Τσε Γκεβάρα: Το «Ημερολόγιο ενός Μαχητή»

Το βιβλίο «Ημερολόγιο ενός Μαχητή», ένα ημερολόγιο γραμμένο από τον γεννημένο στην Αργεντινή Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, κυκλοφόρησε στην Αβάνα.

Ο Ερνέστο Ραφαέλ Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, όπως ήταν το πλήρες όνομά του αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της επαναστατικής δράσης. Με ιατρικές σπουδές, υπήρξε ένας από τους ηγέτες της επανάστασης στην Κούβα και αργότερα έγινε υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης του Κάστρο. Το 1965 έφυγε από την Κούβα με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στην Βολιβία, όπου δολοφονήθηκε από την CIA.

Το ημερολόγιο, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά, περιλαμβάνει «αλησμόνητες στιγμές του ένοπλου αγώνα στην Κούβα» και εκδίδεται από τον Οίκο Ocean Press.

Ουσιαστικά το βιβλίο περιλαμβάνει τις εμπειρίες του Τσε στην ορεινή κουβανική περιοχή της Σιέρα Μαέστρα (1956-58) λίγο πριν από τον θρίαμβο, στις αρχές του 1959, της Κουβανικής Επανάστασης με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο.

Διάφορα ημερολόγια του Τσε που έχουν δημοσιευτεί προγενέστερα όπως τα πολύ γνωστά «Ημερολόγια της μοτοσυκλέτας» αναφέρονται στις περιοδείες του σε διάφορα μέρη σε όλη τη Λατινική Αμερική όπου εργάστηκε ως ψυχίατρος πριν φτάσει στην Κούβα.

Η παρουσίαση του «Ημερολόγιου ενός Μαχητή» έγινε την Τρίτη, ημέρα που εάν ζούσε ο Τσε (1928-1967) θα έκλεινε τα 83 χρόνια του.

«Η μεγάλη αντικειμενικότητα και η ανθρώπινη αξία που αποκαλύπτεται όταν κάποιος διαβάσει το βιβλίο αυτό προσφέρει μια σε βάθος αποτίμηση της αντίληψης του Τσε για την κουβανική πραγματικότητα, τον πολιτισμό, την ταυτότητα και το πολιτικό πλαίσιο της νήσου» αναφέρεται σε σημείωμα του εκδοτικού οίκου.

Che:“Δεν έχει σημασία που θα μας βρει ο θάνατος: ας είναι καλοδεχούμενος, φτάνει ν΄ ακουστεί η πολεμική μας κραυγή, φτάνει ένα άλλο χέρι ν΄ απλωθεί για να πάρει το όπλο μας, φτάνει άλλοι άνθρωποι να σηκωθούν για να ψάλλουν τα πένθιμα εμβατήρια μέσα στους κρότους των πολυβόλων και μέσα σε καινούργιες ιαχές πολέμου και νίκης”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button