Ομιλία «Ήθος και Πολιτική»

Ομιλία «Ήθος και Πολιτική»

Airis – Ανακαίνιση 728×270, 728×90

«Ο ηθικός άνθρωπος είναι σαν το μαχητή των αγώνων που προσπαθεί να παρασύρει και τους άλλους, γιατί ο πνευματικός άνθρωπος δίνοντας γίνεται καλύτερος» σημείωσε ο δικηγόρος κ. Ανδρέας Μενιδιάτης, στην ομιλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων την Κυριακή 5 Ιουνίου στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων «Θέογνις», με θέμα «Ήθος και Πολιτική».

Ο κ. Μενιδιάτης μίλησε τόσο για την έννοια της πολιτικής όσο και για την ηθική που αποτελεί την συνέχεια της πρώτης. Ενώ στο λόγο του αναφέρθηκε εκτενέστερα για τον πνευματικό άνθρωπο, έδωσε παραδείγματα μέσα από την πολιτική ζωή της χώρας και ολοκλήρωσε με μια φιλική παραίνεση προς τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ. Μαρινάκη.

«Άνθρωπος: κοινωνικό και πολιτικό ον»:

Το ον που ονομάζεται άνθρωπος είναι κοινωνικό και πολιτικό ον, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη και για το λόγο αυτό ο άνθρωπος είχε πάντα την ανάγκη να εντάσσεται σε ομάδες, σημείωσε ο κ. Μενιδιάτης. Έχει την ανάγκη όπως τόνισε να «συναναστρέφεται τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά». Μέσα λοιπόν από αυτήν την συναναστροφή ο άνθρωπος νιώθει βαθύτατη και επιτακτική την ανάγκη να δημοσιοποιεί τα επιτεύγματα του . Οι προσπάθειες και οι ενέργειες βέβαια που θα κάνει ο πνευματικός άνθρωπος στόχο έχουν να «παρασύρουν» και τους άλλους, γιατί ο πνευματικός άνθρωπος γίνεται καλύτερος μόνο όταν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

«Πολιτική ως μορφή παιδαγωγίας»:

Ως μορφή παιδαγωγίας χαρακτήρισε την πολιτική ο κ. Μενιδιάτης, σημειώνοντας ότι η πολιτική αποτελεί συνέχεια της ηθικής, δυο έννοιες που ταυτίζονται παρά το γεγονός ότι αυτό δεν συμβαίνει την εποχή που ζούμε. Επιστρέφοντας και πάλι στον πνευματικό άνθρωπο σημείωσε ότι κατακτά τον «τίτλο» αυτός μόνο όταν είναι άψογος και στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή και ως γνωστόν όλοι οι μεγάλοι νομοθέτες κατάφεραν και «λατρεύτηκαν» από τους λαούς γιατί προσπάθησαν να παιδεύουν τους ανθρώπους. Ωστόσο, τα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μενιδιάτης από την πολιτική ζωή της χώρας έδειξαν ότι έννοια της πολιτική και του ήθους είναι δύο έννοιες που βρίσκονται σε σύγχυση, καθώς οι πολιτικοί μας ηγέτες δεν κατέχουν την έννοια του ήθους, ως απαραίτητο εργαλείο για να ασκήσουν την πολιτική που πρέπει.

«Δήμαρχε κερδίστε την υστεροφημία με την άσκηση της ηθικής πολιτικής»:

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Μενιδιάτης έκανε μια φιλική παραίνεση προς το Δήμαρχο κ. Μαρινάκη, τονίζοντας ότι για να κερδίσει την υστεροφημία του ως Δήμαρχος θα πρέπει να ασκήσει τέτοια πολιτική που να πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντα κάποιων ανθρώπων και να πορεύεται με βάση τα συμφέροντα της πόλης. Όπως είπε χαρακτηριστικά : «η υστεροφημία δεν εξαρτάται από το πόσες φορές θα επανεξελέγη ένας δήμαρχος, αλλά από την κληρονομιά που θα αφήσει στα παιδιά μας και στον όμορφο τούτο τόπο». Βέβαια, γνωρίζοντας την δυσκολία που υπάρχει να ασκήσει ηθική πολιτική, ο κ. Μενιδιάτης συμβούλευσε τον Δήμαρχο να έχει υπομονή και τόλμη, καθώς υπάρχουν μεν ηθικοί πολιτικοί αλλά δεν είναι ταυτόχρονα και παιδαγωγοί γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι και αξιοπρεπής όροι που χρειάζεται γι’ αυτό.

Το κοινό μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γρ. Σταμούλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων κ. Κ. Πιπιλή , ο πρώην Δήμαρχος κ. Χρυστ. Σύρκος αλλά και πολλοί συμπολίτες μας, χειροκρότησαν τον κ. Μενιδιάτη, δίνοντας πολλά συγχαρητήρια στον ομιλητή για την ομιλία και την πρωτοβουλία του Συλλόγου Επιστημόνων.

Μπούκης – Οπτικά

Related posts