Προσοχή συνιστάται στους παραγωγούς – Μεγάλος όγκος στα ελαιοτριβεία

Την προσοχή των ελαιοπαραγωγών των Μεγάρων εφιστούν οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων της περιοχής, καθώς, εξαιτίας της αυξημένης φετινής παραγωγής, παρατηρείται μεγάλη προσέλευση παραγωγών στα ελαιοτριβεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλων, παρά την 24ωρη λειτουργία τους.

 

Όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες, όλα τα ελαιοτριβεία των Μεγάρων είναι κλειστά με ραντεβού τουλάχιστον έως τις 5 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης παραγωγών που δεν έχουν κλείσει ραντεβού. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαιοτριβεία κοντινών σχετικά περιοχών, όπως τα Σπάτα, το Χιλιομόδι και η Σαλαμίνα.

Πέρα από τη συσσώρευση του όγκου παραγωγής, η συνεχής λειτουργία των μηχανημάτων έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μηχανικών βλαβών, με συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση. Εξαιτίας αυτού ήδη κάποια ελαιοτριβεία της περιοχής μας θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον 2 ημέρες.

 

 

Η αυξημένη φετινή ελαιοπαραγωγή, σε συνδυασμό με την αύξηση των νέων παραγωγών και τη συγκομιδή του καρπού σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην παραγωγή του ελαιολάδου και ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστραφεί μια εξαιρετική ελαιοκομική χρονιά για την περιοχή μας, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων. Γι' αυτό και συνιστάται η καθυστέρηση στη συγκομιδή, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης των παραγωγών.

Επισημαίνεται για άλλη μια φορά ο κίνδυνος να σαπίσουν οι ελιές, εάν δεν παραχθούν σε ελαιόλαδο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού ο χρόνος αντοχής τους μέσα στα τσουβάλια είναι 4 ημέρες, ενώ στα τελάρα 8. Άλλωστε η ολιγοήμερη καθυστέρηση της συγκομιδής, δεν βλάπτει τον καρπό, αφού ο υγιής καρπός δεν πέφτει, ενώ αυτός που πέφτει από το δέντρο είναι αυτός που δεν θα απέδιδε ούτως ή άλλως.

 

Τέλος, όσον αφορά στην τιμή, που βρίσκεται σε συνάρτηση με την ποιότητα του ελαιολάδου, οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων υπογραμμίζουν τον κίνδυνο εάν η ελιά παραμείνει αρκετές ημέρες σε τελάρα ή σακιά, το παραγόμενο ελαιόλαδο να καταταχθεί στο βιομηχανικό και η τιμή του να πέσει στο 1 ευρώ, αντί των 2,85 ευρώ που κοστολογείται το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button