Προγραμματικό πλαίσιο συνδυασμού Μέγαρα – Νέα Πέραμος ΤΩΡΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Μπερδελή

Σήμερα επικρατούν συντριπτικά, η επανάληψη θολού πολιτικού λόγου και η απουσία ρεαλισμού, που βασίζεται σε υποσχέσεις έργων με αμφίβολη χρησιμότητα ή και αμφίβολη δυνατότητα υλοποίησης. Αυτές είναι οι πιο σημαντικές αιτίες που ο πολίτης λαμβάνει συγκεχυμένη πληροφόρηση χωρίς ξεκάθαρη πολιτική θέση με αποτέλεσμα να απέχει από τον πιο σημαντικό ρόλο της κοινωνικής του υπόστασης. Χωρίς περιστροφές, ένας απ τους βασικότερους στόχους μας είναι η ενεργοποίηση του πολίτη για τη συμμετοχή του κατ’ ουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουμε διατυπώσει ήδη την άμεση ανάγκη για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και την επιστροφή αυτής στην ουσία, στην πολιτική που ενδιαφέρει τον πολίτη. Βασικό μέσο για να συμβεί αυτό είναι η διατύπωση του δικού μας προγραμματικού πλαισίου και στη συνέχεια η εξειδίκευση αυτού με ρεαλιστικές προτάσεις για τις οποίες μπορεί να εκτιμηθεί το κόστος και να αποτυπωθούν οι δυνατές πηγές χρηματοδότησης τους.

 

Τώρα, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το προγραμματικό μας πλαίσιο, τον οδικό χάρτη για τον Δήμο του μέλλοντος που θα δώσει λύσεις, τόσο σε προβλήματα καθημερινής διαβίωσης μέσα στην πόλη, όσο και σε διατύπωση προτάσεων με άμεσα θετικά κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα.

 

SHMA SYNDYASMOY

 

 • Βάζουμε την καθημερινότητα σε πρώτο πλάνο, με δράσεις για την ασφάλεια, την καθαριότητα και την μετακίνηση των πολιτών.
 • Δίνουμε ύψιστη προτεραιότητα, στην ενίσχυση και την εξωστρέφεια της αγροτικής οικονομίας,με δημιουργία υποδομών και θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι η δημιουργία εμπορικής ταυτότητας (brandname) αποκλειστικά για τα τοπικά προϊόντα.
 • Προωθούμε τουριστική ανάπτυξη, εστιασμένη σε θεματικό σχεδιασμό
 • Παίρνουμε πρωτοβουλία για την εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίων δράσεων για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με τη συμμετοχή τόσο του Δήμου όσο και εθελοντών πολιτών και φορέων.
 • Αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου, προκειμένου να εισρεύσουν άμεσοι και έμμεσοι χρηματικοί πόροι.
 • Υιοθετούμε για το Δήμο το ρόλο του ουσιαστικού καθοδηγητή για την επιχειρηματικότητα μέσω νομικών και οικονομικών συμβουλευτικών δομών, προκειμένου πρακτικά να δώσουμε λύσεις στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας και του επιχειρείν στον τόπο μας.
 • Υλοποιούμε χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης και ενός εξαιρετικού φυσικού  περιβάλλοντος.
 • Σχεδιάζουμε και υιοθετούμε κοινωνικές δράσεις και δομές για τη στήριξη των ασθενέστερων συμπολιτών.
 • Εφαρμόζουμε στρατηγική εξασφάλισης πόρων από την Ευρώπη, όχι μόνο με τη λογική της λήψης επιχορηγήσεων για προκαθορισμένες δράσεις, αλλά με το σχεδιασμό δράσεων ειδικά για τις τοπικές μας ανάγκες και κατόπιν εξασφάλισης Ευρωπαϊκών πόρων.
 • Αποδίδουμε στην παιδεία και τον πολιτισμό τη μεγαλύτερη προσοχή, που πρέπει να έχει απ’ όλους μας. Στοχεύουμε μέσα από τις δράσεις σ’ αυτούς τους τομείς, στην πνευματική καλλιέργεια και εκπαίδευση, για μια κοινωνία ανοιχτή σε όλους, ζωντανή, δημιουργική και προοδευτική.
 • Δίνουμε κίνητρα για την ουσιαστική καλλιτεχνική δημιουργία από νέους και ομάδες, που σήμερα απουσιάζει.
 • Ενισχύουμε την εθελοντική συνείδηση των πολιτών για ζωντανές παρεμβάσεις στην πόλη.
 • Επιδιώκουμε τη σύνδεση της τοπικής οικονομίας με τα Πανεπιστήμια για την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας τους.
 • Καθιερώνουμε αμφίδρομη επικοινωνία Δήμου – δημότη προκειμένου να εδραιωθεί αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης.
 • Μειώνουμε τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία των πολιτών με την ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης του δημότη σε απομακρυσμένα κέντρα, όπως η Κινέττα και το Αλεποχώρι.

Το πλαίσιο αυτό αποτελεί το ισχυρό περίβλημα των προτάσεων μας που θα εξειδικεύονται κατά μέρη. Οι προτάσεις αυτές θα δώσουν την δυνατότητα να διατυπωθεί η καθαρή πληροφόρηση για το πώς αντιμετωπίζουμε την συμμετοχή μας στην τοπική αυτοδιοίκηση, ποια είναι η στρατηγική μας και πως θα την υλοποιήσουμε. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να ξαναμιλήσουμε για την ουσία της πολιτικής  και την οποία αναζητά ο πολίτης του σήμερα.

 

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button