ΠανΜεγαρική Ένωση: «Αλλαγή της προσαιγιάλωσης και όδευση του καλωδίου ΥΤ από μη κατοικημένη περιοχή»

Γνωστοποιούμε ότι έπειτα από τη συλλογική δράση μεγάλου αριθμού συλλόγων της περιοχής μας, έχει πραγματοποιηθεί ενέργεια δημιουργίας της «ΠανΜεγαρικής Ένωσης» στην οποία μετέχουν μέλη υφιστάμενων συλλόγων.

Αυτό γνωστοποιείται μέσω δελτίου τύπου που απεστάλη από τον εκπρόσωπο και υπεύθυνο επικοινωνίας της υπό σύσταση Ένωσης, κ. Γεωργακή Ανδρέα, και στη συνέχεια αναφέρει:

Τη δεδομένη χρονική στιγμή χρέος μας είναι να επικοινωνήσουμε και να ενημερώσουμε το Μεγαρικό Λαό ότι σύμφωνα με δημοσίευση στον Τοπικό Τύπο και συγκεκριμένα στην «Ένημέρωση Μεγάρων & Δυτικής Αττικής» την 09/08/2021, και έπειτα από ερώτημα του κου Βαρελά Κλεάνθη επικεφαλής συνδυασμού μαζί με Όραμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 29/07/2021, τέθηκε δημοσίως ζήτημα εκ νέου οικονομικής πρότασης / συμφωνίας την οποία επιδιώκει η εταιρεία Αριάδνη με προσφορά αντισταθμιστικών μέτρων, ύψους μόλις τριών (3) εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με τα δεκαέξι (16) εκατομμύρια ευρώ τα οποία γνωρίζαμε τότε με Δελτίο Τύπου του Δήμου, όταν η ίδια σύσταση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε αποφασίσει αρνητικά στη διέλευση του καλωδίου υπερυψηλής, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση / προσφορά πολύ μεγαλύτερου ποσού, με τελικό αποτέλεσμα την προσφυγή του Δήμου προς στο Συμβούλιο Επικρατείας, εναντιώμενοι στην Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου.

Το γεγονός αυτό, μας έβαλε σε διαδικασία έρευνας και καταφέραμε με πολλαπλές ενέργειες ώστε να έχουμε στα χέρια μας έγγραφο απεσταλμένο από την εταιρεία προς το Δήμαρχο Μεγαρεών, το οποίο κάνει λόγο για προσφορά – πρόταση χρηματοδότησης κοινωφελών δράσεων του Δήμου, με αντισταθμιστικό χαρακτήρα. Η πρόταση αυτή από την εταιρεία μας προϊδεάζει για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει στο εγγύς μέλλον για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων.

Λόγω του ότι, έχουμε ως σύλλογοι ασχοληθεί έμπρακτα με το ζήτημα της διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης και δυστυχώς τα πολλαπλά ερωτηματικά στα θέματα υγείας και οι επιπτώσεις στο σύνολο του επιπέδου ζωής των κατοίκων της περιοχής μας παραμένουν μεγάλα και αναπάντητα, με απλά λόγια, δηλώνουμε δημοσίως ότι οποιαδήποτε ενέργεια διαπραγμάτευσης του Δήμου Μεγαρέων πραγματοποιηθεί πέραν του περιεχομένου των προσφυγών που έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας και από τον ίδιο το Δήμο Μεγαρέων αλλά και από τους Συλλόγους, και που θα αφορά χρηματικό ποσό ή έργα στην περιοχή με αντισταθμιστικό χαρακτήρα, θα μας βρει αντιμέτωπους μιας και η σωματική αλλά και πνευματική υγεία των κατοίκων δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Τυχόν αποδοχή αντισταθμιστικών, είτε απόσυρση της προσφυγής είτε και τα δύο από το Δήμο Μεγαρέων, αυτό αποτελεί για εμάς παράβαση καθήκοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σαφείς είναι οι ανησυχίες και έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων των εν λόγω περιοχών που θα πληγούν από την ενδεχόμενη υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Συγκεκριμένα:

– Θα καταστραφεί πλήρως ο τουριστικός χαρακτήρας της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής της Πάχης.
– Θα υπάρχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο Περιφερειακό Πάρκο Βουρκαρίου.
– Θα καταστούν οι κάτοικοι των περιοχών πειραματόζωα καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις περί της μη πρόκλησης ανήκεστων και οδυνηρών βλαβών στην υγεία των πολιτών. Η μεγαλύτερη ανησυχία των κατοίκων είναι το γεγονός ότι το τεράστιο αυτό καλώδιο δεν μονώνεται στην προσαιγιάλωση του καθώς και στους σταθμούς συντήρησης του που θα τοποθετηθούν ανά 800 μέτρα.
– Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται καθώς ο σχεδιασμός είναι να διέλθουν και άλλα καλώδια που θα συνδέσουν το ΚΥΤ Ασπροπύργου με Κύπρο και Ισραήλ.
– Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται καθώς θα απαξιωθεί η αξία των ιδιοκτησιών τους.
– Και τέλος υπάρχει ο τεράστιος κίνδυνος της επιπλέον υποβάθμισης ολόκληρης της περιοχής Μεγάρων και Νέας Περάμου καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για την δημιουργία των 2 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή του Περάματος και της Ρεβιθούσας.

ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ: ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΙΓΙΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΩΔΙΟΥ ΑΠΟ ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Κανένα αντισταθμιστικό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την υποθήκευση της δημόσιας υγείας και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης της περιοχής της Μεγαρίδας.

Επίσης οι σύλλογοι μας προτίθενται να προσφύγουν στις ακόλουθες ενέργειες:
1. Ασφαλιστικά μέτρα εφόσον η ανάδοχος εταιρεία ξεκινήσει έργα στη περιοχή μας.
2. Δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων των συλλόγων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.
3. Συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας από τους κατοίκους και τους δημότες της περιοχής αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα.
4. Επαφή με τους τοπικούς βουλευτές, με τον περιφερειάχη Αττικης, με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής.
5. Ενημέρωση του ελληνικού λαού μέσω του ελληνικού κοινοβουλίου.

Εμείς, οι Σύλλογοι Αγίας Τριάδας, Κοινωνίας Πάχης, Αλμύρες Βουρκαρίου, οι κάτοικοι της Λάκκας, και ο Κούρος Μεγάρων, καθώς και οι Μεμονωμένοι κάτοικοι οι οποίοι από κοινού έχουμε καταθέσει προσφυγή στο ΣΤΕ εναντίον της διέλευσης του καλωδίου υπερύψηλής τάσης, είμαστε σίγουροι για τη στήριξη της υπό σύστασης ΠανΜεγαρικής Ένωσης και από όλους του υπολοίπους Συλλόγους στον αγώνα που δίνουμε για τη μη υποβάθμιση της περιοχής μας ειδικά αλλά και όλης της Μεγαρίδας γενικότερα.

Εκπρόσωπος & Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ΠανΜεγαρικής Ένωσης
Γεωργακής Ανδρέας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button