Συνέντευξη με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα

Στο υπουργείο δικαιοσύνης, μας υποδέχθηκε ο βουλευτής δυτικής Αττικής και υφυπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ. Γιώργος Κώτσηρας.

Πρόθεσή μας αφ’ ενός να τον συγχαρούμε, μιας και ο πρωθυπουργός περιποίησε τιμή σε έναν συντοπίτη μας, αναθέτοντάς του την υφυπουργία του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφ’ ετέρου να τον ρωτήσουμε για τις άμεσες προτεραιότητές του και επί ποιων θεμάτων θα επιληφθεί είτε μεταρρυθμιστικά, είτε επιλύοντάς τα αν και εφ΄ όσον εκκρεμούν διαχρονικά.

Ο κ. Κώτσηρας, διευκρίνισε άμεσα το σχέδιο δράσης που έχει ήδη θέσει σε λειτουργία και αφορά σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος είναι ένα εθνικό σχέδιο δράσης γύρω από το παιδί και το χάρτη των δικαιωμάτων του κατά την ανήλικη ζωή του. Κάθε παιδί, κάθε «κατηγορίας» (παραβατικό λόγω συνθηκών, παιδιά εξαρτώμενα από ουσίες κλπ) αξίζει τον απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων του.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Ένας ευαίσθητος τομέας που χρήζει αυξημένης φροντίδας και αντιμετώπισης, μιας και η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο μάτι του μεταναστευτικού κυκλώνα για παράδειγμα.

Ο τρίτος άξονας, είναι ένα επίσης εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα – συμπολίτες μας με αναπηρία. Ο κ. Κώτσηρας, μας είπε χαρακτηριστικά πως έχει άμεσο στόχο την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων συνθηκών ούτως ώστε οι πολίτες με αναπηρία, να έχουν φυσική πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους διεκδίκησης και απόδοσης δικαιοσύνης.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Η αναπηρία δεν μπορεί να αποτελεί συνθήκη μειωμένης πρόσβασης στις δομές του Κράτους».

Στη συνέχεια της συνέντευξης και ερωτηθείς απάντησε πως η ταχύτητα και η ποιότητα της Δικαιοσύνης βοηθά στην οικοδόμηση καλής σχέσης πολίτη – κράτους, καθώς επίσης δημιουργεί και αντανακλά θετικό κλίμα ανάπτυξης και επενδύσεων στον τομέα της οικονομίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους θα φροντίσει σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα, να επιταχύνει τις όποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται να γίνουν, όπως για παράδειγμα η άμεση ανάγκη για ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Την ανάπτυξη δηλαδή τεχνικών και ψηφιακών δυνατοτήτων, ούτως ώστε να περάσουμε στην εποχή των ψηφιακών αρχείων – δικογραφιών, ψηφιακά πινάκια, τηλεδιασκέψεις δικαστών κ.α.

Στο ερώτημα που τέθηκε στον κ. Κώτσηρα, κατά πόσο τα αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης κατά την πανδημία προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, εκείνος απάντησε πως το πρωτοφανές της πανδημίας εξανάγκασε για οριζόντια αυστηρά μέτρα, αλλά κύριο μέλημα της πολιτείας είναι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών ως βασικό δικαίωμα της Δημοκρατίας και πως αυτό δε θα έχει ως μόνιμο αποτέλεσμα τη δημιουργία τετελεσμένων συνθηκών κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος ερωτηθείς, και λόγω της επικαιρότητας, απάντησε στο ερώτημα γυναίκα και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Κώτσηρας κατηγορηματικά τάχθηκε υπέρ της ενδυνάμωσης του πλαισίου αντιμετώπισης των ειδεχθών αυτών αδικημάτων, που βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας πως πρέπει πάση θυσία να τονωθεί η κουλτούρα καταγγελίας των θυμάτων.

Τα θύματα δηλαδή οπωσδήποτε πρέπει αυτοστιγμεί να καταγγέλουν το θύτη τους και γι’ αυτό μέλημα της πολιτείας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος διεκδίκησης και απονομής δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί πως για τις ανάγκες της συνέντευξης με τον υφυπουργό, τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά της διασποράς του ιού.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button