Αντ. Υψηλάντης: «Το θράσος της εξουσίας και οι “φωνές” για ισομερή κατανομή υπηρεσιών αλλά και δραστηριοτήτων»

Ακολουθεί άρθρο γνώμης του Αντώνη Υψηλάντη, πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και εκδότη της εφημερίδας Αιχμή Μεγάρων.

Σε μια περίοδο που επικρατεί αναβρασμός σε τρεις όμορους Δήμους για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ορίζει ως Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιώς τα Μέγαρα.
…Αναρωτιέμαι:

– Τα Μέγαρα και οι Μεγαρίτες ήταν καλά-οί, όταν οι κρατούντες σχεδίαζαν για εμάς χωρίς την συγκατάθεσή μας να «φυτέψουν» στα διοικητικά μας όρια τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας;
– Τα Μέγαρα και οι Μεγαρίτες ήταν καλά (οι), όταν οι κρατούντες σχεδίαζαν για εμάς χωρίς εμάς, για να περάσουν μέσα από τον κάμπο των Μεγάρων τον αγωγό φυσικού αερίου χωρίς μέχρι σήμερα ο Δήμος μας να έχει συνδεθεί με φυσικό αέριο;
Τα Μέγαρα και οι Μεγαρίτες ήταν καλά-οί, όταν οι κρατούντες σχεδίαζαν για εμάς χωρίς εμάς, την απογύμνωση του Δήμου μας από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας;
– Τα Μέγαρα και οι Μεγαρίτες ήταν καλά-οί, όταν οι κρατούντες σχεδίαζαν για εμάς χωρίς εμάς, την δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κάτι που απετράπη έπειτα από μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού των Μεγάρων;
– Τα Μέγαρα και οι Μεγαρίτες ήταν καλά-οί, όταν οι κρατούντες σχεδίασαν για εμάς χωρίς την συγκατάθεσή μας την απομάκρυνση της αγροφυλακής από τον Δήμο μας;
– Τα Μέγαρα και οι Μεγαρίτες ήταν καλά-οί, όταν οι κρατούντες σχεδίασαν για εμάς χωρίς την συγκατάθεσή μας την μεταφορά από τα Μέγαρα στην Ελευσίνα του υποθηκοφυλακείου (Κτηματολογίου);
– Τα Μέγαρα οι Μεγαρίτες και οι Νέο Περαμιώτες ήταν καλά-οί, όταν οι κρατούντες σχεδίασαν για εμάς χωρίς την συγκατάθεσή μας την διέλευση του καλωδίου υψηλής τάσης μέσα από κατοικημένες περιοχές;
– Τα Μέγαρα οι Μεγαρίτες και οι Νέο Περαμιώτες ήταν καλά-οί, όταν οι κρατούντες σχεδίασαν για εμάς, εν αγνοία μας την διέλευση των φορτίων LNG από το λιμάνι του Περάματος Μεγάρων που δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας που επιβάλλονται από την περιβαλλοντική μελέτη;

Αναφέρω όλα τα παραπάνω, προκειμένου να φανεί – σε όσους ισχυρίζονται πως δεν το γνωρίζουν – πως επί σειρά ετών ο Δήμος Μεγάρων όχι μόνο έχει απογυμνωθεί από διοικητικές υπηρεσίες, αλλά έχει καταστεί και ως η πρώτη επιλογή για την υποδοχή δραστηριοτήτων υποβάθμισης.

Επισημαίνω όμως, πως όλα, έγιναν και γίνονται με το… θράσος της εξουσίας, αν αναλογιστούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι κρατούντες έβαλαν πάνω απ’ όλα μπροστά το εθνικό συμφέρον, αψηφώντας τις δίκαιες «φωνές» όλων μας, που όμως δεν ήταν φωνές άρνησης σε όλα, αλλά φωνές για ισομερή κατανομή υπηρεσιών αλλά και δραστηριοτήτων.

Δεν πρέπει οι κρατούντες να θεωρούν μονίμως τα Μέγαρα ως την «πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου», κάτι που πρέπει να αφουγκραστούν και οι Δήμαρχοι των όμορων Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας που έχουν δημιουργήσει έναν άτυπο συνασπισμό για να αποτραπεί ο σχεδιασμός προκειμένου να μην έρθει στα Μέγαρα η έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά.

Δεν πρέπει με το θράσος της εξουσίας (όπως φημολογείται), να προσβάλλεται και να αντιμετωπίζεται με απαξίωση από συνάδελφό του ο Δήμαρχος Μεγαρέων στην προ ημερών συνάντηση των Δημάρχων της Δυτικής Αττικής με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση εν έτη 2024 να δημιουργούνται συνθήκες διχασμού ανάμεσα στους κατοίκους τεσσάρων Δήμων της Δυτικής Αττικής με πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές. Γιατί απλά … δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα!

Πρέπει όλοι οι πολίτες της Δυτικής Αττικής να δουν με διαφορετική ματιά τις εξελίξεις και σε αυτό πρωτεργάτες πρέπει να είναι οι ίδιοι οι Δήμαρχοι των τεσσάρων Δήμων που εμπλέκονται στην διεκδίκηση της έδρας του Πρωτοδικείου.

Πρέπει όλοι οι πολίτες της Δυτικής Αττικής να κάνουν σημαία τους τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, όπως αυτό της ασφάλειας με τα υποστελεχωμένα Αστυνομικά Τμήματα, όπως το πρόβλημα της υγείας με τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας Μεγάρων, Ελευσίνας αλλά και το Θριάσιο Νοσοκομείο, το πρόβλημα της ανεργίας, της ακρίβειας των απολύσεων και άλλα πολλά.

Είναι αδιανόητο να αποκρύπτονται «κάτω από το χαλί» τα τεράστια αυτά προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή, και να έχει γίνει… μέγα ζήτημα απ’ όλους μας το θέμα της έδρας του Πρωτοδικείου!

Σαν Μεγαρίτης, δεν θέλω σε καμία περίπτωση οι συμπολίτες μου να αισθάνονται πολίτες δεύτερης Κατηγορίας, αλλά ούτε και η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής να συγκαταλέγεται στο χάρτη των υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας.

Το μόνο που θέλω και θα επιδιώξω, είναι να υπάρχει ισομερής κατανομή υπηρεσιών αλλά και δραστηριοτήτων, τόσο στα Μέγαρα, όσο και στην Ελευσίνα, την Μάνδρα και τον Ασπρόπυργο.

Όσο για την Δυτική Αττική γενικότερα, πιστεύω ότι με συνεργασία, σύμπνοια και συνεννόηση από την πλευρά των «αρχόντων» και των 5 Δήμων της, του αντιπεριφερειάρχη, των φορέων και των πολιτών, μπορεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό να επιτευχθεί η μεγάλη αλλαγή τόσο στις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και ανάπτυξης σε οικονομικό και τουριστικό επίπεδο.

Με εκτίμηση

Αντώνης Γ. Υψηλάντης
Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button