Βία ανηλίκων – εφήβων: Μια ομιλία με ένα θέμα που αφορά όλους

Με αφορμή την ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 10 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, με θέμα «Καταπολέμηση της βίας κατά των ανηλίκων στο σχολικό περιβάλλον και στην κοινωνία», το megaratv επικοινώνησε με την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων, Χρύσα Γκοσδή, για να μας εξηγήσει την αφορμή γι’ αυτήν την εκδήλωση, αλλά και τους σκοπούς της. Έτσι, από τη σχετικά σύντομη συνέντευξη, μεταφέρουμε μερικές από τις πιο ουσιαστικές σκέψεις τής κ. Γκοσδή.

«Οι μορφές της βίας στην ανήλικη ζωή είναι πολλές και εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που βρίσκεται φυσικά και στη δική μας κοινωνία. Δεν είμαστε κάτι ξεχωριστό. Πριν από ένα διάστημα πληροφορήθηκα από γονείς για ένα αρκετά σκληρό γεγονός (περιστατικό βίας – συμπλοκή) ανάμεσα σε παιδιά που φοιτούν σε σχολείο της περιοχής μας, το οποίο περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε κιόλας από άλλα παιδιά.

“Μα πώς γίνονται αυτά στον τόπο μας;” Η πρώτη σκέψη της όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Και γίνονται και θα γίνονται, εάν όλοι δεν βοηθήσουμε και δεν ενσκήψουμε με γνώση και μέθοδο πάνω στο δύσκολο αυτό πρόβλημα. Η συγκεκριμένη ομιλία είναι για τα παιδιά. Πρέπει να την ακούσουν τα παιδιά. Μέσα σε λίγη ώρα θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τι κάνουμε όταν βρισκόμαστε σε ένα συμβάν που ίσως μας προκαλεί άγχος, εκνευρισμό, φόβο.

Επίσης πρέπει να όλοι να μιλήσουμε για το πρόβλημα. Μιλάω. Όμως, σε ποιον;
Εάν είσαι εκπαιδευτικός ποια είναι η δική σου στάση;
Εάν είσαι γονιός τι κάνεις;
Εάν είναι το αγόρι ή το κορίτσι σου το συγχωρείς;
Είναι μια ομιλία που θέλει να συσπειρώσει τους φορείς γονέων και κηδεμόνων μαζί με την κοινότητα και την κοινωνία ώστε να γίνει η αρχή».

Ομιλητές της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, η ψυχολόγος Μαρία Σούντη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Χαμόγελου του Παιδιού Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος. Διοργανωτής της εκδήλωσης η Δημοτική Κοινότητα Μεγάρων υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγαρέων.


Παρόμοια άρθρα

Back to top button