Πρεμιέρα για τον «Προμηθέα Δεσμώτη» στις 13/01 στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων αναφέρει: Το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων, έπειτα από αρκετές επιτυχημένες παραστάσεις εντός και εκτός Μεγάρων από το 2015 έως και σήμερα, επανέρχεται μετά την πανδημία του κορωνοϊού δριμύτερα με το θεατρικό έργο του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σαν παραμύθι, σε μεταφορά Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Ευγενίας Σάλτα, στον πολιτιστικό χώρο «Στρατουδάκειο Μεγάρων» την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου του 2023, ώρα 20:30 με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Στο παρελθόν το Δημοτικό Θέατρο Μεγάρων έχει παρουσιάσει σε σκηνοθεσία της Ευγενίας Σάλτα έργα βραβευμένα σε διάφορα θεατρικά ερασιτεχνικά φεστιβάλ της Ελλάδας με πρωτότυπα έργα: «Μαίρη Λίντα το τραγούδι της ζωής μου» καθώς και διασκευασμένα έργα: « Χωριό Ηλιθίων», «Πρωτοχρονιάτικες Καλλικατζαροσκανταλιές», «Έτσι είναι… Είναι έτσι;», «Αρχοντοχωριάτης» και «Ορέστεια».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Βρισκόμαστε στην ερημιά του κόσμου. Ο Προμηθέας με χαλκάδες, σφυριά και τις αλυσίδες του Ηφαίστου, οδηγείται από το Κράτος και τη Βία, να καρφωθεί στα απόκρημνα βράχια. Η συμπαράσταση που του δείχνει ο Ήφαιστος γλυκαίνει την αγριότητα των θεών και του τοπίου. Αυτή η συνεργασία του Κράτους με την Βία και πιο συγκεκριμένα το Κράτος που ασκεί βία, αποτέλεσε παγκόσμια αρχή του Δημοσίου δικαίου. Το κράτος είναι η μοναδική πηγή του «δικαιώματος» για τη χρησιμοποίηση βίας, όπως παραστατικά μας το παρουσιάζει ο Αισχύλος.

Ο Τιτάνας Προμηθέας τιμωρείται, γιατί έκλεψε το θεϊκό Πυρ και το δώρισε στους ανθρώπους. Μόλις αποχωρούν οι δήμιοί του, στον τόπο του μαρτυρίου καταφθάνει ο Ωκεανός, με τις κόρες του τις Ωκεανίδες, και συμβουλεύουν τον Προμηθέα να αλλάξει την άκαμπτη στάση του έναντι του Παντοδύναμου Δια, προκειμένου να σωθεί. Το ίδιο επιχειρεί και η αδικημένη Ιώ, η κόρη του βασιλιά του Άργους Ίναχου, που την ερωτεύτηκε ο Δίας και που τώρα, μεταμορφωμένη σε αγελάδα, περιπλανιέται ασταμάτητα, κυνηγημένη απ’ τον οίστρο (τη μύγα) που έστειλε η Ήρα.
Στους επισκέπτες αυτούς ο Προμηθέας μιλάει για τη βοήθεια που προσέφερε στον Δία, για την προσφορά του στους ανθρώπους, για το μαρτύριό του, για τη δική τους μελλοντική τύχη (Ιώ) και για κάποιο μυστικό που κατέχει σχετικά με την επικείμενη πτώση του Δία, την οποία μόνο αυτός θα μπορούσε να αποτρέψει.

Τελευταίος έρχεται ο Ερμής, απεσταλμένος του Δία, που άδικα επιχειρεί με απειλές να αποσπάσει από τον Προμηθέα το μυστικό που γνωρίζει. Εκείνος αρνείται με πείσμα και καταβαραθρώνεται χτυπημένος από τον κεραυνό του Δία.

Η σκηνοθέτης Ευγενία Σάλτα, ενόψει της πρεμιέρας της θεατρικής παράστασης σε μήνυμά της αναφέρει:
«Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΔΗΚΕΔΗΜΕ, έπειτα από δύο χρόνια θεατρικής αποχής από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης λόγω πανδημίας, επανεμφανίζεται και παρουσιάζει στην πόλη μας και στους αγαπημένους μας συμπολίτες μια αρχαία τραγωδία του ποιητή Αισχύλου: «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» , σαν παραμύθι για όλες τις ηλικίες.

Μια σημαντική αναφορά για το έργο: Ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι η μόνη σωζόμενη τραγωδία στην οποία κανένας από τους χαρακτήρες της δεν είναι κοινός θνητός. Μπορεί να ενσαρκωθεί επί σκηνής από κάθε εξωπραγματικό πλάσμα και να αποδοθεί ως υποδειγματικός χαρακτήρας του έργου. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο μπορεί να αποδοθεί με αξιοπρέπεια σε όλες τις ηλικίες και να ακουστούν σπουδαίες αλήθειες.

Ο Τιτάνας Προμηθέας σταυρώνεται μαρτυρικά γιατί αφύπνισε τους ανθρώπους, τους έδωσε την φωτιά της γνώσης. Τους έμαθε να σκέφτονται. Τους μίλησε για την θεϊκή τους καταγωγή. Τους έμαθε να μην φοβούνται τον θάνατο. Και όταν τους τα έδωσε όλα αυτά απλόχερα ο φιλάνθρωπος θεός Τιτάνας, αλυσοδένεται και σταυρώνεται στον απάνθρωπο βράχο. Μια ιστορία γνώριμη θρησκευτικά. Πάντα κάποιος αθάνατος σταυρώνεται για τον άνθρωπο. Ο Προμηθέας δεν φοβάται τον θάνατο γιατί όπως λέει και ο ίδιος μέσα από τα κείμενα του Αισχύλου, δεν υπάρχει θάνατος. Μιλάει για έναν κόσμο ενστίκτων. Ο Αισχύλος επισημαίνει μέσα από το έργο του ότι ο άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωσίν Θεού.

Το Δημοτικό θέατρο έχει χρέος να εκπολιτίζει το θεατρικό κοινό και να παρέχει στους πολίτες έργα με αξία και υπόσταση. Το εγχείρημα αυτό στήριξαν με συνέπεια και αφοσίωση ο Δήμαρχος μας κ. Γρηγόρης Σταμούλης, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ιωάννης Καλλιπόζης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό της ΔΗΚΕΔΗΜΕ και του Δήμου και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΚΕΔΗΜΕ. Τους ευχαριστώ όλους προσωπικά για την αμέριστη βοήθειά τους. Φυσικά το μεγάλο χειροκρότημα και την αγάπη μου παίρνει απλόχερα η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Μεγαρέων, την οποία και θα απολαύσουμε επί σκηνής».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ | ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ
Συγγραφέας: Αισχύλος
Σκηνοθεσία| Μουσική Σύνθεση & Παραγωγή: Ευγενία Σάλτα
Μεταφορά: Γιώργος Μπλάνας
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σπύρος Κρεμμύδας
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρισία Σπίνου, Δημήτρης Μανώλης, Αλέξανδρος Δάλλας
Χορογραφίες ΝΗΡΕΑ: Σοφία Τσεγκέλη
Ενδυματολογία | Σκηνογραφία: Ομάδα
Styling | Σχεδιασμός μακιγιάζ | Επιμέλεια τελικής κίνησης: Μαρισία Σπίνου
Κατασκευές (Σκηνικού – Αντικείμενα): Δημήτρης Μανώλης, Αλέξανδρος Δάλλας, Παναγιώτης Σταμπόλας
Μοδίστρα (Ρούχα παράστασης): Νίτσα Οικονόμου
Μοδίστρα (Κορμάκια ΝΗΡΕΑ – ΙΩ): Φωτεινή Μιχαλοπούλου
Πατρονίστ: Σωτηρία Μωραΐτη
Ξυλουργός: Κώστας Παπαθανασίου
Φωτογραφίες Αφίσας | Video trailer: ABOUT ART
Σχεδιασμός | Επεξεργασία Αφίσας: Στέφανος Αφρικανός

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΔΗΚΕΔΗΜΕ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ)

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ| ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Παναγιώτης Σταμπόλας
ΚΡΑΤΟΣ: Δημήτρης Μανώλης
ΗΦΑΙΣΤΟΣ: Μαρία Καραντώνη
ΒΙΑ/ ΙΩ: Μαρισία Σπίνου
ΔΕΣΜΟΦΥΛΑΚΕΣ: Βαγγέλης Αρναούτης, Σπήλιος Θεοχάρης
ΩΚΕΑΝΙΔΕΣ: Αθηνά Μήλεση| Ευφροσύνη Τσεγκέλη| Έλενα Μανώλη
ΩΚΕΑΝΟΣ: Σπύρος Κέντρος
ΕΡΜΗΣ: Αλέξανδρος Δάλλας
ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
«ΑΓΣ ΝΗΡΕΑΣ – Ο Σύλλογος των πρωταθλητών».
Προπονήτρια: Σοφία Τσεγκέλη
ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: Κάλι Μαζαράκη, Ειρήνη Μαζαράκη, Εβελίνα Αδάμ, Ελένη Ζερμπίνη, Αναστασία Ζερμπίνη , Αθηνά Ζούζια, Ευσταθία Λιάσκου, Αλεξάνδρα Αργύρη, Αγγελίνα Μουντάκη, Αγγελική Στέρπη, Ιωάννα Κλέμου

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ακούγεται το μουσικό κομμάτι με τίτλο: «ΙΩ»
Στίχοι: Αισχύλος, Μουσική Σύνθεση – Ερμηνεία: Ευγενία Σάλτα
* Εμπνευσμένο για το έργο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 80΄ λεπτά.
Ετσι λοιπόν η πρεμιέρα, θα δοθεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 20:30 και για ακόμα 7 παραστάσεις, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και ανοιχτό για ηλικίες άνω των 5 ετών.
Οι υπόλοιπες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν, Σάββατο 14, Κυριακή 15, Δευτέρα 16, Τετάρτη 18, Παρασκευή 20, Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, στο πολιτιστικό κέντρο «Στρατουδάκειο» Μεγάρων».

Προμηθέας: Αγάπησα τον Άνθρωπο, αυτό ήταν το πάθος μου. Για τον άνθρωπο άρπαξα «το σπόρο της φωτιάς». Ήθελα τον Άνθρωπο να τον κάνω Άνθρωπο. Να του μάθω τη θεϊκή του καταγωγή. Αυτό το ανθρώπινο όραμα, να τους διδάξω – με οδήγησε στην Ερημιά.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button