Στο Βελιγράδι η συλλογή Ναΐφ τέχνης Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην Αδριανούπολη και στη Ρίγα της Λετονίας, η έκθεση ελληνικής ναΐφ ζωγραφικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή παρουσιάζεται στη Σερβία. Εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, στο Εθνογραφικό Μουσείο Βελιγραδίου, από τον πρέσβη της Ελλάδος στη Σερβία, Ηλία Ηλιάδη και θα διαρκέσει έως τις 7 Απριλίου.

 

Στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχουν οι Πόλλυ και Γεωργία Κολλιαλή, παρουσιάζονται 65 έργα γνωστών Ελλήνων ναΐφ, όπως του Χρήστου Καγκαρά, του Γιάννη Θεόφιλη, της Καίτης Νικολάου, του Μπόστ, του Γιάννη Αμοργιανού, της Νίκης Ελευθεριάδη κ.ά.

 

Μαρία Μουριάδου – Κωνσταντινούπολη. Λάδι σε καμβά, 60 x 80 εκ.

Τα έργα δημιουργήθηκαν από τα τέλη του19ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου και έχουν ως θέμα την ελληνική ιστορία και παράδοση και την καθημερινότητα τόσο της αστικής όσο και της αγροτικής ζωής στα ελληνικά νησιά και την ύπαιθρο.

 

«Μέσα απ’ τα 65 έργα των διακεκριμένων ναΐφ δημιουργών, παλαιότερων και νεότερων παρελαύνει μια Ελλάδα φωτεινή και νοσταλγική, ένας ευφρόσυνος κόσμος, με ποικίλη θεματολογία από την ελληνική Ιστορία ,την παράδοση, τα έθιμα και την καθημερινότητα των κατοίκων της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη, η Ρούμελη και η Πελοπόννησος, η Μυτιλήνη και η Σίφνος, η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Κύπρος, συνθέτουν ένα πολύχρωμο λαϊκό παλίμψηστο με σπάνια λαογραφική και αισθητική αξία» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πόλλυ Κολλιαλή.

 

Μαρία Πωπ (Νέο Φάληρο, 1925; – Αθήνα 2009) – Απογεματάκι σ΄ ένα σταυροδρόμι της Χαλκίδας. Τέμπερα, 25 x 35 εκ.

Από τα 150 έργα της συλλογής παρουσιάζονται πίνακες των Γιώργο Σαββάκη, Χρήστου Καγκαρά, Μποστ, Έρσης Χατζημιχάλη, Ευάγγελου Σπαθάρη, Κυρ. Κάσσιαλου και Γιάννη Πελεκάνου, Μαρίας Πωπ, Γιάννη Ράππα, Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, αλλά και των σύγχρονων, οπως της Νίκης Ελευθεριάδη, Σοφίας Καλογεροπούλου, Θανάση Μπακογιώργου, Ρούλης Μπούα , Γιάννη Παπαδόπουλου, Γιάννας Ξέρα, Ντίνου Παπασπύρου κ.ά.

Χρήστος Καγκαράς (Γρανιτσά Ευρυτανίας, 1918 – Λαμία 2010) – Γυρνώντας στη στάνη. Λάδι σε καμβά, 89 x 82 εκ.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) Βελιγραδίου, που διευθύνει εδώ και 9 χρόνια ο Νίκος Τσιτσιμελής και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι.

 

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Τσιτσιμελής, η Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ), ιδρύθηκε το 2007, και έχει διοργανώσει σειρά πολιτιστικών δράσεων – όπως κύκλο εκδηλώσεων για τον Παπαδιαμάντη, συμμετοχές σε Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων, Φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών, Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών και Φεστιβάλ Σοπέν – ενώ παράλληλα διοργανώνει δημοφιλή μαθήματα ελληνικών και εξετάσεις για πιστοποίηση της Ελληνομάθειας και διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button