Ειδική αγωγή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια

Δελτίο τύπου Παιδαγωγικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και μαθησιακών Δυσκολιών:

Ειδική αγωγή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια

Αποφασίσαμε να στείλουμε αυτή την επιστολή επειδή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς με την αποκατάσταση του παιδιού τους (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, μαθησιακές δυσκολίες, κ.α) είναι τεράστιο και βρίσκονται σε απόγνωση και δεν βλέπουμε τα Μ.Μ.Ε να ασχολούνται με αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, μέχρι πριν λίγους μήνες, οι γονείς έκλειναν ραντεβού σε δημόσιο φορέα (νοσοκομεία, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, κ.α) και έπαιρναν γνωμάτευση για τις θεραπείες και τις συνεδρίες που χρειαζόταν το παιδί τους για την αποκατάστασή του. Συνήθως, οι γνωματεύσεις αυτές είχαν από 8 έως 15 συνεδρίες τον μήνα για κάθε είδους αποκατάσταση με διάρκεια ενός έτους και τα χρήματα που έπαιρνε ο γονέας από το ασφαλιστικό του ταμείο έφταναν έως τα 250 ΕΥΡΩ που ήταν το υψηλότερο ποσό, το οποίο αποζημίωνε το ασφαλιστικό τους ταμείο, με εξαίρεση τον αυτισμό μέγιστο αποδιδόμενο 440 ΕΥΡΩ. Με τον τρόπο αυτό ο γονέας είχε τη δυνατότητα να κάνει τις αποκαταστάσεις του παιδιού του προσθέτοντας έστω και κάποια λίγα χρήματα από το εισόδημά του.
Σήμερα, γνωματεύσεις δίνουν και οι ιδιώτες ιατροί χρεώνοντας από 50 έως 80 ΕΥΡΩ την επίσκεψη και οι γνωματεύσεις που εγκρίνονται έχουν διάρκεια 4 μήνες με τις περισσότερες να περιλαμβάνουν μόνον 4 λογοθεραπείες τον μήνα και ο γονέας να αποζημιώνεται με 60 ΕΥΡΩ συνολικά, όταν η συνεδρία στα ιδιωτικά κέντρα κυμαίνεται από 30 ΕΥΡΩ και άνω. Οι συγκεκριμένοι ιατροί που δίνουν τις γνωματεύσεις δεν τις επικυρώνουν οι ίδιοι αλλά τις στέλνουν σε μία επιτροπή που έχει συστήσει ο ΕΟΠΥΥ, η οποία επιτροπή λαμβάνει την τελική απόφαση, αν θα εγκρίνει δηλαδή τις συνεδρίες που έχει συστήσει ο ιατρός στη γνωμάτευσή του, χωρίς να έχουν καμία επαφή με το παιδί για να γνωρίζουν πραγματικά αν χρειάζεται αυτές τις θεραπείες ή όχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, παιδιά που το πρόβλημά τους είναι πολύ μεγάλο να μην έχουν τις συνεδρίες που είναι απαραίτητες.

Το ΠΑΙ.ΚΕ.Ψ.Υ ζητάει από εσάς τη δημοσιοποίηση του θέματος αυτού με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν διάφοροι φορείς και ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής για την εξυπηρέτηση των γονέων και την αποκατάσταση των παιδιών τους. Το ΠΑΙ.ΚΕ.Ψ.Υ κάνει την αρχή χρεώνοντας την συνεδρία 15 ΕΥΡΩ όσα και τα χρήματα που θα εισπράττει ανά συνεδρία ο γονέας από το ασφαλιστικό του ταμείο και ευχόμαστε να υπάρξουν μιμητές για να μπορέσουν οι γονείς να μην σταματήσουν την αποκατάσταση των παιδιών τους διότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού όπως και στη μαθησιακή του πορεία.

Κέντρα του ΠΑΙ.ΚΕ.Ψ.Υ που εξυπηρετούν τους γονείς στην Αττική:

  • Κεντρικό-Πατησίων 329
  • Παλλήνη
  • Μαραθώνας
  • Ασπρόπυργος
  • Καλλιθέα
  • Μέγαρα
  • Προσεχώς Μαρούσι

Παρόμοια άρθρα

Back to top button