Μαζί με Όραμα: «Η δυσκολότερη μέρα μιας πυρκαγιάς είναι η επόμενη»

Δελτίο τύπου του δημοτικού συνδυασμού με επικεφαλής τον Κλεάνθη Βαρελά

Ακόμα μία αποφράδα μέρα που θα καταγράφει στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας είναι η 19η Μαΐου 2021, το βράδυ της οποίας ξεκίνησε η πυρκαγιά που κατέστρεψε τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα της Αττικής. Όσα δεν κάηκαν τον Ιούλιο του 2018 καταστράφηκαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, μετατρέποντας έναν αληθινό παράδεισο σε επίγεια κόλαση. Συναισθήματα θλίψης και οργής διακατέχουν όλους όσοι αγαπάμε τον τόπο που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, παίξαμε σαν παιδιά και τον είδαμε να γίνεται στάχτη.

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτή τη στιγμή, η δυσκολότερη μέρα είναι η επόμενη. Ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Ένα σημείο του χρόνου όμως μπορεί να γίνει ο στόχος να ξαναδούμε τα βουνά που κάηκαν να πρασινίζουν, να αναγεννηθεί η χλωρίδα και η πανίδα όσο αυτό είναι δυνατό, εκτελώντας έτσι το χρέος μας στις επόμενες γενιές.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους με ένα ακόμα βάρος και μια μεγάλη ευθύνη. Να αποτρέψουμε επενδύσεις που σχεδιάζουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα πάνω στην καμμένη γη, και που δεν τα επιθυμεί ούτε η δημοτική διοίκηση, ούτε οι πολίτες του δήμου Μεγαρέων. Άλλωστε αυτό έχει εκφραστεί και όταν σχεδίαζαν την εξόρυξη βωξίτη και είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί και με το αιολικό πάρκο που επίσης σχεδιάζεται.

Στις σκέψεις όλων μας υπάρχει το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές αυτές να είναι η τιμωρία της αντίστασης που προβάλαμε ή η καμένη γη που θέλουν οι επενδυτές. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να σηκώσουμε ένα νέο και διαρκές κύμα αντίστασης και αντίδρασης σε κάθε μορφή αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και στην μη επαναφορά του στην κατάσταση που ήταν πριν τις δυο τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές, του Ιουλίου του 2018 και της πρόσφατης.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με Όραμα» κ. Κλεάνθης Βαρελάς βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με κυβερνητικά στελέχη και με τους βουλευτές της περιφέρειας μας ώστε να υλοποιηθούν χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, αλλά και να προκηρυχθούν με σύντομες διαδικασίες αντιπλημμυρικά έργα εκεί που χρειάζονται, πριν την έναρξη του φετινού φθινοπώρου.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε:

– τη διοίκηση και το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν στα αμέτρητα μέτωπα της πυρκαγιάς,
– τη διοίκηση και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που εκκένωσαν τις κατοικημένες περιοχές έγκαιρα και με απόλυτη επιτυχία,
– τους εθελοντές και τις εθελοντικές ομάδες του δήμου Μεγαρέων για το πολύτιμο έργο τους,
– τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την ετοιμότητα και πολύτιμη βοήθεια τους,
– το προσωπικό του δήμου Μεγαρέων και της Περιφέρειας Αττικής και τέλος,
– τους εθελοντές και τις εθελοντικές ομάδες άλλων δήμων της χώρας που προσέτρεξαν να βοηθήσουν.

Από το έργο και την άψογη συνεργασία όλων των παραπάνω προέκυψε ένα και μοναδικό ευχάριστο. Δεν υπήρχαν θύματα, ούτε καν τραυματίες. Κάτι που συζητήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αξίζει να σημειωθεί είναι το ότι η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εξαιρουμένων φυσικά όλων αυτών που εδρεύουν στο δήμο Μεγαρέων, είχαν μια ανεξήγητη επιμονή στο να αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε και εξελίχθηκε εντός της περιφέρειας Κορίνθου.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε εντός των ορίων της Κορινθίας αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της έκτασης που κατέστρεψε ήταν εντός των ορίων της Αττικής και εξ ολοκλήρου στα διοικητικά όρια του δήμου Μεγαρέων.

Θεωρούμε ότι οι λάθος χειρισμοί και τα ανύπαρκτα αντανακλαστικά του γραφείου Τύπου που ελέγχει ο δήμαρχος κ. Σταμούλης έδωσαν χώρο ώστε να επικοινωνούνται για μέρες λανθασμένες πληροφορίες για το αληθές μέρος που συντελέστηκε η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων ετών, ίσως και δεκαετιών.

Τώρα είναι η ώρα της συνοχής, των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών για να επανέλθουμε στην καθημερινότητα και να αποτρέψουμε τα φαινόμενα που απορρέουν της πυρκαγιάς. Μετά θα έρθει η ώρα της απολογίας των αρμοδίων και της απόδοσης κάθε ευθύνης.

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button