Τρόπους αντιμετώπισης της συσσώρευσης των απορριμάτων προτείνουν οι Ενεργοί Πολίτες

Τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την περιοχή που εκτείνεται ο Δήμος Μεγαρέων, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες απαράδεκτων εικόνων συσσώρευσης μεγάλων όγκων σκουπιδιών  (με κάδους ξεχειλισμένους και περιτριγυρισμένους από λόφους απορριμμάτων, διάσπαρτες σακούλες από αδέσποτα, μικρούς σκουπιδότοπους σε πολλά σημεία εντός και εκτός οικιστικού ιστού).

Είτε αυτό οφείλεται σε υπαρκτή αδυναμία αποκομιδής τους (λόγω έλλειψης προσωπικού, βλάβης απορριμματοφόρων κλπ), είτε σε αδυναμία αποτελεσματικής  αντιμετώπισης του προβλήματος από τη νέα διοίκηση του Δήμου, είτε αφορά και στην «εγκατάλειψη» της αποκομιδής τους από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, το αποτέλεσμα για τους κατοίκους των περιοχών μας είναι το ίδιο: κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών – έντονη δυσοσμία – τρικοσμική εικόνα των πόλεών μας…

Και όπως διαφαίνεται τέτοιου είδους προβλήματα θα επαναλαμβάνονται συχνά από εδώ και στο εξής, γιατί δυστυχώς ο Δήμος μας (όπως και άλλοι Δήμοι της χώρας) βρίσκεται σε οριακά άσχημη οικονομική κατάσταση, λόγω της σωρείας λαθών του παρελθόντος αλλά και των υπέρογκων περικοπών των τελευταίων χρόνων στην τακτική του επιχορήγηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στα στοιχειώδη όπως μισθοδοσίες, καύσιμα, λοιπές λειτουργικές ανάγκες.

Από την άλλη, το ότι η καθαριότητα και η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι υπηρεσία ανταποδοτικού χαρακτήρα στις μέρες μας δεν ισχύει πια. Και αυτό γιατί, λόγω της κρίσης που μαστίζει όλους μας, όλο και περισσότεροι αδυνατούμε να καταβάλλουμε (μέσω της πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ) το ανταποδοτικό αυτό τέλος, πράγμα που συντείνει με τη σειρά του στην όξυνση του φαινόμενου που περιγράψαμε.

Εάν και η νέα διοίκηση του Δήμου μας δεν προσανατολιστεί άμεσα στην κατεύθυνση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων: ανακύκλωση, κομποστοποίηση, μείωση του όγκου με τεχνικές μεθόδους (πρέσα συμπίεσης, κλαδοτεμαχιστής), καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας κ.α.) το πρόβλημα όχι μόνο θα παραμένει αλλά θα διογκώνεται ολοένα.

Αν συνεχιστεί και πάλι η ίδια λογική και τακτική στην καθαριότητα, αυτή που θεωρεί ως τη μοναδική λύση την εφαρμογή της «περπατημένης» (δηλαδή την μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων στη χωματερή), τότε ο Δήμος μας θα φτάσει με μαθηματική ακρίβεια και πολύ σύντομα σε τραγικό αδιέξοδο.

Βέβαια, η οριστική λύση του προβλήματος είναι πολιτική. Εάν δεν επανέλθουν οι επιχορηγήσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να μπορούν οι δήμοι να «κινηθούν», εάν δεν γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες κάθε δήμου και δη αυτές της καθαριότητας, εάν δεν δοθούν κατευθύνσεις και κίνητρα για ανακύκλωση στην πηγή, εάν δεν εφαρμοστούν βέλτιστες μέθοδοι μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, το πρόβλημα αυτό θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας, παρά τις όποιες «πυροσβεστικές» ενέργειες που δίνουν κάποια προσωρινή λύση.

Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις, υπάρχει η τεχνογνωσία καθώς και η σχετική εμπειρία από το εξωτερικό. Αυτό που λείπει τόσα χρόνια στη χώρα μας είναι η πολιτική βούληση. Αξίζει χαρακτηριστικά να αναφέρουμε εδώ ότι παρόλο που ένα μέσο νοικοκυριό στη Σουηδία παράγει περίπου ίση ποσότητα απορριμμάτων με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στη Σουηδία μόνο το 10% της παραγόμενης ποσότητας των σκουπιδιών του νοικοκυριού καταλήγει τελικά στις χωματερές!

Η Δημοτική Παράταξη «Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων και Νέας Περάμου» έχει ήδη, από την αρχή της συγκρότησής μας, δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος και έχει καταθέσει  αναλυτική πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας, η οποία έχει παρουσιαστεί διεξοδικά τόσο στα προγράμματά μας όσο και στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η πρόκληση λοιπόν για τη νέα διοίκηση είναι εδώ: Θα συνεχίσει το μοντέλο της αποκομιδής των απορριμμάτων με τον παλαιωμένο αποτυχημένο τρόπο ή θα στραφεί σε νέους βιώσιμους, εναλλακτικούς και συνάμα αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος;

Παρόμοια άρθρα

Back to top button