Α. Υψηλάντης: «Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας ο έλεγχος για την αντισεισμική προστασία σχολικών και δημοτικών κτηρίων στη Δυτική Αττική»

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Αντώνη Υψηλάντη, αναφέρει:

Αφορμή της παρέμβασής μου αποτελεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας, αλλά και οι τραγικές εικόνες που αντικρίσαμε πρόσφατα μετά από τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας. Και αυτό γιατί τόσο εγώ – όπως ελπίζω και η πλειοψηφία των πολιτών της Δυτικής Αττικής – ανησυχούμε μη τυχόν βιώσουμε κάποια στιγμή παρόμοιες καταστάσεις, αφού μπορεί οι σεισμοί να είναι φυσικό φαινόμενο, όμως δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι συνέπειές τους!

Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ πως σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή μας, η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κατάλληλος σχεδιασμός με ασκήσεις ετοιμότητας κρίνεται απαραίτητος, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός σε ενδεχόμενο σεισμό.

Εκτός όμως από τις ασκήσεις ετοιμότητας που επιβάλλεται να έχουν γίνει σε σχολεία, δημοτικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες και κέντρα άθλησης, πρέπει οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων της Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΚΤΥΠ, να προχωρήσουν σε αυτοψίες σε όλα τα σχολεία και σε μελέτες στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών και δημοτικών κτιρίων γενικότερα.

Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει η δυνατότητα να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις, αφού μέσα από μια μελέτη στατικής επάρκειας μπορεί να εκτιμηθεί η σεισμική επικινδυνότητα και τρωτότητα μιας κατασκευής, αλλά και να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ζημιές και επικίνδυνες καταπονήσεις του κτιρίου.

Πιστεύω λοιπόν πως ο έλεγχος για την αντισεισμική προστασία των σχολικών συγκροτημάτων, των παιδικών σταθμών αλλά και των δημοτικών κτιρίων της Δυτικής Αττικής επιβάλλεται να αποτελέσει ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τους Δημάρχους της Δυτικής Αττικής.
Δανειζόμενος το ρητό του Ιπποκράτη που λέει ότι «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», με όλο τον σεβασμό προς τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής μας, προτείνω ουσιαστικό και ενδελεχή έλεγχο όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια, πυρασφάλεια, έξοδοι διαφυγής).

Η αντισεισμική προστασία των σχολικών κτιρίων μπορεί να προβλεφθεί και να γίνει, βάζοντας τέλος στην αγωνία και το φόβο των χιλιάδων γονιών σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών μονάδων, την ασφάλεια των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας της Δυτικής Αττικής και όχι μόνο.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Αντώνης Γ. Υψηλάντης
Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής
ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Παρόμοια άρθρα

Back to top button