Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της κατάργησης των πολυιατρείων ΕΟΠΥΥ

Σήμερα 3/12/2013 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων διαμαρτύρεται έντονα για την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει σχεδόν όλες τις ειδικότητες των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, εκτός αυτών του Γενικού Ιατρού, του Ειδικού Παθολόγου και ίσως του Καρδιολόγου.

 

Οι ιατρικές ειδικότητες, ουδεμίας εξαιρουμένης, είναι άκρως απαραίτητες στην χειμαζόμενη κοινωνία μας και η στέρηση τους θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στα θεμέλια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

Δεν είναι δυνατόν ο ασθενής να στερείται τη στοιχειώδη φροντίδα του ειδικευμένου θεράποντος ιατρού και δεν είναι δυνατόν η ίδια η πολιτεία να μεταχειρίζεται με τέτοιο βάναυσο τρόπο τους δημόσιους λειτουργούς της υγείας. Με τέτοιες ανίερες μεθόδους, δρομολογείται η αποσάρθρωση των ισχυρών δεσμών της κοινωνίας μας.

 

Με τέτοιες αποφάσεις εκδηλώνεται η κοινωνική αναλγησία του κεντρικού κράτους και τίθεται σοβαρό θέμα ελλείμματος κοινωνικής δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και ίσων δικαιωμάτων στο πολυτιμότερο αγαθό που λέγεται Υγεία.

 

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων απαιτεί, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να διατηρήσουν το δικαίωμα στις ακόλουθες παροχές:

 

1. Δωρεάν συνταγογράφηση,

 

2. Δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη,

 

3. Δωρεάν πλήρη βιοχημικό και ορμονολογικό έλεγχο,

 

4. Δωρεάν ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες,

 

5. Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις και παρακολούθηση εγκύων,

 

6. Δωρεάν φυσιοθεραπείες,

 

7. Δωρεάν προληπτικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου και του οδοντιατρικού για όλες τις ηλικίες,

 

8.Δωρεάν εμβολιασμούς για τα παιδιά, τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους

 

Όλες οι παραπάνω παροχές θα παραμείνουν ενεργές εάν παραμείνουν ενεργές και οι αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες που τις υποστηρίζουν.

 

Γι αυτό απαιτούμε να μη διαταραχτεί η ζωντανή σύνδεση του ασθενούς με τον ιατρό και να παραμείνουν στις θέσεις τους οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, η μετακίνηση τους στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή τα Νοσοκομεία να έχει ως αντίστοιχο χώρο άσκησης των καθηκόντων τους τα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας, ώστε να παρέχουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες υγείας σε διαφορετικό περιβάλλον και μόνο.

 

Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να άρει άμεσα τη διαθεσιμότητα για τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ και να δημιουργήσει έστω και προσωποπαγείς θέσεις εκεί που δεν υπάρχουν κενές οργανικές, ώστε να μην αλλάξει τίποτα ουσιαστικά στην παροχή υπηρεσιών υγείας των ασθενών.

 

Ζητάμε την επαναδραστηριοποίηση των ιατρικών ειδικοτήτων του ΕΟΠΥΥ που έχουν τεθεί σήμερα σε διαθεσιμότητα και τη μεταστέγαση τους στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, χωρίς να διαταραχθούν οι υπηρεσίες υγείας που παρέχουν σήμερα, -εφόσον τίθεται θέμα ενοικίου-.

 

Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην κοινωνία και μόνο τότε οι πολίτες θα αισθάνονται ότι έχουν δίπλα τους ένα κράτος δικαίου και όχι μια ανάλγητη κεντρική διοίκηση που μετράει αριθμούς και μοιράζει απολύσεις.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button