Εγκαίνια «Στης Κλωθώς τα χνάρια» – Όταν το νήμα γίνεται πινέλο και το ύφασμα καμβάς [φωτό]

Στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Στης Κλωθώς τα Χνάρια», την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα. Μια πρωτότυπη έκθεση με έργα από τη συλλογή σύγχρονης τέχνης Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης, Νίκη Παπασπύρου.

Τα πενήντα πέντε και πλέον έργα τέχνης που παρουσιάζονται είναι δημιουργημένα με την υφαντική τέχνη. Μέσα από το νήμα και το ύφασμα και τις ιδιαίτερες τεχνικές ύφανσης που αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής τους και τον πυρήνα της εικαστικής τους έκφρασης, αναδεικνύουν την ελληνική τέχνη.

Μέσα από κάθε συλλογή μπορούμε να ψηλαφήσουμε και να αφουγκραστούμε τις πολιτισμικές αναφορές, τις αισθητικές ανησυχίες και τις προσωπικές ιστορίες εκείνων που την συγκροτούν. Η συγκεκριμένη συλλογή αποκαλύπτει τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με την πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας (τόπο καταγωγής της μητέρας της) και την περίφημη υφαντική της τέχνη.

Η μαθητεία, στα παιδικά της χρόνια, της υφαντικής και των τεχνικών της και ο πλούτος των περίτεχνων αραχωβίτικων χαλιών και εργόχειρων, αποτέλεσαν το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε να αναζητηθεί η λαϊκή πρακτική στο εικαστικό λεξιλόγιο και στις αισθητικές αξίες των σύγχρονων έργων τέχνης. Ταυτόχρονα, η έκθεση συμπορεύεται με το έντονο ενδιαφέρον, τα τελευταία χρόνια, του κόσμου της τέχνης για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με βάση το νήμα και την πολλαπλότητα των τεχνικών πρακτικών της υφαντικής.

«Η Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή έχει διακριθεί για τα έργα Νεοελληνικής Χαρακτικής και Ναΐφ τέχνης που κατέχει και έχει παρουσιαστεί και αναδειχθεί σε επιτυχημένες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, Νίκη Παπασπύρου.

Η συλλογή παρακολουθεί στενά την ελληνική εικαστική παραγωγή και τις καλλιτεχνικές τάσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια και τα έργα που τη συγκροτούν, χαρτογραφούν τον πλουραλιστικό, πολύσημο και πολυφωνικό χαρακτήρα της. Εμπλουτίζεται αδιάλειπτα, καθώς το όραμα, η αγάπη και το πάθος των συλλεκτών, Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή, για την τέχνη, αντεπεξέρχονται οποιαδήποτε δυσκολία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, φίλοι του ζεύγους Κολλιαλή, ο Δήμαρχος Μεγαρέων, καθώς και πρόσωπα της πολιτικής από την Περιφέρεια της Δυτικής Αττικής.

Η πρωτότυπη έκθεση στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία στην Πλατεία Κλαυθμώνος, θα διαρκέσει έως και την 9η Ιανουαρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00-16:00, Σάββατο – Κυριακή: 10:00-15:00.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιάνθη Αγγελίογλου, Άρτεμις Αλκαλάη, Άντα Αναστασέα, Γιώτα Ανδριάκαινα, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Κανέλλα Αράπογλου, Κάτια Βαρβάκη, Ιάκωβος Βολκώφ, Πέτρος Βρέλλης, Γρηγορία Βρυττιά, Ζωή Γαϊτανίδου, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Γεωργία Δαμοπούλου, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Έλλη Εμπεδοκλή, Δημήτρης Ζουρούδης, Κατερίνα Κανακάκη, Μιχάλης Καραΐσκος, Ζήσης Κοτιώνης, Ειρήνη Κουμανδράκη, Μαρία Κώτσου, Κωσταντίνος Λαδιανός, Βασιλική Λευκαδίτη, Τάσος Λιακόπουλος, Κυριακή Μαυρογεώργη, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Θανάσης Μπερούτσος, Γεωργία Μπλιάτσου, Νίκη Νικολαΐδη, Αλεξάνδρα Ξαφοπούλου, Μαρία Οικονομοπούλου, Λήδα Παπακωσταντίνου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ειρήνη Πουλιάσση, Ιφιγένεια Σδούκου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ιωάννα Τερλίδου, Νότα Τσίτουρα, Μάρω Φασουλή, Αικατερίνη Φιλδισάκου, Δήμητρα Χανιώτη, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button