Αυτοκινητοπορεία με αφετηρία το Κέντρο Υγείας Μεγάρων αύριο Τρίτη 18 Μαΐου στις 19:00

Κινητοποίηση για την ενίσχυση - αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μεγάρων από το Σωματείο Εργαζόμενων του Θριάσιου ΓΝ

Σοβαρότατα προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες προκαλούν οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και η ανυπαρξία δημόσιων μονάδων υγείας σε Ν. Πέραμο και Κινέτα. Πολλοί ταλαιπωρούνται ή αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο τύπου που απεστάλη από το Σωματείο Εργαζόμενων του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να συνεχισθεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση:

– στο Κέντρο Υγείας Mεγάρων, αν και ο οργανισμός προβλέπει 11 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, σήμερα υπάρχουν μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η πρόσληψη 2 γενικών γιατρών, που έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις τους και παραμένουν 7 κενές θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες ειδικότητες γιατρών. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας γυναικολόγος, νευρολόγος, ουρολόγος ή ψυχίατρος. Υπάρχει μόνο ένας χειρουργός, ένας καρδιολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, μια πνευμονολόγος. Δεν υπάρχει κανένας ακτινολόγος και μόνο μια μικροβιολόγος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα εργαστήρια του κέντρου υγείας. Αν και στο Κέντρο Υγείας λειτουργούν πολλαπλές εμβολιαστικές γραμμές, δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση με γιατρούς ενώ ταυτόχρονα, διατηρείται ο διαχωρισμός μεταξύ 1ου Κέντρου Υγείας και 2ου Κέντρου Υγείας.

Ελλείψεις υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό – για παράδειγμα αν και το Κέντρο Υγείας είναι εμβολιαστικό κέντρο δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης υγείας – ενώ κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 14 συμβασιούχοι (επικουρικοί και μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ) που κινδυνεύουν με απόλυση τους επόμενους μήνες.

Με τις ελλείψεις αυτές, το κέντρο υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, για παράδειγμα με τη λειτουργία υπηρεσιών σχολικής υγείας καθώς και προσανατολισμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου στους εργασιακούς χώρους της περιοχής. Ιδιαίτερα, η επιδημία ανέδειξε την ανάγκη για Ενιαίο Καθολικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με πλήρη στελεχωμένα και εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, την επιδημιολογική επιτήρηση και την παρακολούθηση ομάδων υψηλού κινδύνου και ασυμπωματικών νοσούντων.

– Σε Ν. Πέραμο και Κινέτα δεν υπάρχει περιφερειακό ιατρείο ενώ και ο γενικός γιατρός από το περιφερειακό ιατρείο Αλεποχωρίου μετακινείται τις περισσότερες μέρες στο Κέντρο υγείας Μεγάρων
Αντίστοιχα στο ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο παραμένουν κενές 250 οργανικές θέσεις προσωπικού και είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση ενίσχυση με πνευμονολόγους, παθολόγους, εντατικολόγους καθώς και νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και παραϊατρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα, κινδυνεύουν με απόλυση τους επόμενους μήνες περισσότεροι από 200 συμβασιούχοι – ανάμεσα τους 32 γιατροί – που είναι απολύτως αναγκαίοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.
Γι’ αυτό αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, μειώθηκε ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία κατά 1680 άτομα μέσα στο 2020 και η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες κατά 22 εκατ. ευρώ ενώ αυξήθηκαν οι δικές μας ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ.

Κερδισμένοι από την πολιτική αυτή και την «συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας» που υποστηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης, είναι μόνο οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και ασφαλιστικών εταιρειών, που τα κέρδη τους αυξήθηκαν, μέσα στην επιδημία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα με Συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου Μεγάρων, το Σάββατο 22 Μαίου, στις 7 μ.μ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η
Βαρδαβάκης Μανώλης

Η Γραμματέας Φεργάδη Αννα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button