Π.Ε. Δ. Αττικής: «Ο μήνας Απρίλιος είναι αφιερωμένος στον αυτισμό»

«Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση – αποδοχή»

Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής με δελτίο τύπου ενημερώνει ότι «την Παρασκευή 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία «Όλοι εμείς», εκδήλωση, δράσεις και ημερίδα αφιερωμένα στον Παγκόσμιο Μήνα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Κλεάνθης Βαρελάς, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά στην ημερίδα που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο «Μίμης Δούκας» του Δήμου, απεύθυνε χαιρετισμό λέγοντας: «Εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας.

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό. Ως παγκόσμια ημέρα αυτισμού έχει καθιερωθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η 2 Απριλίου με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Σήμερα, υπολογίζεται πως όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών λαμβάνει διάγνωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος. Ένας αριθμός που μεταφράζεται σε εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο και, ταυτοχρόνως, αγγίζει όλη την κοινωνία με πολλούς τρόπους.

Μία κοινωνία που πρέπει να αναλογιστεί τι είναι αυτό που αναζητούν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες με Δ.Α.Φ; Τι θέλουν οι οικογένειές τους; Τι ζητούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής;

Ευαισθητοποίηση, ενσυναίσθηση, αποδοχή, ισότητα, ενημέρωση, συμπερίληψη, ενδυνάμωση, ευκαιρίες, εκπαίδευση, είναι μόλις λίγες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος των απαντήσεων σε αυτά τα δύσκολα και τόσο καίρια ερωτήματα, ακόμα πιο απλά μια καλύτερη θέση στην κοινωνία.

Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα και προσπαθεί καθημερινά να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις υποδομές αυτές που θα δώσουν την δυνατότητα ώστε κανείς να μην είναι και να μην νιώθει αποκλεισμένος και να μπορεί να έχει ίσες ευκαιρίες με όλους.

Αφού συγχαρώ για μια ακόμα φορά τον δήμαρχο Μάνδρας- Ειδυλλίας, Αρμόδιο Δρίκο, και όλους όσοι συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής εκδήλωσης, καθώς και όλων των δράσεων ευαισθητοποίησης, θα μου επιτρέψετε να κλείσω με τα λόγια του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος στο μήνυμά του για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για τον Αυτισμό το 2023 επισημαίνει πως:
«Πρέπει να βελτιωθούμε – προωθώντας την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, τις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, την αυτοδιάθεση και ένα περιβάλλον όπου κάθε άτομο θα είναι σεβαστό. Και καθώς το κάνουμε αυτό, αναγνωρίζουμε επίσης τον ρόλο των οικογενειών, των φροντιστών και των δικτύων υποστήριξης στη ζωή των ατόμων με αυτισμό. Σας ευχαριστώ.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button