ΣΥΡΙΖΑ Μεγάρων: «Η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα τώρα για την ακρίβεια και τις ζωές των πολλών»

Ακολουθεί δελτίο τύπου από την Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μεγάρων.

Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στην αγορά πλήττει εδώ και μήνες τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Οι ζωές μας καθημερινά δυσκολεύουν και η κυβέρνηση των «Αρίστων» επιμένει να ευνοεί τους λίγους και εκλεκτούς της, να έχει καταστροφικές εμμονές στο νεοφιλελεύθερο δόγμα περί «αυτορρύθμισης» της αγοράς, να επιδίδεται σε επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων (φτηνή προπαγάνδα), μοιράζοντας χωρίς κριτήρια δεκάδες εκατομμύρια στα ΜΜΕ, καταστρατηγώντας την δημοκρατική αρχή της ελευθερίας της έκφρασης!

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού αγνόησε επιδεικτικά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ την ώρα της μεγάλης ενεργειακής κρίση. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούνται στην κατεύθυνση όσων ήδη κάνει η κυβέρνησή του.

Μόνο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για προσωρινή μείωση φορολογικών συντελεστών και ο ίδιος απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η επιτροπή προτείνει την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και ο ίδιος κρατά ουσιαστικά καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό. Η επιτροπή προτείνει την ενίσχυση των ευάλωτων επιχειρήσεων και ο ίδιος δεν έχει λάβει κανένα μέτρο που να τις προστατεύει από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας.

Τουλάχιστον, ευχήθηκε το φαινόμενο να είναι παροδικό και ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα επιβαρυνθούν μεν το κόστος των εκρηκτικών αυξήσεων αλλά ίσως να το πληρώσουν σε δόσεις… Είμαστε βέβαιοι ότι οι δηλώσεις του θα καθησυχάζουν τους πολίτες όταν διαβάζουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

Από την άλλη πλευρά η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ δεν αγνόησε, ούτε ξέχασε…
– να φέρει εργασιακό μεσαίωνα με το νόμο Χατζηδάκη και τη συνολική κυβερνητική πολιτική στηρίζοντας την εργοδοτική ασυδοσία.

– να ευνοεί εκείνους με τις περιουσίες των 800.000 ευρώ και άνω (ρύθμιση για γονικές παροχές και δωρεές), εκείνους που έχουν 15 διαμερίσματα και ζητάνε απλησίαστα νοίκια από τα νέα παιδιά, εκείνους που απειλούν τους εργαζόμενους τους με απολύσεις και τους βάζουν να δουλεύουν 10ωρα. Εκείνους που προσπαθούν να κάνουν τους εργαζόμενους “freelancers” για να μην έχουν εργασιακά δικαιώματα.

– να επιδοτεί στην πραγματικότητα τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Αντί η κυβέρνηση να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, αντί να “σπάσει” τις ολιγοπωλιακές πρακτικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά ενέργειας –μέσω και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η καταπολέμηση της ακρίβειας είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα.

Εμείς θα κάνανε αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και το ίδιο θα όφειλε να κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη: να έχει επεξεργαστεί και να εφαρμόζει ήδη ένα σχέδιο ουσιαστικής αντιμετώπισης της ακρίβειας που θα περιλάμβανε κατ’ ελάχιστο:
– Παρέμβαση στις αγορές για τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού και καταπολέμηση των καρτέλ.
– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
– Μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα ευρωπαϊκά επίπεδα για όσο διαρκεί το κύμα της ακρίβειας.

Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας θα βοηθούσε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση με διαγραφή μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεγάρων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button