Αναγκαιότητα λειτουργίας δομής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στο Δήμο

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία μας ως κοινωνικοί επιστήμονες που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο να συναντηθούμε με τον Δήμαρχο κ Σταμούλη και την Αντιδήμαρχο κ. Μαυροειδή την Παρασκευή 3/4 στο δημαρχείο Μεγάρων, με θέμα την αναγκαιότητα ύπαρξης δομής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο Δήμο μας. Σας επισυνάπτουμε την επιστολή που παραδώσαμε με αρ. πρωτοκόλλου εισερχομένων 6286/3-4-2015 και που περιλαμβανόταν σε φάκελο που περιείχε συνοδευτικά έγγραφα που ενισχύουν τα επιχειρήματά μας περί αναγκαιότητας ύπαρξης της δομής.

 

Καθώς πρόκειται, κατά τη γνώμη μας για κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα μεγάλης σπουδαιότητας για τους κατοίκους της περιοχής μας, σας καλούμε να δημοσιοποιήσετε την πρωτοβουλία και τον προβληματισμό μας με σκοπό να συμβάλλετε από τη μεριά σας να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος επί του θέματος.

 

Αξιότιμε κ. Σταμούλη,

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα των κοινωνικών επιστημών, την ιδιάζουσα κοινωνικοπολιτισμική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου μας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως κοινωνικοί επιστήμονες που ζούμε και δρούμε στα Μέγαρα και στη Ν. Πέραμο, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σας γνωστοποιήσουμε ότι είναι επιτακτική η αναγκαιότητα σύστασης και λειτουργίας δομής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από το Δήμο μας δωρεάν προς όλους τους πολίτες.

 

Από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο του 2014 συστάθηκε και λειτούργησε μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, στελεχωμένο από 4 ψυχολόγους, 2 κοινωνικούς λειτουργούς και 1 κοινωνιολόγο εξυπηρετώντας 81 δημότες της πόλης μας σε Μέγαρα και Ν.Πέραμο παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα σε οικογένειες με παιδιά, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε άνεργους, σε άπορους , σε ευάλωτους πολίτες λόγω κρίσης (ακόμα και με άμεση αντιμετώπιση πρόθεσης αυτοκτονιών), σε Α.Μ.Ε.Α., σε οικονομικούς μετανάστες, σε σοβαρά ψυχιατρικά περιστατικά, σε χρόνιους ψυχικά ασθενείς κ.α.

 

Το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτούργησε το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης ήταν εξαρχής ανεπαρκές για να παραχθεί ουσιαστικό κοινωνικό έργο και απέκλειε τη συνέχεια και τη συνέπεια στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας. Η λειτουργία μιας δομής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης οφείλει να είναι πάγια μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε μια περιοχή όπως η δική μας που είναι απομακρυσμένη από το αστικό κέντρο.

 

Η πόλη μας δεν είχε ποτέ οργανωμένες υπηρεσίες για την ψυχική και κοινωνική ανακούφιση των δημοτών, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να αναγκάζονται να μετακινούνται για τις πιο προσιτές δημόσιες δομές ψυχικής υγείας  στην Ελευσίνα, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι, όπου συνήθως υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής. Θεωρούμε ότι η παρούσα τοπική αυτοδιοίκηση και εσείς προσωπικά θα αντιμετωπίσετε με ευαισθησία αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα και θα θέσετε ως προτεραιότητα την ψυχική και κοινωνική υποστήριξη των πολιτών των Μεγάρων και της Ν. Περάμου.

 

Εμείς, οι κοινωνικοί επιστήμονες , ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, που ζούμε, εργαζόμαστε ή ασκούμε κοινωνικό έργο μέσα στο πλαίσιο του Δήμου μας, θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε ενέργειά σας προς την σύσταση και λειτουργία μιας μόνιμης δομής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

 

Με εκτίμηση

Φωτεινή Δρομπόνη ψυχολόγος

Σοφία Θεοδοσίου κοινωνική λειτουργός

Έλενα Κώνστα κοινωνική λειτουργός

Έλενα Μπισταράκη ψυχολόγος

Χριστίνα Πετρίδη ψυχολόγος

Ισιδώρα Τρύπου κοινωνιολόγος

Παρόμοια άρθρα

Back to top button