Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών: «Μοναδικός μας σκοπός είναι να μην θίγεται η ιστορία μας, οι παραδόσεις μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά και εν τέλει ο τόπος μας»

Αύριο, Κυριακή 23 Απριλίου, πανηγυρίζει ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, πολιούχος και προστάτης της Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιείται το πανηγύρι του Αϊ-Γιώργη στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Φέτος θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις. Μία από τον Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών το απόγευμα της Κυριακής και ώρα 19:00 και μία από τον Χορευτικό Όμιλο Νέας Περάμου, το πρωί και ώρα 11:00.

Αυτό αποτέλεσε αφορμή για τον Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών να εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση:

«Μετά λύπης μας, παρακολουθούμε ότι φέτος για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΟΡΓΑΝETAI, ΔΕΥΤΕΡΗ “ΑΝΑΒΙΩΣΗ”;;;;; του Πανηγυριού του Πολιούχου της πόλης μας Αγίου Γεωργίου, με βασικούς ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ τον Δήμο Μεγαρέων, την Τοπική Κοινότητα Νέας Περάμου και τον “Χορευτικό Όμιλο Νέας Περάμου”.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών” τοποθετείται για τα παραπάνω ως εξής: Πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε εντάσεις, κόντρες, διχασμούς, αλλά η αποκατάσταση της αλήθειας.

1. Είναι γνωστό στους πάντες ότι ΤΟ ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ, ήδη από το έτος 1959 συνεχώς και αδιαλείπτως ως σήμερα, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΑΜΙΩΝ ΚΥΖΙΚΗΝΩΝ.

2. Η λέξη “ΑΝΑΒΙΩΣΗ” που με τόση ελαφρότητα χρησιμοποιείται, για όσους δεν γνωρίζουν σημαίνει “ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ”, “ΑΝΑΝΕΩΣΗ” “ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΜΑ” στην ουσία “ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ” μιας κατάστασης που είτε έχει παύσει για κάποιο διάστημα είτε έχει εξαφανιστεί εντελώς. Εν προκειμένω, το ΠΑΝΗΓΥΡΙ του Αϊ-Γιώργη ΟΥΔΕΠΟΤΕ έως σήμερα ΕΠΑΥΣΕ ή ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ως έθιμο, αντίθετα ΑΝΑΒΙΩΝΕΤΑΙ, κάθε χρόνο, επάξια και πανηγυρικά από τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΑΜΙΩΝ ΚΥΖΙΚΗΝΩΝ, επομένως άλλη αναβίωση πλην της πρωτότυπης και αυθεντικής δεν μπορεί να γίνει.

3. Φέτος παρατηρούμε την προσπάθεια ορισμένων να ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΝ ένα «ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ», ΣΤΗΜΕΝΟ και ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΕΘΙΜΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΒΙΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ από τον ιδρυτή του Συλλόγου μας, τον αείμνηστο Εμμ. Παπαναστασίου και αγκαλιάστηκε από όλους τους Περαμιώτες, από τους γονείς και τους παππούδες μας και που σε αυτό έχουν συμμετάσχει όλες οι οικογένειες των Περαμιωτών, όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τον Σύλλογο μας …!!!

4. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι:

– Ο συγκεκριμένος φορέας που χρημαδοτείται από την Διοίκηση του Δήμου να “ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ….!!!!!” το Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΕ όπως κάθε χρόνο να συμμετέχει και αντέδρασε αρνητικά,
– Στην συνάντηση που έγινε στο τοπικό συμβούλιο, ήρθε με ειλημμένη την απόφαση και χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν, πληροφόρησε τους παρεβρισκομένους, ότι διαθέτει δική του ορχήστρα και πρόγραμμα, τα οποία επέβαλε σε όλους ΩΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ τηρώντας ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΣΤΑΣΗ,
– Παρά τις συστάσεις και το γεγονός ότι υπάρχει ήδη προγραμματισμένη ορχήστρα από τον Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών, διατηρήθηκε από τον συγκεκριμένο φορέα, ανυποχώρητη στάση,
– Ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών ανέδειξε τη θέση του, η οποία είναι ότι οι προσκεκλημένοι στο Πανηγύρι θα πρέπει να συμμετέχουν με τρόπο που συνάδει με το ύφος του περαμιώτικου – μικρασιατικού μας εθίμου το οποίο αναβιώνουμε για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης,
– Ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών ουδέποτε αρνήθηκε τη συμμετοχή αυτού ή άλλου φορέα στο Πανηγύρι, με την προυπόθεση φυσικά ότι η παρουσία των συμμετεχόντων ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ Ή ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΓΟΝΙΚΑ ΜΑΣ ΕΘΙΜΑ.

Αυτό εξάλλου είναι το νόημα της ύπαρξης του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ των προγονικών ηθών και των εθίμων.

5. Εν τέλει η άρνηση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου και η συνδιοργάνωση δεύτερου πανηγυριού από τον Δήμο Μεγαρέων και την Κοινότητας Νέας Περάμου, ήταν συναπόφαση αυτών κι ελήφθη ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ μετά από σειρά συναντήσεων, ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών, το οποίο πληροφορηθήκαμε όταν λάβαμε πρόσκληση απευθείας από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ!!!

Με την ανακοίνωση αυτή δεν επιδιώκουμε ούτε επιθυμούμε κόντρες, διχασμούς ούτε περαιτέρω σχόλια ή αντιπαραθέσεις, άλλωστε δεν είναι οι κατάλληλες εποχές γι’ αυτά. Ο μοναδικός μας σκοπός είναι να μην θίγεται η ιστορία μας, οι παραδόσεις μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά και εν τέλει ο τόπος μας.

ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ Ή ΠΡΟΘΕΣΗ…
ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΟΠΩΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑΜΙΩΝ ΚΥΖΙΚΗΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΕΥΛΑΒΙΚΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ.
ΜΗΝ ΕΥΤΕΛΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ… ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΚΑΝΕΝΑΝ…»

ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button