Κινητός ηλιακός κινηματογράφος σε πόλεις της Δυτικής Αττικής

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής στην «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος ταξιδεύει σε πόλεις της Δυτικής Αττικής, με προβολές ταινιών και οικολογικά μηνύματα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου εκ του γραφείου του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλου.

Από τις 10 Ιουνίου έως και τον Σεπτέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, παρουσιάζει το Μυστήριο 168-Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος, έναν σύγχρονο πλανόδιο κινηματογράφο που, ξεκινώντας από την Ελευσίνα, ταξιδεύει σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική για να μεταφέρει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα. Τις κινηματογραφικές προβολές συμπληρώνουν εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και άτομα ΑΜΕΑ της περιοχής μας.

Η δράση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας & Μεγαρέων, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο Θέογνις».

Παραδοσιακά, οι πλανόδιοι κινηματογράφοι περιόδευαν στην επαρχία κάνοντας προβολές σε υπαίθριους χώρους απομακρυσμένων περιοχών, δεν είχαν αποκλειστικό στόχο την ψυχαγωγία των κατοίκων χωρίς πρόσβαση σε κινηματογραφικές αίθουσες αλλά την αποστολή να μεταφέρουν μηνύματα και πληροφορίες στους τόπους όπου ταξίδευαν. Το ίδιο ακριβώς κάνει σήμερα και το Solar World Cinema, το διεθνές δίκτυο σύγχρονων πλανόδιων κινηματογράφων που λειτουργούν αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου.

Επισκέπτεται την Ελευσίνα της βιομηχανικής ανάπτυξης και των οξυμένων περιβαλλοντικών ζητημάτων, τον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα, τα Μέγαρα, προβάλλοντας ένα περιβαλλοντικό μήνυμα που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το βιώσιμο κινηματογράφο και τις πράσινες τεχνολογίες. Στόχος είναι να εγείρει προβληματισμούς για το περιβάλλον και την ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, να επιχειρήσει να συνθέσει οικολογικά μηνύματα αξιοποιώντας τα οπτικοακουστικά μέσα με τρόπο δημιουργικό και πρωτότυπο.

Ολόκληρος ο εξοπλισμός των κινητών κινηματογράφων τροφοδοτείται από 100% ηλιακή ενέργεια. Ο ηλιακός κινηματογράφος μπορεί να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε περιοχή και είναι απόλυτα αυτάρκης.
Για 12 συνολικά βραδιές, σινεφίλ και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βραβευμένες ταινίες, ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, κάποιες από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά, και να συνομιλήσουν με καταξιωμένους σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες.

Ταυτόχρονα, το εγχείρημα των “οικολογικών” αυτών κινηματογραφικών προβολών συνοδεύεται από μία σειρά σεμιναρίων – εργαστηρίων με περιβαλλοντικό άξονα για παιδιά και εφήβους 7 – 15 ετών, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από την ιστορία της Ελευσίνας, τον βιομηχανικό της χαρακτήρα και τα Ιερά Μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν.

Σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, ανέφερε: «Στηρίζουμε εμπράκτως τον πολιτισμό στην περιοχή μας και ιδιαίτερα καινοτόμες δράσεις όπως ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος που δίνει το μήνυμα ότι πολιτισμός μπορεί να δημιουργηθεί και με οικολογικά μέσα και κυρίως μηνύματα, που περνούν και στα παιδιά μας μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια. Προσκαλώ τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Δυτικής Αττικής στις προβολές που θα γίνουν από τον Κινητό Ηλιακό Κινηματογράφο, σε καλοκαιρινές βραδιές πολιτισμού που θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι, με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

* Για την πόλη των Μεγάρων οι προβολές έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 16 Ιουνίου και Παρασκευή 21 Ιουλίου.

Πρόγραμμα προβολών και περισσότερες πληροφορίες Ε Δ Ω.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button