Συνάντηση για την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στη Δυτική Αττική

«Η Δυτική Αττική αποτελεί προτεραιότητα για τους υγειονομικούς φορείς και πεδίο προώθησης σημαντικών συνεργειών»

 

Κατόπιν πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη  Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου στην Ελευσίνα, η ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «Πρωτοβάθμια Υγειονομική Φροντίδα στη Δυτική Αττική: Ανάγκες και προτάσεις» υπό την προεδρία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής, κ. Τ. Φαρμάκη και τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Κ. Καρακατσιανόπουλο και των Υποδιοικητών της 2ης ΔΥΠΕ, κ. Γ. Αντύπα και κ. Ι. Τσιαπαρίκου.

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Τ. Φαρμάκης (αντικαθιστώντας τον Αντιπεριφερειάρχη λόγω ασθένειας του τελευταίου), εκφώνησε την εισαγωγική ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη, κάνοντας αναφορά στην εξαιρετική σημασία της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στη Δυτική Αττική τόσο λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικο-οικονομικών και πληθυσμιακών συνθηκών όσο και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη λειτουργία οχλουσών δραστηριοτήτων και της χωματερής Φυλής, καλώντας για συστηματικό και τεκμηριωμένο διάλογο σε συνεργασία με τους φορείς για την ενδυνάμωση της Δυτικής Αττικής και σε αυτόν τον τομέα.

 

Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση της κατάστασης της πρωτοβά-θμιας υγειονομικής φροντίδας στην Δυτική Αττική από την παιδίατρο/ άμισθη συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Κ. Καράλη, χαρτογραφώντας συγκεκριμένες ανάγκες, λειτουργικές προϋποθέσεις αλλά και εν δυνάμει πεδία συνεργειών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής. Η παρουσίαση της κ. Κ. Καράλη άντλησε στοιχεία από σχετική χαρτογράφηση των υπηρεσιών και δράσεων πρωτοβάθμιας υγείας που διενεργήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη βάση συνεντεύξεων με εκπροσώπους των υγειονομικών φορέων, επεξεργασία των στοιχείων από τον υφιστάμενο υγειονομικό χάρτη αλλά και επαφών με πολίτες- εξυπηρετούμενους των δομών υγείας.

 

Εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων της περιοχής (Κ.Υ. Μεγάρων, Δημοτικό Ιατρείο Μαγούλας, Κέντρα Μάνας και Παιδιού Ελευσίνας) παρουσίασαν συνοπτικά τη δράση τους αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ τοποθετήθηκαν εκτεταμένα τόσο για τις ανάγκες όσο και για προτάσεις επίλυσης προβλημάτων από την πλευρά της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας, κ. Ε. Λίγγος και ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων Ελευσίνας, κ. Ν. Αγγελόπουλος.

 

Ο Υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠΕ, κ. Γ. Αντύπας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχεδιασμό για τις μετεγκαταστάσεις των Μονάδων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, την επαναλειτουργία βασικών εργαστηρίων στο Κ.Υ. Ελευσίνας και στο Κ.Υ. Μεγάρων, τη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων, την προώθηση δράσεων προαγωγής υγείας και εμβολιασμών καθώς και την πρόσβαση (δωρεάν και καθολική) και των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον Υποδιοικητή, ο νέος σχεδιασμός για την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στηρίζεται σε στοχευμένη ενδυνάμωση του τοπικού επιπέδου με νέες τοπικές μονάδες που θα ασκούν πραγματική ιατρική και προαγωγή υγείας και δεν θα είναι απλώς «κέντρα διεκπεραίωσης συνταγογραφήσεων».

 

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Κ. Καρακατσιανόπουλος, αναφέρθηκε στο τεράστιο έλλειμμα στελέχωσης λόγω των μνημονιακών πολιτικών, την προσπάθεια ανασυγκρότησης της επείγουσας ιατρικής μέσω του ΕΚΑΒ στη βάση διαγωνισμών για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό και την αναβάθμιση του στόλου των ασθενοφόρων, αλλά και τις υφιστάμενες επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Δημόσια Υγεία δεν είναι βιλαέτι κανενός», είναι μια και ενιαία και προς τούτο το θέμα των συνεργειών είναι στην καρδιά του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού των υγειονομικών φορέων.

 

Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής συνεχίζει να παρακολουθεί συστηματικά την υλοποίηση της ενδυνάμωσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή, και σε συνεργασία με φορείς παρεμβαίνει τόσο για την αναγνώριση αναγκών όσο και για την προώθηση ενδεδειγμένων λύσεων. Ιδιαίτερα στο πεδίο της προαγωγής της υγείας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας συμμετέχουν σε προγράμματα και δράσεις προαγωγής υγείας, με εστίαση σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες, ειδικές πληθυσμιακές και ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά.

 

H εισαγωγική ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννη Βασιλείου:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας και καλώς ήρθατε στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

 

Τo θέμα για το οποίο πήραμε την πρωτοβουλία για την σημερινή συνάντηση – που αφορά την κατάσταση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην Δυτική Αττική– είναι το κρισιμότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας- μαζί με αυτό της ανεργίας.

 

Η παροχή δημόσιας, δωρεάν, καθολικής και υψηλού επιπέδου υγειονομικής και φαρμακευτικής φροντίδας για κάθε πολίτη- αποτελεί αίτημα, ζητούμενο αλλά και στόχο όλων των γενεών. Και το αίτημα αυτό, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, έχει ακόμα περισσότερο υπονομευθεί από τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επειδή αυτές θεωρούν εχθρικό έδαφος αυτό που αποκαλούμε «κοινωνικό κράτος».

 

Οι πολιτικές αυτές εργάζονται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στην διάλυση του κοινωνικού κράτους με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την δημόσια υγεία και το σύστημα υγειονομικής φροντίδας.  Στόχος τους είναι να μετατρέψουν την υγεία από κοινωνικό αγαθό σε μπίζνα, ωσάν κάθε άλλη εμπορευματική δραστηριότητα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που και στη χώρα μας- ένα ολόκληρος σύστημα εργαζόταν συστηματικά επί χρόνια- για την απαξίωση της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας– και όχι για να έχουν όλοι οι πολίτες δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγειονομική κάλυψη.

 

Επιτρέψτε μου δε να πω ότι για αυτό, δηλαδή την επιδίωξη καθολικής και υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας, εργαζόμαστε εμείς, κυρίως όμως για αυτό εργάζονται οι ιατροί, οι νοσηλευτές και οι γενικά οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, δίνοντας καθημερινά τη μάχη της δημόσιας υγείας. Επίσης, να σας αναφέρω ότι αυτό το ενδιαφέρον μας δεν είναι όψιμο. Για όσες και όσους θυμούνται- εάν υπάρχει σήμερα το ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο- αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους αγώνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της περιοχής.

 

Επειδή λοιπόν υπάρχει και αυτό το προηγούμενο- θεωρούμε ότι ο επόμενος μεγάλος στόχος για ολόκληρη την Δυτική Αττική- πρέπει να είναι η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, θέμα εξαιρετικής κρισιμότητας και για την προαγωγή της δημόσιας υγείας σε μια εξαιρετικά επιβαρημένη περιοχή όπως η δικής μας και με σημαντική συγκέντρωση πληθυσμών στα όρια της φτώχειας και της επιβίωσης.

 

Μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τις ανάγκες και τις προτάσεις για την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα στη Δυτική Αττική με αφορμή μια σύντομη παρουσίαση- εισήγηση της κ. Κατερίνας Καράλη, κατόπιν σχετικών επισκέψεων και συνεντεύξεων που έκανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ως άμισθη συνεργάτιδά μας για θέματα δημόσιας υγείας.

 

Σκοπός μας είναι να γίνει με τη συμμετοχή σας, τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία σας, μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση που θα οδηγήσει σε προτάσεις μέτρων, κινήσεων και ενεργειών που μπορούμε όλοι μαζί να στηρίξουμε και να προωθήσουμε με τελικό σκοπό την αναβάθμιση της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή μας.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι για την συμμετοχή σας.»

________________________________________

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Ελευσίνας, κ. Δ. Οικονόμου, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δημοτική Σύμβουλος Ελευσίνας, κ. Κ. Μαρούγκα,  η Γενική Ιατρός/ Εκπρόσωπος του Κ. Υ Μεγάρων, κ. Α. Κορακίδου, η Μαία/ Εκπρόσωπος του Κέντρου Μάνας και Παιδιού Ελευσίνας, κ. Μ. Αντωνάρα, ο υπεύθυνος γραφείου κίνησης ΕΚΑΒ, κ. Θ. Κωνσταντίνου, η προϊσταμένη ΤΑΕ ΕΚΑΒ, κ. Σ. Μαυρικάκη, η Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ελευσίνας, κ. Κ. Ζγάντζουρη, η κοινωνική λειτουργός του Δήμου Ασπροπύργου κ. Ε. Μαυράκη, η νοσηλεύτρια του Δήμου Ασπροπύργου, κ. Ν. Βαλάσκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Λιοσίων «Τσουκλίδι», κ. Ν. Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος του Κέντρου Εργασίας ΑΜΕΑ Άνω Λιοσίων, κ. Γ. Ρεθυμιωτάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Αλεποχωρίου», κ. Π. Γκοτσούλιας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Μεγάρων, κ. Ν. Πανταζής, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ελευσίνας, κ. Θ. Φαρμάκης, η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης Ελευσίνας, κ. Β. Αρβαουτάκη, Αν. Γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων Ελευσίνας, κ. Ε. Πατάλας, η Διευθύντρια Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Δυτικής Αττικής, κ. Ε. Νίκα, η Προϊσταμένη του Τμήματος Υπηρεσιών Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Δυτικής Αττικής, κ. Μ. Τζωρτζάτου, και ο συνεργάτης του Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Δ. Μπουρίκος.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button