Το έθιμο του Κλήδονα αναβίωσε στη Νέα Πέραμο

Στη Νέα Πέραμο, την Παρασκευή 24/6, ο Σύλλογος Περαμίων – Κυζικηνών φρόντισε για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα διοργανώνοντας μια πολύ ωραία εκδήλωση στο παραλιακό θεατράκι, με φόντο τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων διευκρινίζει ότι το έθιμο του Κλήδονα επιβιώνει από την εποχή του Ομήρου. Κατείχε σημαντική θέση στα αρχαιοελληνικά δρώμενα, ίσως επειδή συνδέεεται με το θερινό ηλιστάσιο. Έχουν αναφερθεί σε αυτό ο Αισχύλος και ο Παυσανίας. Αλλά και αργότερα, το συναντάμε πχ στην Παλαιά Διαθήκη.

Στην πάροδο των χρόνων, άλλαξε χαρακτήρα και από μαντεία, έφτασε σήμερα να είναι κυρίως θεατρικό δρώμενο και γιορτή: «να πηδήξω τη φωτιά μη με πιάσει αρρωστιά». Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται τις φωτιές που πηδούσαν οι Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ στην ταινία «Μανταλένα».

Στις μεγάλες πόλεις το έθιμο έχει σχεδόν εκλείψει, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλοι ελεύθεροι χώροι. Στις μικρότερες πόλεις όμως και ακόμη περισσότερο στα χωριά, αναβιώνει με μικρές διαφορές από τόπο σε τόπο.

Στην εκδήλωση παρίστατο ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος δήλωσε:
«Ο πάντα δραστήριος Σύλλογος της Νέας Περάμου ΠΕΡΑΜΙΩΝ ΚΥΖΙΚΗΝΩΝ σε μια πολλή όμορφη εκδήλωση στο θεατράκι αναβίωσε, με μεγάλη επιτυχία, το έθιμο του ΚΛΗΔΟΝΑ».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button