Σπ. Προίσκος: «Υπαρκτός ο κίνδυνος οικονομικού μαρασμού των Μεγάρων»

Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του Μηχανολόγου Μηχανικού Σπήλιου Προίσκου:

Άμεσος είναι ο κίνδυνος χρεοκοπίας πολλών επιχειρήσεων στα Μέγαρα λόγω αδυναμίας συνδέσεων νέων έργων ΑΠΕ. Οι αυξημένες τιμές ρεύματος σε συνδυασμό με την αδυναμία υποστήριξης νέων συνδέσεων ιδιοκατανάλωσης ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Net-Metering) καθιστά την περιοχή μας λιγότερο ελκυστική για επενδύσεις και σταδιακά την οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αγροτικού κλάδου.

Συγκεκριμένα στον υποσταθμό των Μεγάρων ο ΜΣ1 που καλύπτει κυρίως τις αγροτικές περιοχές δεν μπορεί να δεχτεί άλλες ΑΠΕ με έγχυση ρεύματος παρά μόνο ως zero feed-in. Αυτό σημαίνει επιπλέον χρόνο αναμονής, τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο απόσβεση με μεγαλύτερο κόστος επένδυσης και αδυναμία απομακρυσμένων (virtual) συνδέσεων.

Ομοίως ο ΜΣ2 βρίσκεται στα όρια του, κινδυνεύοντας να βρεθεί στην ίδια κατάσταση με τον ΜΣ1.

Ως εκ τούτου οφείλουμε σαν τοπική κοινωνία να θέσουμε σε προτεραιότητα την προσπάθεια αναβάθμισης του υποσταθμού των Μεγάρων, μία χρονοβόρα διαδικασία που αν εξελιχθεί μπορεί να οδηγήσει τον τόπο και τις επιχειρήσεις σε μαρασμό.

Στις 4/10/22 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον υπουργό κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, μετά της διαμεσολάβησης και παρουσίας του τοπικού βουλευτή και υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γεώργιου Κώτσηρα. Στη συνάντηση ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων Παναγιώτης Σακελλαρίου και ο πρόεδρος Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων Σωτήριος Καστάνης, με την εθελοντική συμβουλευτική υποστήριξη της Green Effect και του Μηχανολόγου Μηχανικού Σπήλιου Προίσκου, παρουσίασαν τα προβλήματα του κλάδου στον Υπουργό. Ο Υπουργός μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε να προωθήσει το αίτημα μας για αναβάθμιση του υποσταθμού.

Εμείς από την Green Effect, εταιρεία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων με 13 χρόνια εμπειρίας, 150 διασυνδεδεμένα έργα και εξειδίκευση στο net metering, καλούμε όλες τις πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να πράξουν ό,τι μπορούν από πλευράς τους, ώστε να προωθηθεί ένα αίτημα ουσιαστικής αναβάθμισης του υπάρχοντος υποσταθμού ή ακόμα και την δημιουργία νέου.

Κρίνεται το μέλλον της περιοχής μας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Σπήλιος Προίσκος
Green Effect

φωτογραφία ενδεικτική

Παρόμοια άρθρα

Back to top button