2η ημέρα λαμπαδηδρομίας της Μικρασιάτικης φλόγας στη Νέα Πέραμο [βίντεο]

Δεύτερη ημέρα για την πορεία της Μικρασιάτικης φλόγας, της φλόγας της μνήμης, των αλησμόνητων πατρίδων, του χαμού των Ελλήνων στα χώματα της Μικράς Ασίας και του διωγμού των υπολοίπων που πολλοί εξ’ αυτών έφθασαν και στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Έτσι και η λαμπαδηδρομία, η εκδήλωση που ενώνει τους Μικρασιάτες της Δυτικής Αττικής με τη συνέργεια της Περιφέρειας, του κ. Κοσμόπουλου, των Δήμων Μεγαρέων και Ελευσίνας και των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μελιού Μεγάρων, Περαμίων Κυζικηνών Νέας Περάμου και Μικρασιατών Ελευσίνας, έγινε πράξη η ιδέα του Νίκου Βαρδάλα και η φλόγα έφθασε και στη Νέα Πέραμο.

«100 χρόνια Μικρασιάτικης φλόγας τιμώντας την επέτειο των 100 ετών από τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής καταστροφής», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, Λευτέρης Κοσμόπουλος και «φλόγα μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες, τις οποίες δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ και ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπό τις απειλές των Τούρκων» τόνισε ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης.

Η εκδήλωση της άφιξης της φλόγας στο Δημοτικό Θεατράκι Νέας Περάμου στην παραλία, πλαισιώθηκε με χορό από τμήματα του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών και μουσική από την παραδοσιακή ορχήστρα «Μεγαρόσημο».

Για την εκδήλωση ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2022 εκατό χρόνια μετά μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακό και βαθιά συναισθηματικό κλίμα οι απόγονοι εκείνων των πρώτων Περάμιων που εκδιώχθηκαν βίαια από την αλησμόνητη πατρίδα μας την Περάμο της Κυζικηνής Χερσονήσου παραλάβαμε στη νέα μας εστία τη Νέα Πέραμο Αττικής την Μικρασιατική Φλόγα από τους απογόνους του Μελιού οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Μελί Μεγάρων στα πλαίσια της τριήμερης λαμπαδηδρομιας η οποία διοργανώνεται απο την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μεγαρέων και Ελευσίνας καθώς και από τους Μικρασιατικούς Συλλόγους Περαμίων Κυζικηνών, Προοδευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Ιωάννης Θεολόγος και Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας.

Η συναισθηματική φόρτιση όλων ήταν ιδιαίτερα αισθητή καθώς οι τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι που πραγματοποίησαν και την αφή της φλόγας η οποία θα ταξιδέψει αύριο για την Ελευσίνα ήταν εκείνοι που έχουν απομείνει να μας θυμίζουν ότι η Πέραμος ζει μέσα από την θύμηση της και τις αναμνήσεις τους! Ήταν οι γηραιότεροι μιας άλλης εποχής που μεταλαμπάδευσαν τις μνήμες στους νεότερους και έδωσαν την φλόγα της Περάμου ώστε να υπάρχει στο διηνεκές.
Μικρά Ασία Χαίρε!
Μικρασιατική άσβεστη φλόγα!»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button