Πέρασε «σίφουνας» από τα Μέγαρα ευτυχώς χωρίς ζημιές

Εμφανής από τα Μέγαρα και κυρίως από τις παραθαλάσσιες περιοχές της Πάχης και της Βαρέας ήταν ο θαλάσσιος σίφωνας (Tornado ή σίφουνας στην καθομιλουμένη) που έκανε το πέρασμά του σήμερα το απόγευμα από τη θαλάσσια περιοχή του δήμου Μεγαρέων, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ζημιές.

 

Ο υδροσίφωνας* πέρασε από το Σαρωνικό Κόλπο νότια των Μεγάρων και σε μικρή απόσταση από την Πάχη και τη Βαρέα στις 16/1/2017 λίγο πριν τις 18:00, χωρίς προς το παρόν να γνωρίζουμε το ακριβές σημείο που ξεκίνησε και σταμάτησε.

 

Δεν επρόκειτο για ανεμοστρόβιλο, όπως αρχικά οι περισσότεροι νομίζαμε, αλλά για σίφωνα και συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Στέλιος Γκίνης στην “Ενημέρωση”  “Ο σίφουνας προέρχεται από σύννεφο, «ρουφάει» και περιστρέφεται, καθώς κινείται περιστροφικά, μπορεί να έχει και απορροφητική ικανότητα, να «πάρει» νερό δηλαδή από τη θάλασσα και να το ρίξει στη στεριά. Είναι πολύ επικίνδυνο αφού μπορεί να καταστρέψει στέγες σπιτιών και άλλα, με τη μεγάλη δύναμη που έχει.”

 

ydrosifwnas1

(Φωτογραφία τραβηγμένη από την περιοχή της Αγίας Τριάδας από τον Γιώργο Γ. )

 

Όπως βλέπουμε και στο wikipedia: Πολλές φορές ο ανεμοστρόβιλος συγχέεται με τον σίφωνα (tornado), αλλά υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα δύο αυτά φαινόμενα:

  • Ο σίφωνας είναι συνήθως μεγαλύτερης έντασης από τον ανεμοστρόβιλο και πολύ πιο επικίνδυνος.
  • Οι αιτίες και ο τρόπος δημιουργίας του σίφωνα είναι εντελώς διαφορετικές από του ανεμοστρόβιλου, που αιτίες του είναι είτε κάποιο φράγμα, είτε η διαφορά θερμοκρασίας σε πολύ μικρή ακτίνα.
  • Ο σίφωνας δημιουργείται μέσα σε τεράστια καταιγιδοφόρα σύννεφα (σωρειτομελανίες) και αποφύεται από τη βάση τους, φτάνοντας έως το έδαφος, ενώ ο ανεμοστρόβιλος «σηκώνεται» από το έδαφος, με εντελώς αίθριο ουρανό ή το πολύ ελαφρά νέφωση.

 

*Οι θαλάσσιοι σίφωνες στην αγγλική γλώσσα ονομάζονται waterspouts, όρο που πολλοί τον μεταφράζουν σε «υδροστρόβιλους». Στην ελληνική γλώσσα συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος σίφωνας θαλάσσης, υποδηλώνοντας ότι σχηματίζεται πάνω από τη θάλασσα. Ωστόσο, η ορθότερη μετάφραση είναι υδροσίφωνας, καθώς καλύπτει κάθε πιθανή επιφάνεια νερού πάνω από την οποία μπορεί να εμφανιστεί.

 

ydrosifwnas2

(Φωτογραφία τραβηγμένη από την περιοχή της Αγίας Τριάδας από τον Γιώργο Γ. )

Παρόμοια άρθρα

Back to top button