Σε πρόγραμμα επιμόρφωσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μεγαρέων κ. Παναγιώτης Σκλαβούνος παρακολούθησε το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τους  Γενικούς Γραμματείς των Δήμων και τους Εκτελεστικούς Γραμματείς των Περιφερειών Νότιας Ελλάδας με θέμα: «Διοίκηση μέσω Στόχων & Μέτρηση Αποδοτικότητας»

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα που οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με θέμα: «Διοίκηση Μέσω Στόχων & Μέτρηση της Αποδοτικότητας». Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Αθήνα στις 12 Ιουλίου 2012 και ολοκληρώθηκε στις 14 Ιουλίου 2012.

Συμμετείχαν Γενικοί Γραμματείς Δήμων, Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφερειών, αλλά και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη Δήμων. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα είναι:

¦Σύστημα Διοίκησης μέσω στόχων (Ν. 3230/2004) – Στρατηγικός σχεδιασμός, διοίκηση μέσω στόχων, διοίκηση ποιότητας.

¦Συστήματα και δείκτες μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες.

¦Καλές πρακτικές, παραδείγματα και εφαρμογές συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και μέτρησης της αποδοτικότητας.

¦Συμβολή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών.

¦Εφαρμογές συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και μέτρησης της αποδοτικότητας στις υπηρεσίες των συμμετεχόντων-Αξιολόγηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Συμμετείχαν, οι Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Σταματάκος, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Ευάγγελος Ψαθάς, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κα Διονυσία Μαράτου, Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριος Σιώλος, και οι Γενικοί Γραμματείς Δήμων Αμαρουσίου κ. Μιχάλης ΧρηστάκηςΧαϊδαρίου κ. Παναγιώτης Γρηγοράκος, Μεγαρέων κ. Παναγιώτης Σκλαβούνος, ΑμπελοκήπωνΜενεμένης κ. ΑθανάσιοςΠαντελής Παπαγεωργίου, Χανίων κ. Γαβριήλ Κουρής, Αγίας Παρασκευής κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Αλμυρού κ. Ιωάννης Τζήμας, Βύρωνα κα Χρυσούλα Τσουκαλά, Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Τζοβάρας, Καισαριανής κ. Αντώνης Νικολαϊδου, Λευκάδας κ. Γεώργιος Καραλιόλιος, Τρικκαίων κ. Ιωάννης Καργιώτης και Χαλκιδέων κ. Κωνσταντίνος Λαγός.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη από τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Βριλησσίων, Βύρωνα, Καρπενησίου, Ηγουμενίτσας και από το Δήμο Μεγαρέων η Προϊσταμένη του Τμήματος Προσωπικού κα Βασιλική Μητσοπούλου.

Τη δεύτερη ημέρα Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012, μετά το τέλος του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση των Γενικών Γραμματέων Δήμων με τους Εκτελεστικούς Γραμματείς των Περιφερειών στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μεγαρέων Παναγιώτης Σκλαβούνος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας για να αντιμετωπιστούν ζητήματα που δημιουργούν εμπόδια τόσο στο έργο των Δημοτικών Αρχών όσο και στο έργο των Περιφερειακών Αρχών

Στην επιτακτική ανάγκη σύμπραξης του Α’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Β’ βαθμό, ενόψει των αναγκών που επέβαλε ο «Καλλικράτης» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Μιχάλης Χρηστάκης, ο οποίος υπογράμμισε τους λόγους για τους οποίους οργανώθηκε η συνάντηση αυτή ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες αλλά και στις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων των Δήμων για τη βελτίωση της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών.

Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες Εκτελεστικοί Γραμματείς των Περιφερειών σημείωσαν ότι «η σύμπραξη αυτή, θα ενώσει τους εκτελεστικούς άξονες που συνδέουν τον α’ με το β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης» φέρνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα συνέργειας, την υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ – το οποίο ολοκληρώνεται σε συνεργασία με τους Δήμους με τις κατά τόπους Περιφέρειες – και τον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, όπου οι Δήμοι λόγο της αμεσότερης επαφής τους με τους πολίτες-δημότες, μπορούν και στέλνουν αυτό τον «εξωτερικό» παλμό στις Περιφέρειες» όπως χαρακτηριστικά τόνισαν.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μεγαρέων Παναγιώτης Σκλαβούνος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης συνεργασίας και στην μεταφορά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Γενικών Γραμματέων των Δήμων και των Εκτελεστικών Γραμματέων των Περιφερειών, ώστε να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σε μια περίοδο που τα έχει απόλυτα ανάγκη η χώρα μας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button