50 χρόνια από την εκτόξευση του Apollo 11

Στις 16 Ιουλίου 1969 εκτοξεύθηκε το Απόλλων 11 που ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Απόλλων της NASA.

Η αποστολή Απόλλων 11 (Apollo 11) ήταν η διαστημική πτήση που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη τον αρχηγό της αποστολής Νηλ Άρμστρονγκ και τον πιλότο Μπαζ Όλντριν, οι οποίοι προσεδάφισαν τη σεληνάκατο Eagle στις 20 Ιουλίου του 1969.

Έξι ώρες μετά την προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου , ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης ενώ ο Όλντριν τον συνόδεψε περίπου 20 λεπτά αργότερα. Πέρασαν μαζί περίπου δύο ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να επιστρέψουν στη Γη. Ενώ βρίσκονταν στην επιφάνεια της Σελήνης, ο Μάικλ Κόλινς οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά. Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν πέρασαν σχεδόν μία ημέρα στη σεληνιακή επιφάνεια προτού επανέλθουν στο Columbia σε σεληνιακή τροχιά.

Το Απόλλων 11 εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο νησί Μέριτ στη Φλόριντα, στις 16 Ιουλίου. Το διαστημικό σκάφος Απόλλων είχε τρία μέρη: ένα όχημα διακυβέρνησης με καμπίνα για τους τρεις αστροναύτες, και ήταν το μόνο μέρος που επέστρεψε στη Γη, ένα υπηρεσιακό σκάφος, το οποίο υποστήριζε το όχημα διακυβέρνησης, και τη σεληνάκατο που είχε δύο επίπεδα -ένα χαμηλότερο για την προσελήνωση και ένα πιο πάνω για να θέσει τους αστροναύτες πίσω σε σεληνιακή τροχιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απόψε 16 Ιουλίου η Σελήνη θα προσφέρει το θέαμα της μερικής έκλειψης η οποία θα είναι ορατή με γυμνό μάτι και από την Ελλάδα και η οποία θα ξεκινήσει στις 20:01 ώρα Γκρίνουιτς και θα βρεθεί στο απόγειό της στις 21:30 ώρα Γκρίνουιτς.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button