Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το καλώδιο μεταφοράς ρεύματος στην Πάχη

Δελτίο τύπου δημοτικού συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση»:

Είναι εύλογες οι ανησυχίες πολλών Συλλόγων, Φορέων και κατοίκων της περιοχής για τις επιπτώσεις που θα έχει το πέρασμα ενός τέτοιου καλωδίου από κατοικημένες περιοχές, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων. Εύλογη ακόμη είναι η αγανάκτηση που προκαλείται από το γεγονός πως ενώ δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο που να δίνει μια ανάσα στην περιοχή (αντιπλημμυρικό, αντιπυρικό, έργο για την Υγεία, τον Πολιτισμό), μας ζώνουν κάθε φορά τα φίδια για το αν θα γίνουν εξορύξεις βωξίτη, αν θα γίνει ΧΥΤΥ, αν θα λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας και να δούμε τι άλλο μας περιμένει.

Η συζήτηση που έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αναλώθηκε στο να καταγγελθεί ο δήμαρχος επειδή κάνει συναντήσεις με τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου (σωστό) και αποφασίστηκε να πάει διαπαραταξιακή επιτροπή στον ΑΔΜΗΕ να ζητήσει να μην περνάει το καλώδιο από κατοικημένες περιοχές.

Ο δημοτικός μας σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης διαφώνησε με την έλευση του καλωδίου και ζήτησε να περάσει εκτός ορίων του Δήμου κι όχι απλά από κατοικημένες περιοχές (δηλαδή μπορεί να είναι και εντός ορίων). Οι λόγοι διαφωνίας μας είναι, πέρα από αυτούς που προβάλλονται, όπως:

  • Επιπτώσεις στην Υγεία (ακούγονται διάφορες απόψεις, επομένως εύλογη η ανησυχία)
  • Η εμπειρία από άλλα έργα που έχει δείξει πως δεν τηρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας κατά την εκτέλεση και την παράδοση του έργου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.
  • Η υποβάθμιση των περιοχών διέλευσης και οικονομικές επιπτώσεις (π.χ. αλιεία, τουρισμός στην Πάχη)

Η διαφωνία μας έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους που δεν αναφέρονται από τις άλλες παρατάξεις, όχι επειδή δεν τις γνωρίζουν, αλλά προφανώς γιατί συμφωνούν μ’ αυτό το είδος της ανάπτυξης που αποφέρει τεράστια κέρδη στις πολυεθνικές (αυτές ωφελούνται με το καλώδιο) κι ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο λαό της περιοχής. Ποιες είναι αυτές οι παράμετροι:

  • Το έργο αυτό (η σύμβαση υπογράφηκε στις 10 Ιούνη 2020) εντάσσεται στο σχεδιασμό μετατροπής της Ελλάδας σε διεθνή κόμβο μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας. Είναι έργο πολλαπλής σημασίας για την αστική τάξη της χώρας μας αλλά βέβαια και άλλων, γι’ αυτό υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των χωρών για το ποιας χώρας η αστική τάξη θα βγει περισσότερο ωφελημένη. Π.χ. στον ΑΔΜΗΕ το 24% των μετοχών το έχει η Κίνα, ενώ η άλλη εταιρία είναι συμφερόντων ΗΠΑ και ΕΕ. Και θέλει να έχει μερίδιο και η Τουρκία που θεωρεί δική της την ΑΟΖ! Κι όταν στο βάλτο παλεύουν τα βουβάλια….την πληρώνουν οι βάτραχοι!
  • Με τη διασύνδεση αυτή προβλέπεται να μετατραπεί η Κρήτη σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, αφού η «πράσινη οικονομία» είναι ο νέος πολλά υποσχόμενος χώρος επιχειρηματικής κερδοφορίας, δίχως να αξιοποιούνται όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές (π.χ. ο λιγνίτης, που είναι άφθονος στη χώρα μας, με την υπάρχουσα αντιρρυπαντική τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί).
  • Με παραμύθια τύπου «θα βγει ωφελημένος κι ο λαός» ή « θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» έχουμε χορτάσει! Κάθε φορά πέφτουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και στο τέλος ανεβαίνουν, ενώ οι εργαζόμενοι στο χώρο μετράνε απολύσεις και χειροτέρευση των συμβάσεων και των συνθηκών εργασίας. Κι ο λαός βιώνει όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Αυτό που λέμε: Θα περνάει το ηλεκτρικό καλώδιο κάτω από τα σπίτια μας κι εμείς θα είμαστε χωρίς ρεύμα γιατί δεν μπορούμε να το πληρώσουμε!

Από όλα αυτά γίνεται φανερό πως δεν είμαστε γενικά κι αόριστα κατά των διασυνδέσεων και των καλωδίων, αλλά πρέπει αυτές να εξυπηρετούν τις λαϊκές ενεργειακές ανάγκες. Να διασφαλίζεται το περιβάλλον, η Υγεία και η Ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων σε αυτά, να αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής.

Τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει σωστά, όσο η Ενέργεια βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών κι αντιμετωπίζεται ως πεδίο κερδοφορίας και επομένως συγκρούσεων, που δεν ξέρουμε ως πού θα φτάσουν (θερμά επεισόδια, πόλεμος). Την πραγματική λύση την ξέρει ο λαός και πρέπει να το πάρει απόφαση: να δώσει αγώνα για κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και Ενιαίο Φορέα Ενέργειας με Επιστημονικό Κεντρικό Σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα καπιταλιστικά κέρδη.

Σημείωση: Αν αποφασίσουν οι κάτοικοι να διαμαρτυρηθούν στον ΑΔΜΗΕ θα επιτραπεί η συγκέντρωση με βάση τον νέο νόμο για τις διαδηλώσεις; Και από πού θα πάρουν άδεια; Ο Νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά! Οι λαϊκοί αγώνες δεν μπαίνουν σε γύψο! Η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται δίπλα στους αγώνες του λαού της περιοχής για το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή που του αξίζει!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button