Σύσκεψη για την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Δυτική Αττική

Πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, σύσκεψη στην Ελευσίνα, την Παρασκευή, 5-2-2016, με θέμα την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στη Δυτική Αττική. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι: Ασπροπύργου, κ. Ν. Μελετίου, Ελευσίνας, κ. Γ. Τσουκαλάς, Μάνδρας- Ειδυλλίας, κ. Ι. Κριεκούκη, Μεγάρων, κ. Γ. Σταμούλης, η Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Α. Μπιζά,  οι Αντιδήμαρχοι Ελευσίνας, κ. Α. Τσάτσης, Μεγάρων, κ. Φωτίου, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας, κ. Σ. Ραγκούσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας, κ. Δ. Παπαδόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες και τεχνικοί σύμβουλοι. Στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο Δήμαρχος ή εκπρόσωπος του Δήμου Φυλής, παρά την πρόσκληση και τον κομβικό ρόλο του εν λόγω Δήμου στην  διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Στη σύσκεψη τέθηκαν σημαντικά ζητήματα για την προώθηση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, δόθηκαν αποσαφηνίσεις και αναγνωρίστηκαν ειδικότερα πεδία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας και ανάληψης πρωτοβουλιών. Υπήρξε κοινή αποδοχή των συμμετεχόντων για την προώθηση τριών δράσεων: Πρώτον, την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών, πεδίο στο οποίο ήδη η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής έχει ολοκληρώσει δυο ανοικτές συναντήσεις με φορείς και κατοίκους, ενώ προγραμματίζει και νέες σε όλη την Δυτική Αττική. Δεύτερον, την χρήση της δυνατότητας των Δήμων να προωθούν ογκώδη απορρίμματα στο ΚΔΑΥ Ελευσίνας μέχρι του ορίου δυναμικότητας του τελευταίου. Τρίτον, τη χρήση της δυνατότητας αποστολής βιοαποδομήσιμων αποβλήτων στις υφιστάμενες μονάδες κομποστοποίησης και την εξέταση της πρότασης για τη δημιουργία μιας ακόμα μονάδας ΕΜΑΚ για την οποία απαιτείται σχετική μελέτη.

 

Ειδικότερα, από την πλευρά του ΕΔΣΝΑ υπήρξαν αναφορές για την δυνατότητα χρηματοδότησης των σχεδίων σχετικά με την διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων και τους κάδους, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για διοργάνωση και νέας συντονιστικής σύσκεψης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής.

 

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε αρνητικά έκπληκτος για την απουσία του Δήμου Φυλής από τη σύσκεψη, όταν ο τελικός στόχος της προσπάθειας που καταβάλει η Περιφέρεια είναι να δοθεί οριστικά τέλος στην αθλιότητα της χωματερής που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στη Φυλή και να αποκατασταθεί ο χώρος.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button