Σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου για τις Ιχθυοκαλλιέργειες

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, μετά από πρωτοβουλία του Ιωάννη Μαρινάκη και τη συμμετοχή των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων. Θέμα της σύσκεψης, η ενημέρωση και ο συντονισμός των δράσεων για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στη θέση Κάτω Αλώνι, Κακιάς Σκάλας του Δήμου Μεγαρέων.

 

Πιο συγκεκριμένα, στόχος της σύσκεψης, ήταν η ενημέρωση των επικεφαλής για τις νομικές διαδικασίες που ήδη έχουν κινήσει οι Δημοτικές Υπηρεσίες για την διακοπή των εργασιών εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.

 

Μόλις έγινε γνωστή η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση, ο Δήμαρχος Μεγαρέων έπραξε ταχύτατα και ενημέρωσε τηλεφωνικά τόσο το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, όσο και την Αστυνομία Μεγάρων για να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να σταματήσουν τις εργασίες και να διασφαλιστεί η νομιμότητα.

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων είναι στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τη συμπεριφορά των αρμοδίων του Λιμεναρχείου Ελευσίνας και καυτηριάζει τη στάση τους. Συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο Ελευσίνας για να δικαιολογήσει την στάση του και να μην προχωρήσει στη διερεύνηση της καταγγελίας του Δημάρχου, επικαλέστηκε έλλειψη μέσων, χαρακτηριστικά στην τηλεφωνική επικοινωνία ανέφεραν στον Δήμαρχο, ότι το λιμεναρχείο δεν διαθέτει ούτε σκάφος, ούτε τζιπ, προκειμένου να πάει στο χώρο και να διερευνήσει την καταγγελία“. Επίσης όπως προέκυψε από την τηλεφωνική επικοινωνία, το Λιμεναρχείο έχει καταλήξει σεαπόφαση” για τη νομιμότητα της εγκατάσταση, χωρίς βέβαια να έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα.

Αγνοώντας ακόμη και την εισήγηση της Σταυρούλας Δήμου, Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, η οποία σε σύσκεψη για το θέμα στην Αντιπεριφέρεια, παρουσία του Δημάρχου, παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους καθίσταται παράνομη η σχετική εγκατάσταση.

 

Στο σημείο αυτό κρίνουμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην έκδοση της άδειας δεν εμπλέκεται το Λιμεναρχείο. Η άδεια για τέτοιες δράσεις χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων τονίζει ότι η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών,  αποτελεί βάναυση παραβίαση της κοινής λογικής και της νομιμότητας καθώς εγκαθίσταται επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών, σε μία περιοχή, η οποία σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνα -Αττική 2021 έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου γεωμορφολογικού και τοπιακού χαρακτήρα.

 

Ο Δήμος Μεγαρέων έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση της άδειας και έχει προχωρήσει και σε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, η εκδίκαση της οποίας είναι προγραμματισμένη για την εβδομάδα που διανύουμε.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η άμεση αντίδραση της διοίκησης με την αυτοψία στο χώρο και την άμεση καταγγελία στις αρχές ήταν η αυτονόητη αντίδραση. Μετά την άρνηση του Λιμενικού Σώματος να ανταποκριθεί στις επίσης αυτονόητες υποχρεώσεις του, η ανεπίσημη αυτοψία στο χώρο φανέρωσε ότι πέρα από το ζήτημα της αιφνίδιας έναρξης των εργασιών η οποία είναι σε διαδικασία αξιολόγησης από τα δικαστήρια για τη νομιμότητά της, διαπιστώθηκε ότι το σκάφος που έστηνε την εγκατάσταση ήταν ένα σκάφος-πλατφόρμα χωρίς διακριτικά.

 

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων επικοινώνησε με την Εισαγγελία για να καταγραφεί επίσημα η διαμαρτυρία και για τη διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία αλλά επίσης και να ενημερώσει για την αντίδραση του Λιμεναρχείου Ελευσίνας.

 

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επικεφαλής των Δημοτικών Συνδυασμών, εκφράστηκε η στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων στο αίτημα για διακοπή των εργασιών και επίσης εκφράστηκε πνεύμα συναγωνιστικότητας και επισημάνθηκε ότι ο καθένας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα για την περιοχή.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών τόνισαν ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα για το θέμα και θα επικοινωνήσουν με τους τοπικούς βουλευτές προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατότερο ισχυρή στήριξη στο δίκαιο αίτημα της διοίκησης και των πολιτών του Δήμου.

 

Στην σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου μετείχε ο Γιώργος Μπερδελής εκπροσωπώντας του Δ. Στρατιώτη, ο Γρηγρόρης Σταμούλης και ο Τάσος Δέσκος. Ο Αντώνης Χοροζάνης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εξαιτίας προσωπικού προβλήματος, όμως είναι δεδομένο ότι και ο συνδυασμός του έχει επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο εγκατάστασης  ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button