Περίληψη συνεδρίασης επιτροπής διαβούλευσης της 15/6/2011

Συνεδρίασε, μετά από πρόσκληση του δημάρχου κ. Ιωάννη Μαρινάκη, η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, με διάφορα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Ο θεσμός της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης αποτελεί μια πρόκληση και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την δημοτική αρχή και ιδιαιτέρως για τον δήμαρχο Μεγαρέων κ. Ιωάννη Μαρινάκη να είναι συνεπής στην πραγματοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεών του, μια προς μια, προς τον λαό των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

 

1. Σχέδιο κανονισμού καθαριότητας

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε το σχέδιο του κανονισμού καθαριότητας ως καινοτομία για τον πρώην δήμο Μεγαρέων αφού μέχρι πρότινος δεν υπήρχε.

Μέσω αυτής της καινοτομίας προσφέρεται η δυνατότητα μιας αγαστής συνεργασίας μεταξύ της δημοτικής αρχής και των δημοτών.

Με τον προτεινόμενο κανονισμό καθορίζονται πλήρως οι υποχρεώσεις της κάθε πλευράς και κυρίως προσφέρεται η δυνατότητα αλλαγής νοοτροπίας και δημιουργίας κοινωνικής συνείδησης απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας

Το σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα

 

2. Αλλαγή κατεύθυνσης μονοδρόμησης της οδού Μινώας

Το εν λόγω θέμα είχε απασχολήσει τις δημοτικές παρατάξεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι φέρει προς διαβούλευση το θέμα αυτό επειδή, όπως είχε δηλώσει και προεκλογικά αλλά και κατά την διάρκεια σχετικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, θεωρεί αδιανόητο μια κύρια οδός η οποία συνδέει το εθνικό οδικό δίκτυο με τον κεντρικό ιστό μιας πόλης όπως τα Μέγαρα να έχει κατεύθυνση εξόδου.

Η απόφαση την οποία θα κληθεί να λάβει το δημοτικό συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του, θα είναι απόλυτα τεκμηριωμένη με συγκοινωνιακή μελέτη την οποία έχει εκπονήσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου.

Στην μελέτη αυτή αποτυπώνεται πλήρως η συνολική ιδέα αλλαγής της κατεύθυνσης μονοδρόμησης της οδού Μινώας η οποία συνοδεύεται από 2 ακόμα μονοδρομήσεις αντίθετης προς την οδό Μινώας κατεύθυνσης, δηλαδή των οδών Ομήρου και Δ. Μπερδελή, οι οποίες θα αποτελούν εναλλακτικές οδούς εξόδου.

Κατά την διάρκεια της διαβούλευσης εκφράστηκε από 2 πολίτες – μέλη της επιτροπής η σκέψη επανόδου της οδού Μινώας στην προηγούμενη κατάσταση, ως οδός διπλής κατεύθυνσης με απαγόρευση της στάθμευσης.

Ο δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τα συγκεκριμένα μέλη, δήλωσε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και ότι μπορεί πιλοτικά να ξεκινήσει να γίνεται πράξη η ιδέα της αλλαγής κατεύθυνσης μονοδρόμησης και αν χρειασθεί θα επανέλθει το ζήτημα για νέα αξιολόγηση της κατάστασης.

Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα

 

3. Πεζοδρόμηση της οδού Κολοκοτρώνη

Στο συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος δήλωσε την αναγκαιότητα της δημιουργίας πεζοδρόμων, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης τόσο των Μεγάρων όσο και της Νέας Περάμου που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ασφαλούς περιπάτου των πεζών, κάτι που λείπει σήμερα.

Επίσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η πεζοδρόμηση της οδού Κολοκοτρώνη η οποία συνοδεύεται από ώριμη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, έρχεται να αποδείξει ότι εάν το θέλουμε, μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή μας»

Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.

 

4. Αστυνόμευση εκτός των ορίων του δήμου και συζήτηση επί ενδεχομένων αλλαγών οι οποίες προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτης» στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο δήμαρχος δήλωσε ότι έχει γίνει αποδέκτης προφορικής πρόθεσης από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου προστασίας του πολίτη να προβεί σε συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων δημιουργώντας ισχυρότερα κεντρικά αστυνομικά τμήματα.

Ο δήμαρχος έκανε γνωστό το γεγονός ότι αναγκάσθηκε να παρέμβει και να αναλάβει την συντήρηση των περιπολικών οχημάτων της αστυνομίας και της τροχαίας αφού ήταν σε άθλια κατάσταση και δεν υπήρχαν χρήματα από την υπηρεσία τους για να συντηρηθούν.

Αυτό είναι ένα δείγμα της ευαισθησίας της νέας δημοτικής αρχής απέναντι στην προστασία και ασφάλεια των πολιτών.

Η προοπτική η οποία υπάρχει, και την οποία στήριξε ο δήμαρχος, είναι να υπάρξει ένα κεντρικό αστυνομικό τμήμα στην πόλη των Μεγάρων και να υπάρχουν σταθερές, επί 24ώρου βάσεως, περιπολίες στην Νέα Πέραμο και τους οικισμούς με μόνιμη παρουσία πληρώματος περιπολικού.

Αυτή η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Ο δήμαρχος επίσης έκανε γνωστή στην επιτροπή την πρότασή του προς το υπουργείο προστασίας του πολίτη σύμφωνα με την οποία ζητεί σε περίπτωση διάλυσης της ομάδας ΔΙΑΣ, αυτή να ενταχθεί στην δικαιοδοσία του δήμου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button