«Ούτε ένα αδέσποτο σκυλί» – Σε ποιον Δήμο της Αττικής συμβαίνει αυτό;

Στον Άγιο Δημήτριο Αττικής υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα ούτως ώστε να μην κυκλοφορούν αδέσποτα σκυλιά στην πόλη. Γεγονός που επετεύχθη με πρόγραμμα, στοχευμένες δράσεις και δαπάνη χρημάτων μέσω δημοτικών τελών.

Σήμερα στον Άγιο Δημήτριο Αττικής δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά, παρά μόνο γάτες στην πλειονότητά τους στειρωμένες. Αν δεις αδέσποτο σημαίνει πως είτε κάποιος ανεύθυνος το παράτησε πριν λίγες ώρες ή μέρες, είτε ήρθε από άλλη περιοχή και δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η δράση του Δήμου για τα ζώα, με κηδεμόνα ή χωρίς, καλύπτει όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου βάσει του Νόμου, αλλά και πολύ περισσότερο απ’ όσα αυτός ορίζει, με το βάρος να δίνεται στον πληθυσμό των γατών της πόλης. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται τα εξής:

– Σύσταση της 5μελούς Επιτροπής ελέγχου του προγράμματος διαχείρισης ζώων που αποτελείται από ειδικούς και ζωόφιλους πολίτες
– Υλοποιείται εκτεταμένο πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων γατών
– Δίδεται ιατρική, φαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα σε τραυματισμένα και άρρωστα αδέσποτα ζώα
– Οργανώνεται καθημερινή σίτιση αδέσποτων γατών σε όλη την πόλη αφού έχουν τοποθετηθεί ταΐστρες για γάτες σε πολλά σημεία της πόλης
– Η πόλη διαθέτει 4 κοινόχρηστα πάρκα εκτόνωσης σκύλων
– Ειδικά κυτία πατέντας ΝΟΚΑΚΑ για τη διευκόλυνση των κηδεμόνων σκύλων κατά τη βόλτα
– Εμβολιασμοί – στειρώσεις – ηλεκτρονικές σημάνσεις – φιλοξενίες και υιοθεσίες σε αδέσποτα σκυλιά (όταν εμφανίζονται στην πόλη, κυρίως από εγκαταλείψεις)
– Πραγματοποίηση ζωοφιλικών ενημερώσεων μαθητών και μαθητριών σε σχολεία για την υπεύθυνη κηδεμονία, σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Ζω.Ε.Σ (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων) πριν την πανδημία
– Δράση για την αντιμετώπιση περιπτώσεων κακοποίησης (ενεργητικής – παθητικής) αδέσποτων ή δεσποζόμενων ζώων
– Τακτικοί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία ως προς την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων
– Εκτεταμένη δημιουργία επικοινωνιακού και άλλου υλικού, εκστρατείες ενημέρωσης και αξιοποίηση όλων των καναλιών επικοινωνίας που διαθέτει ο Δήμος για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση όλων των πολιτών για θέματα που αφορούν στη σίτιση, τα πρόστιμα για κακοποίηση, την αναγκαιότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης και γενικότερα στην προστασία των ζώων
– Ανάπτυξη και διαχείριση δικτύου φιλόζωων εθελοντών για φιλοξενίες αδέσποτων ζώων μέχρι την υιοθεσία τους
– Σελίδα στο Facebook «Προστατεύω και Φροντίζω – Δίκτυο Ζωόφιλων Αγίου Δημητρίου» για την δικτύωση και οργάνωση κοινότητας φιλόζωων Δήμου, αλλά κυρίως την προώθηση των υιοθεσιών των ζώων.

Ενώ μόνο για το 2021 τα οικονομικά και ποσοτικά στοιχεία είναι τα εξής:

– Δαπανήθηκαν 24.000 ευρώ για στείρωση αδέσποτων γατών σε τοπικό κτηνιατρείο για τη στείρωση συνολικά 350 γατών
– Έχουν προϋπολογιστεί 15.000 ευρώ για φιλοξενία σκυλιών όταν εμφανίζονται στην πόλη, κυρίως από εγκαταλείψεις ή όταν οι κηδεμόνες τους δεν μπορούν να τα φροντίσουν (7.000 ευρώ για το 2021 – 8.000 ευρώ για το 2022)
– Έχουν προϋπολογιστεί για 2 έτη 74.000 ευρώ για κλινική περίθαλψη μικρών ζώων συνεχιζόμενο (30.000 ευρώ για το 2021 – 44.000 ευρώ για το 2022)
– Ενώ για τη σίτιση αδέσποτων γατών το ποσό που δαπανήθηκε το 2021 αγγίζει τα 14.000 ευρώ. Ενώ για το 2022 έχει προϋπολογιστεί το ποσό των 20.000 ευρώ.

Το πιο σημαντικό στην περίπτωση του Αγίου Δημητρίου είναι πως εκτός από την υλοποίηση όλων αυτών από τη Δημοτική Αρχή, το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια εθελοντών – ενεργών πολιτών της πόλης. Άρα εν τη γενέσει του, στηρίχθηκε πολύ στις γνώσεις, την εμπειρία και τις προτάσεις εκείνων, από την Κοινωνία των Πολιτών, που ήταν – και είναι χρόνια – στο φιλοζωικό κίνημα.

Στόχος – εκτός από τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου και υγιούς πληθυσμού αδέσποτων – είναι η καλλιέργεια κουλτούρας υπεύθυνης κηδεμονίας κατοικίδιων ζώων, κάτι που θα εξαλείψει το θλιβερό φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων ζώων στους δρόμους των πόλεων.

Πηγή in.gr

Παρόμοια άρθρα

Back to top button