Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Μεγάρων ΄Σάλτο΄

Λίγα λόγια για την δημιουργία του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού «Σάλτο»… Το παρόν κείμενο αποτελεί προϊόν της διαχειριστικής συνέλευσης του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού «Σάλτο», δηλαδή των ατόμων που οργανώνουν και εργάζονται για τη δημιουργία του. Γράφτηκε και μοιράζεται με σκοπό να προσδιοριστούν με σαφήνεια και ακρίβεια οι λόγοι δημιουργίας ενός τέτοιου χώρου, το πώς και από ποιους θα λειτουργήσει, καθώς και το τι τελικώς θα αποτελέσει.

  • Ανοχή, φόβος και σιωπή μπροστά στη βαρβαρότητα και εκμετάλλευση που βιώνουμε ή αναζήτηση άλλων τρόπων οργάνωσης, σκέψης και δράσης;
  • Πρόβλημα για την κοινωνία είναι οι μετανάστες ή ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που διαχέονται μέσα σε αυτήν;
  • Ιδιώτευση στον καναπέ και τηλεκριτική ή αυτοοργάνωση στη γειτονιά;
  • Μόρφωση και τέχνη για τους λίγους και φραγκάτους ή για όλους μας;
  • Το κέρδος πάνω από τη φύση ή η φύση πάνω από κάθε κέρδος;
  • Με αυταπάτες για το μέλλον που σου τάξανε αν είσαι φρόνιμος και «κάθεσαι στ’ αβγά σου» ή στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά;
  • Φοβισμένη, μόνη και στο περιθώριο ή μαζί με συντρόφους, δυνατή, περήφανη και ισότιμη χωρίς σεξιστικές διακρίσεις;
  • Τελικά, ας αποφασίσουμε: ΘΥΜΑ Ή ΘΥΜΟΣ

Για όλους και όλες εμάς που έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία συγκρότησης του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου «Σάλτο», οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματαόπως και σε πολλά άλλα που μπαίνουν επιτακτικά στο μυαλό μας – δε χωράνε ταλάντευση ή κάποιου άλλου είδους ερμηνεία. Έχουμε ξεκαθαρίσει με ποιους θα πορευτούμε πλάι-πλάι και ποιους θα αφήσουμε πίσω. Με ποιους θα αναπτύξουμε σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης και με ποιους θα έρθουμε σε ρήξη. Ξέρουμε ότι εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε θα μας ανοιχτεί απλόχερα, μέσα σε ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και σε μια κοινωνία μεγάλο μέρος της οποίας επιλέγει να ξεπουλιέται και να βυθίζεται όλο και περισσότερο, χέρι-χέρι με αυτό.

Όπως καθετί νέο, έτσι και το συγκεκριμένο εγχείρημα δημιουργίας του Σάλτου, τους πρώτους μήνες συγκρότησής του έχει αντιμετωπιστεί από κάποιους με ενθουσιασμό και θέρμη κι από άλλους με δισταγμό και καχυποψία. Συναισθήματα απόλυτα κατανοητά, αφού, όπως είπαμε, η δημιουργία αυτού του στεκιού αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο και «ξένο» για τα δεδομένα των Μεγάρων. Οι απορίες και οι ερωτήσεις πολλές και διάφορες.

Γι’ αυτό και θεωρήσαμε σκόπιμο, αυτό το πρώτο κείμενο της διαχειριστικής συνέλευσης του Σάλτου να βασίζεται, ουσιαστικά, στη συγκέντρωση και ομαδοποίηση βασικών ερωτήσεων και αποριών, με στόχο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το χώρο, τη λειτουργία του και τα άτομα που τον δημιουργούν:

 

Ερώτηση: «Τι ακριβώς φτιάχνετε; Γιατί; Τι σημαίνει αυτοδιαχειριζόμενος χώρος; Μήπως είναι κάτι σαν σύλλογος/σύνδεσμος/κόμμα

Αρχικά, η ιδέα για τη δημιουργία ενός αυτοδιαχειριζόμενου χώρουενός «στεκιού»- ξεπήδησε μέσα από την εμπειρία των ανοικτών συνελεύσεων της Αντιφασιστικής Δράσης Μεγάρων. Η ανάγκη να χτίσουμε αληθινές σχέσεις με τους γύρω μας και να οργανώσουμε μόνοι μας τα «θέλω» μας μάς έδωσε πραγματική ώθηση για τη δημιουργία του δικού «μας» στεκιού. Με αυτό το «μας», ασφαλώς, δεν αναφερόμαστε μόνο στα άτομα που πήραν την πρωτοβουλία και κίνησαν τη διαδικασία συγκρότησης του Σάλτου. Αυτό το «μας» συμπεριλαμβάνει όλους όσους βλέπουν ένα κομμάτι του εαυτού τους να πραγματώνεται σε αυτό το χώρο. Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Σάλτο», λοιπόν, αποτελεί έναν χώρο μέσα στον οποίο επιχειρούμε να χτίσουμε αληθινές, άμεσες σχέσεις και να οργανώσουμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας μόνοι μας, μακριά και απαλλαγμένοι από κομματικές, αλλά και κάθε άλλου είδους μεσολαβήσεις. Επιλέγουμε και προσπαθούμε, δηλαδή, να οργανωνόμαστε, να συζητάμε και να αποφασίζουμε ισότιμα, μακριά από αρχηγούς, προέδρους κλπ και, γενικότερα, μακριά από κάθε είδους ιεραρχική, κάθετη δομή. Πρόκειται για έναν χώρο στον οποίο σκοπεύουμε να βρουν έκφραση οι πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μας αναζητήσεις, χτυπώντας και διεμβολίζοντας την παθητικότητα, τη μοναξιά και την απελπισία που εδραιώνεται γύρω μας. Εν ολίγοις, το Σάλτο είναι ο χώρος μέσα στον οποίο η αυτοδιεύθυνση, η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη δεν αφορούν μόνο κάποια ουτοπική, ιδανική κατάσταση, αλλά γίνονται πράξη στο εδώ και το τώρα.

 

Ερώτηση: «Τι θα στεγάζεται στο χώρο; Τι θα λειτουργεί

Το Σάλτο, όπως είπαμε, θα αποτελέσει έναν χώρο ανοικτού διαλόγου και ζωντανών σχέσεων. Μια αυτοοργανωμένη δομή που προτάσσει την αυτοδιεύθυνση και αυτομόρφωση του ατόμου, στην οποία θα μπορούν να στεγάζονται και να λαμβάνουν χώρα τα παρακάτω: • Πολιτικές συνελεύσεις, ομάδες και πρωτοβουλίες, συνελεύσεις εργατικών σωματείων, μεταναστών και περιβαλλοντικών κινημάτων. • Πολιτικές, πολιτιστικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συζητήσεις. • Αυτοδιαχειριζόμενη δανειστική βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτιζόμενη με βιβλία θεωρητικά, πολιτικά, ιστορικά, λογοτεχνικά. Η συγκρότηση κι η λειτουργία της βιβλιοθήκης αποτελεί μια δυναμική υποδομή ενάντια στην ημιμάθεια, την αποχαύνωση και τις «κουλτουροκαταστάσεις» που βασιλεύουν γύρω μας. Αποτελεί ένα δυναμικό εγχείρημα για την προώθηση της αυτομόρφωσης, με σκοπό η γνώση να επιστρέψει πίσω σε εμάς, αποτελώντας ένα όπλο στα χέρια μας.

  • Διεξαγωγή διαφόρων ειδών μαθημάτων (σε εθελοντική βάση, εννοείται), όπως μαθήματα σχολικής υποστήριξης σε παιδιά, μαθήματα Η/Υ, μαθήματα ζωγραφικής κλπ.
  • Αυτοδιαχειριζόμενο εβδομαδιαίο καφεν&e

Παρόμοια άρθρα

Back to top button