Μαζί με Όραμα: «Φρένο στα σχέδια του Δημάρχου για τον αγωγό υπερυψηλής τάσης»

Δελτίο του δημοτικού συνδυασμού «Μαζί με Όραμα»:

«Φρένο στα σχέδια και τις κρυφές συζητήσεις του Δημάρχου για τον αγωγό υπερυψηλής τάσης»

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2020 δεν έκρυβε εκπλήξεις ούτε για την αντιπολίτευση αλλά ούτε και για τους πολίτες που την παρακολούθησαν. Ο κ. Σταμούλης, αναγκαζόμενος να υποστεί μια δημόσια εμφάνιση που τον εξέθετε για μία ακόμα φορά, απέδειξε ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών και δείχνει ακατάλληλος για τη θέση που κατέχει.

Το θέμα της διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης ήταν μοναδικό στην εν λόγω συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. δήμαρχος παρά την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και ανάλωσης χρόνου για τον τίτλο του θέματος, δεν κατάφερε να πείσει με τις απαντήσεις του για ποιο λόγο ήρθε σε επαφή με τον ΑΔΜΗΕ ζητώντας αντισταθμιστικά χωρίς να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, και παρά την ομόφωνη αρνητική απόφαση 15ης Απριλίου 2019 του δημοτικού συμβουλίου η οποία γνωμοδοτούσε κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατά της διέλευσης του αγωγού υπερυψηλής τάσης εντός των ορίων του δήμου Μεγαρέων. Επίσης ανεξήγητη είναι η εμμονή του κ. Σταμούλη να υπερασπίζεται ένα έργο που θα υποβαθμίσει την περιοχή μας και έρχεται σε αντίθεση με το όραμα που έχουν οι δημότες για το μέλλον και την ανάπτυξη της.

Κατά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Κλεάνθης Βαρελάς έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την χρησιμότητα του αγωγού υπερυψηλής τάσης, την επικινδυνότητα για τους πολίτες, την υποβάθμιση των περιοχών που θα διέλθει και την σημαντική όχληση που είναι αναγκασμένοι να δεχθούν οι κάτοικοι. Όσο αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία ο κ. Βαρελάς ανέγνωσε επιστημονική άποψη που αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος σε απόσταση 2-3 μέτρων από τον αγωγό και ότι στο σημείο προσαιγιάλωσης πρέπει να περιφραχθεί χώρος 100 μέτρων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν επιστήμονες στον κ. Σταμούλη ότι το έργο είναι ασφαλές, των οποίων τα ονόματα δεν μας έγιναν έως σήμερα γνωστά παρά το ερώτημα που τέθηκε. Ο κ. Βαρελάς έθεσε επίσης προβληματισμό για το ποιο θα είναι το μέλλον της περιοχής μας τη στιγμή που ο αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας σχετίζεται άμεσα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πως θα ωφεληθεί η περιοχή μας από τη στιγμή που ένα έργο σημαντικής εθνικής σημασίας θα διέλθει του δήμου μας.

Επίσης ο κ. Βαρελάς στην τοποθέτηση του ανέγνωσε επιστολή που εστάλη στις 18 Δεκεμβρίου 2019 από τον ίδιο προς τους υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη και κοινοποιούμενη προς τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη, η οποία σε γενικές γραμμές εκφράζει έντονες ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες του έργου στον πληθυσμό, και την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δήμου μας.
Στη συνεδρίαση διαβάστηκαν ψηφίσματα συλλογικών φορέων που εκπροσωπούν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του έργου στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους, αλλά και την σαφή αντίθεση τους στην διέλευση του καλωδίου από το δήμο μας. Ο κ. Βαρελάς αναφέρθηκε σε αυτά τα ψηφίσματα καθώς και στις αμέτρητες φωνές πολιτών που επίσης ανησυχούν και ταυτόχρονα εναντιώνονται στις απαράδεκτες και αδιαφανείς διαπραγματευτικές ενέργειες του δημάρχου, ο οποίος χωρίς καμία εξουσιοδότηση παρέκαμψε μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι επαφές του κ. Βαρελά και συνεργατών του με συλλογικούς φορείς περιοχών του δήμου μας ήταν, είναι και θα είναι συνεχείς με σκοπό να καταγράφουν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί.

Ο δήμος Μεγαρέων βρίσκεται μπροστά σε μία νέα υποβάθμιση. Το έργο έχει σχεδιαστεί να διέλθει μέσα από κατοικημένες περιοχές και μέσα από τον επίσημα προστατευόμενο υγροβιότοπο του Βουρκαρίου. Όμως η απόφαση που πάρθηκε στις 7 Ιουλίου από το δημοτικό συμβούλιο δίνει την δυνατότητα να κινηθούμε δυναμικά ώστε να αλλάξει η όδευση του καλωδίου και να μην δεχθούμε ένα ακόμα έργο υποβάθμισης της περιοχής μας του οποίου η όχληση δεν θα είναι μόνο στην φάση των εργασιών κατασκευής του. Αυτή είναι η ώρα του αγώνα και όχι της απαίτησης αντισταθμιστικών.

Ως δημοτικός συνδυασμός θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με γνώμονα το συμφέρον του δήμου και των δημοτών τιμώντας τη θέση που κατέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button