Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου ΓΝ: «Επικίνδυνη κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου»

Καταγγελία – αναφορά από το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου απεστάλη και έχει ως εξής:

Όποιος μπει στην Ψυχιατρική Κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου, αντικρίζει ένα θέαμα, που τον αφήνει άναυδο. Ψυχιατρικοί ασθενείς, που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στοιβάζονται σε ράντζα που απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία τη δική τους καθώς και των εργαζομένων της κλινικής.

Παρά τα επανειλημμένα έγγραφα του συντονιστή διευθυντή και των υπολοίπων γιατρών και τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ και του Σωματείου μας, συνεχίζεται η επικίνδυνη κατάσταση στην Ψυχιατρική κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου τα ράντζα έχουν γεμίσει κάθε γωνιά και διάδρομο της κλινικής, που έχει 19 κρεβάτια αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 36 ασθενείς, όπως ενδεικτικά συνέβη μετά την εφημερία της 29 Νοεμβρίου 2021.

Ασθενείς, με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και πρόσθετα προβλήματα υγείας, κυριολεκτικά σκοντάφτουν πάνω σε χρόνιους ασθενείς, που παραμένουν στην κλινική, λόγω ανυπαρξίας των κατάλληλων δημόσιων δομών για χρόνιους πάσχοντες.

Νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. Στις περισσότερες βάρδιες, δύο ή τρεις νοσηλευτές δεν φτάνουν να δώσουν νοσηλεία, να σιτίζουν και να φροντίζουν ασθενείς για την ατομική τους υγιεινή, να προσέχουν για να μην κάνει κανείς κακό στον εαυτό ή σε άλλο νοσηλευόμενο, να συμβάλλουν στη θεραπευτική παρέμβαση.

Συνολικά, συνθήκες εντελώς ακατάλληλες και κυριολεκτικά επικίνδυνες, για νοσηλεία ψυχικά ασθενών. Που δυσκολεύουν τη φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους.

Αν και την απαράδεκτη κατάσταση – που προϋπήρχε αλλά χειροτέρεψε μετά το ξέσπασμα της επιδημίας και την αναστολή της εφημερίας της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ – επιβεβαιώνουν αλλεπάλληλα έγγραφα της Α Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Αττικής (με ημερ. 22/3/2019), της αναπληρώτριας διοικήτριας της 2η ΥΠΕ (με ημερ. 4/11/2020) και της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές (με ημερ. 3/12/2020), δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποσυμφόρηση της κλινικής κυρίως για την μετεγκατάσταση σε κατάλληλο χώρο με παράλληλη αύξηση των διαθέσιμων κλινών.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις περισσότερες ψυχιατρικές κλινικές γενικών δημόσιων νοσοκομείων. Με εξαίρεση, τις πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές σε ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ και ΑΤΤΙΚΟΝ, όπου συνεχίζουν να «απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση» με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και των διοικήσεων της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Προφανώς ο «συνωστισμός» ασθενών στις δημόσιες ψυχιατρικές κλινικής δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Μαζί με την γιγάντωση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που έκλεισαν και διατήρησαν κλειστά δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία σε μία περίοδο που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω ψυχογενών αιτιών και που η φτώχεια, η επιδημία και οι συνέπειες της υποσκάπτουν ακόμη περισσότερο την ψυχική υγεία ακόμα και σε όσους δεν έχουν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής διαταραχής.

Ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

– να ληφθούν μέτρα για την άμεση αποσυμφόρηση της Ψυχιατρικής κλινικής. Να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό και να προχωρήσει η μεταστέγαση της σε κατάλληλο χώρο
– να ενταχθούν πλήρως στο σύστημα εφημεριών και εισαγωγών ασθενών οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές κλινικές
– να δημιουργηθούν νέες Ψυχιατρικές Κλινικές, πλήρως στελεχωμένες, για να καλύπτονται οι ανάγκες
– να δημιουργηθούν Κέντρα Ψυχικής Υγείας και να αναπτυχθούν όλες οι αναγκαίες δημόσιες εξωνοσοκομειακές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες, προατατευόμενα διαμερίσματα, δομές για χρόνιους πάσχοντες)
– να ανακληθεί η απόφαση για το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Βαρδαβάκης Μανώλης

Η Γραμματέας
Φεργάδη Αννα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button