους να δούμε.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στα πλαίσια της άμεσης κοινωνικής προσφοράς και στην προσπάθεια να στηρίξουμε συνανθρώπους μας που είχαν έλλειψη βασικών αγαθών διοργανώσαμε και το 2018 φιλανθρωπικές δράσεις. Με απόλυτη εχεμύθεια διανείμαμε εκεί που υπήρχε πραγματική ανάγκη όσα είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώσαμε.

Άμεση Κοινωνική Προσφορά είναι και η στήριξη άλλων συλλόγων της περιοχής μας όπως της «Λέσχης Μοτοσικλετιστών Μεγάρων» με την οποία διατηρούμε άριστη συνεργασία.

Επίσης είναι και η στήριξη προς τη διοίκηση του δήμου Μεγαρέων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της να υποστηρίξουμε εκδηλώσεις όταν μας ζητηθεί.

Τη χρονιά που πέρασε δυστυχώς είχαμε την ευκαιρία να προσφέρουμε μια άλλους είδους βοήθεια. Αποτελέσαμε το σύνδεσμο ανάμεσα στην κυπριακή οργάνωση reaction και στους αδελφούς Κύπριους πυροσβέστες που είχαν έρθει στην μητέρα Ελλάδα να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης στην Ανατολική Αττική και στην Κινέτα. Τα είδη πρώτης ανάγκης που έφτασαν από την Κύπρο διανεμήθηκαν και στους πυρόπληκτους με την υποστήριξη και τη διαμεσολάβηση μας.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν οι δυο ομάδες περπατήσαμε στο καμένο Μάτι και εναποθέσαμε λίγα λουλούδια στην μνήμη των αδικοχαμένων.

Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μακριά για την Κύπρο.

 

Η φιλανθρωπία μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται με διακριτικότητα και με αξιοπρέπεια. Αρωγούς και συμπαραστάτες, εκτός από τους μεμονωμένους πολίτες έχουμε και τοπικές επιχειρήσεις όπως το πρατήριο υγρών καυσίμων ΦΥΛΑΚΤΟΣ – ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ που διέθεσε μέρος του τζίρου του αγοράζοντας τρόφιμα και προσφέροντας τα στην πρόσφατη χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική δράση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επειδή οι παρέες ξεκινούν να γράφουν ιστορία, πριν πολλά χρόνια μία παρέα ξεκίνησε κάτι που έμελε να εξελιχθεί σε θεσμό. Και μάλιστα εντάχθηκε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου μας  όταν η τότε δημοτική διοίκηση μας το ζήτησε. Τα Αερόστατα που διοργανώνουμε επί 16 χρόνια κάθε Κυριακή της Τυρινής, ξεκινούν το ταξίδι τους από το Κουρκούρι, γεμίζουν τον ουρανό και φτάνουν ανάλογα με τον αέρα προς κάθε κατεύθυνση, ακόμα και μέχρι την Αίγινα…

Μικροί και μεγάλοι αναβιώνουν ένα έθιμο που κατά βάση ενώνει τις παρέες αφού πρόκειται για ομαδική εργασία.

ΕΘΕΛΟΝΤΟΥΛΗΣ

Τα παιδιά ενθουσιάζονται. Οι μεγάλοι χαμογελούν. Όλοι τρέχουν να φωτογραφηθούν αναμνηστικά μαζί του. Ο μικρός μας ήρωας, ο Εθελοντούλης, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Μεγάρων Γη του 2015 και ήρθε για να μείνει. Ακολουθεί κάθε δράση που αφορά παιδιά και δίνει πάντα το καλό παράδειγμα. Φοράει πάντα το κράνος του ή κάθεται στο ειδικό κάθισμα δεμένος με τη ζώνη ασφαλείας,

υπενθυμίζει στους μεγαλύτερους να δίνουν αίμα,

και γνωρίζει τη φύση.

Για αυτό και όταν μεγαλώσει θα είναι ένας σωστός πολίτης και κυρίως σωστός άνθρωπος.

Πίσω από τον Εθελοντούλη κρύβεται κάθε παιδί.

Το σκεπτικό της δημιουργίας ενός μικρού ήρωα δεν είναι απλά η προσέγγιση των παιδιών στις δράσεις. Είναι η υπόδειξη της σωστής ενέργειας και πράξης στην καθημερινότητα με απώτερο σκοπό έναν καλύτερο κόσμο.

Νιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε το πρώτο μη κερδοσκοπικό σωματείο που εμπνεύστηκε και υλοποίησε αυτήν την πρωτότυπη ιδέα που όμοια της δεν έχει υπάρξει.

Όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη στήριξη των χορηγών και των υποστηρικτών μας. Τους ευχαριστούμε όλους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας.

 

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η εθελοντική ομάδα Κούρος είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Με το έργο του προσπαθεί – προς όφελος όλων – να διασφαλίσει την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, να καταπολεμήσει την κοινωνική ανισότητα, να διδάξει κανόνες, αρχές και αξίες, και ταυτόχρονα, με την πανελλήνια καλή φήμη του, να προβάλλει την περιοχή μας.

Τα μέλη του, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, προσφέρουν ανιδιοτελώς και αφιερώνουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους με μοναδικό σκοπό να δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος. Ένας κόσμος γεμάτος από καλοσύνη και θετική ενέργεια!!!

Η κοινωνία μας μπορεί να υποστεί οποιοδήποτε οικονομικό χτύπημα.

Επί 22 χρόνια ως ενεργό κύτταρο είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι δε θα υποστεί κανένα πλήγμα στις αρχές και τις αξίες της.

Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι σε κάθε περίοδο και κυρίως στα δύσκολα πρέπει να παραμερίζουμε το «εγώ» και να γινόμαστε όλοι μαζί μία δυνατή γροθιά.

Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο πράξη.

 

Να έχετε όλοι καλή χρονιά με υγεία σε σας, στις οικογένειες σας και σε όσους σας αγαπούν και αγαπάτε.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button