«Έλληνες και Κύπριοι Ναΐφ Ζωγράφοι» από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλυς Κολλιαλή

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενείται από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και έως και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου η έκθεση «Έλληνες και Κύπριοι Ναΐφ Ζωγράφοι» με έργα από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλυς Κολλιαλή, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Συνεχίζοντας την έντονη πολιτιστική του δραστηριότητα, την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης αλλά και την προβολή ελληνικών και τουρκικών συλλογών τέχνης με ελληνοκεντρικό ενδιαφέρον, το Σισμανόγλειο Μέγαρο παρουσιάζει περισσότερα από 50 έργα σημαντικών Ελλήνων και Κυπρίων Ναΐφ ζωγράφων από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλυς Κολλιαλή.

Η έκθεση που διοργανώνεται από το Σισμανόγλειο Μέγαρο σε συνεργασία με τους συλλέκτες, εστιάζει στην ελληνική παράδοση και την καθημερινή ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο: θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές ή παραδοσιακά πανηγύρια που αποδίδονται με αυθόρμητη παραστατική και αφηγηματική γλαφυρότητα, εκφραστικές εικόνες εναλλασσόμενου μόχθου και λιγοστής σχόλης, ξεχασμένες σήμερα γεωργικές ασχολίες αλλά και εύγλωττες σκηνές που επαναφέρουν στο βλέμμα του θεατή πολύτιμες ιεροτελεστίες και νοσταλγικές αστικές μνήμες πλημμυρισμένες από φωνές σαλεπιτζήδων, πλανόδιων μικροεμπόρων και αυτοσχέδιες σκηνές λαϊκών καραγκιοζοπαιχτών, ειδυλλιακά τοπία που προέρχονται και διαφυλάσσουν με τρόπο ανεξίτηλο στο πέρασμα των δεκαετιών το νησιωτικό, το ηπειρωτικό ή το αστικό περιβάλλον του δημιουργού τους, η Θεσσαλία και η Μυτιλήνη, η Αθήνα, η Πλάκα και η Ακρόπολη, η Κύπρος, αλλά ακόμη η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη, συνθέτουν ένα πολύχρωμο και παλλόμενο πανόραμα με ισότιμη ιστορική, λαογραφική και αισθητική αξία.

Στη Συλλογή των Ναΐφ Ζωγράφων του Χρήστου και της Πόλυς Κολλιαλή που αποτελεί μία από τις πληρέστερες του είδους και που αριθμεί περισσότερα από 100 έργα στο σύνολό της, ανήκουν τόσο  σημαντικοί ιστορικοί Έλληνες και Κύπριοι εκπρόσωποι της Ναΐφ ζωγραφικής καθώς και διακεκριμένοι σημαντικοί καλλιτέχνες με πολυετή καλλιτεχνική παιδεία που επέλεξαν τη συγκεκριμένη έκφραση προσεγγίζοντάς την μέσω της τελευταίας, όσο και παλαιότεροι ή νεότεροι αυτοδίδακτοι ζωγράφοι με πηγαία γραφή που στους περισσότερους από εμάς εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο αποτελεί την πρώτη παρουσίαση μέρους της Συλλογής Κολλιαλή ενώ για το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η παρουσίασή της και στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τους συλλέκτες: Ο Χρήστος και η Πόλυ Κολλιαλή, επιλέγοντας ως μόνιμο τόπο κατοικίας τους και στεγάζοντας τις συλλογές τους στα Μέγαρα της Αττικής, εξακολουθούν να αφουγκράζονται την ιστορία, την εξέλιξη αλλά και τις ανάγκες του γενέθλιου τόπου τους όπου και προσφέρουν συστηματικά ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Συλλέγοντας με θαυμαστή τόλμη για περισσότερα από 20 χρόνια ελληνικά έργα τέχνης σύγχρονα, ιστορικά και ναΐφ καθώς και σπάνια λαογραφικά αντικείμενα, συνεπικουρούμενοι πλέον από την  φρέσκια ματιά των παιδιών τους που συνεχίζουν το έργο τους και απολαμβάνοντας την πρωτογενή καινοτομία στην τέχνη όσο και την αλάνθαστη λαϊκή αισθητική, διασώζουν με τρόπο υποδειγματικό πολύτιμα δείγματα του παλίμψηστου Ελληνικού Πολιτισμού, από τον 19ο αιώνα έως και τις ημέρες μας.

Χρήστος Καγκαράς (Γρανιτσά Ευρυτανίας, 1918 – Λαμία 2010) – Γυρνώντας στη στάνη. Λάδι σε καμβά, 89 x 82 εκ.

 

Μαρία ΜουριάδουΚωνσταντινούπολη. Λάδι σε καμβά, 60 x 80 εκ.

 

Μαρία Πωπ (Νέο Φάληρο, 1925; – Αθήνα 2009) – Απογεματάκι σ΄ ένα σταυροδρόμι της Χαλκίδας. Τέμπερα, 25 x 35 εκ.

 

Ιωάννης ΡάππαςΥδραίικο παντοπωλείο, 1970. Λάδι σε καμβά, 62 x 78 εκ.

 

Ευγένιος Σπαθάρης (Κηφισιά 1924-Αθήνα 2009) – Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, 2000. Τέμπερα σε χαρτόνι, 44 x 60 εκ.

 

Γιάννης Θεοφίλης (Βασσαράς Λακωνίας, 1926 – Αθήνα 2006) – Ο γάμος, 1990. Λάδι σε ξύλο, 40 x 50,5 εκ.

[Πηγή 1,2]
Γιώργος Σαββάκης (Αθήνα, 1922-2004) – Οδός Αθηνάς (Το τραμ στο Μοναστηράκι). Λάδι σε καμβά, 80 x 120 εκ. Γιώργος Σαββάκης (Αθήνα, 1922-2004) – Οδός Αθηνάς (Το τραμ στο Μοναστηράκι). Λάδι σε καμβά, 80 x 120 εκ. Γιώργος Σαββάκης (Αθήνα, 1922-2004) – Οδός Αθηνάς (Το τραμ στο Μοναστηράκι). Λάδι σε καμβά, 80 x 120 εκ. Magnify Image Χρήστος Καγκαράς (Γρανιτσά Ευρυτανίας, 1918 – Λαμία 2010) – Γυρνώντας στη στάνη. Λάδι σε καμβά, 89 x 82 εκ. Magnify Image Μαρία ΜουριάδουΚωνσταντινούπολη. Λάδι σε καμβά, 60 x 80 εκ. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο παρουσιάζει περισσότερα από 50 έργα σημαντικών Ελλήνων και Κυπρίων Ναΐφ Ζωγράφων, από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή. Η έκθεση εστιάζει στην ελληνική παράδοση και την καθημερινή ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο: θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές ή παραδοσιακά πανηγύρια, εκφραστικές εικόνες εναλλασσόμενου μόχθου και σχόλης, ξεχασμένες σήμερα γεωργικές ασχολίες αλλά και σκηνές με πολύτιμες ιεροτελεστίες και αστικές μνήμες. Τοπία που προέρχονται από το νησιωτικό, το ηπειρωτικό ή το αστικό περιβάλλον του δημιουργού τους, η Θεσσαλία και η Μυτιλήνη, η Ευρυτανία, η Κρήτη, Πελοπόννησος και η Θράκη, η Αθήνα, η Πλάκα και η Ακρόπολη, η Κύπρος, αλλά ακόμη η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη, προσφιλείς τόποι καταγωγής ή περιπλάνησης των δημιουργών. Magnify Image Μαρία Πωπ (Νέο Φάληρο, 1925; – Αθήνα 2009) – Απογεματάκι σ΄ ένα σταυροδρόμι της Χαλκίδας. Τέμπερα, 25 x 35 εκ. Magnify Image Ιωάννης ΡάππαςΥδραίικο παντοπωλείο, 1970. Λάδι σε καμβά, 62 x 78 εκ. Magnify Image Ευγένιος Σπαθάρης (Κηφισιά 1924-Αθήνα 2009) – Οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, 2000. Τέμπερα σε χαρτόνι, 44 x 60 εκ. Magnify Image Γιάννης Θεοφίλης (Βασσαράς Λακωνίας, 1926 – Αθήνα 2006) – Ο γάμος, 1990. Λάδι σε ξύλο, 40 x 50,5 εκ. Πηγή: www.lifo.gr
Γιώργος Σαββάκης (Αθήνα, 1922-2004) – Οδός Αθηνάς (Το τραμ στο Μοναστηράκι). Λάδι σε καμβά, 80 x 120 εκ. Γιώργος Σαββάκης (Αθήνα, 1922-2004) – Οδός Αθηνάς (Το τραμ στο Μοναστηράκι). Λάδι σε <span data-scayt_word=”καμβά” data-scaytid=”7445″

Παρόμοια άρθρα

Back to top button