Νέοι Ευρωπαίοι ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας

Από τις 18 έως τις 25 Νοεμβρίου η πόλη μας φιλοξένησε 40 νέους Ευρωπαίους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ‘Finding N.E.M.O_Natural & EnvironMental Orientation’ που διοργανώθηκε και διεξήχθη από τον τοπικό οργανισμό νεολαίας ‘Υοuth Horizons’, με την ένθερμη υποστήριξη του Δήμου Μεγαρέων και των τοπικών αρχών.

 

Προερχόμενοι από 8  Ευρωπαϊκές χώρες (Πολωνία, Κροατία, Ισπανία, Λιθουανία , Ιταλία, Γερμανία,  Τουρκία, Ελλάδα) οι  νέοι συμμετέχοντας ενεργά σε δράσεις που περιβάλλονταν από τα οφέλη του φυσικού περιβάλλοντος των Μεγάρων (συμμετοχή σε συγκομιδή ελαιοκάρπου, οδοιπορικό στο μεγαρικό ελαιώνα, επίσκεψη σε τοπικό ελαιοτριβείο, ιππασία, πεζοπορία, κολύμβηση κ.ά.) ήρθαν σε επαφή τόσο με τη φύση, όσο και με την ψυχοσωματική τους ισορροπία, καθώς και με τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής του τόπου μας.

 

unnamed-7

 

Έχοντας ως κύριο πυρήνα το «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ», οι συμμετέχοντες του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να ζήσουν για 8 ημέρες κοντά στη φύση, να αναγνωρίσουν και να ταυτοποιήσουν την ανάγκη τους, για ευεξία και να ενημερωθούν για το πως να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μέσω της βιωματικής διαδικασίας της ‘Υπαίθριας και Μη – Τυπικής Εκπαίδευσης’. Αυτό επετεύχθη επιτυχώς υπό την παροχή σημαντικής βοήθειας από το Δήμο και τη στήριξη και καθοδήγηση συνεργατών (ψυχολόγου, διατροφολόγου, χοροδιδασκάλου, εκπαιδευτών φυσικής αγωγής και άλλων).

 

Η ομάδα της “Youth Horizons” επιθυμεί να παραθέσει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους φορείς, που συνέβαλαν καθοριστικά, ο καθένας ξεχωριστά και ειδικευόμενος στον τομέα του, στην εύρυθμη διεξαγωγή του προγράμματος. Η κάτωθι παράθεση ευχαριστιών πραγματοποιείται βάσει της χρονολογικής διεξαγωγής του προγράμματος.

 

Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Σταμούλης Γρηγόριος και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μουσταΐρας Ηλίας στο χώρο του Δημαρχείου, όπου και τους ενημέρωσαν για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

 

dimarchio

 

Ο Δήμος Μεγάρων και η ΔΗΚΕΔΗΜΕ υποστήριξαν έμπρακτα και ουσιαστικά τις δραστηριότητες του προγράμματος καθ’ ολοκληρίαν (υποδοχή συμμετεχόντων, παραχώρηση συνεδριακού χώρου, παραχώρηση τοπικής και υπεραστικής συγκοινωνίας για τη διευκόλυνση μεταφορών, παράθεση αποχαιρετιστηρίου δείπνου).

 

Τη διαμονή και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των συμμετεχόντων του προγράμματος φιλοξένησε το ξενοδοχείου Cokkinis Hotel”, στην Κινέττα Μεγάρων. Ο πολυπληθής αριθμός των νέων έτυχε της ευγενούς και πρόθυμης εξυπηρέτησης της διεύθυνσης του ξενοδοχείου. Η γεωφυσική θέση του χώρου φιλοξενίας του προγράμματος συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχή διεκπεραίωση της ‘ανταλλαγής νέων’.

 

Υπό την καθοδήγηση και τις συμβουλές της κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου κ. Μαργέτη Αικατερίνης οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν ομαδικά και μέσω δραστηριοτήτων  ενημερώθηκαν για τη σημασία της υγιεινής διατροφής, των ισορροπημένων γευμάτων καθώς και τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχουσών χωρών.

 

Οι εθελοντές του “Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Μεγάρων” και της Youth Horizons συντόνισαν ένα παιχνίδι εξερεύνησης των Μεγάρων, κατά τη διάρκεια του οποίου οι νέοι γνώρισαν τα ιστορικά σημεία, τα έθιμα και τον πολιτισμό της πόλης μας (Αρχαιολογικό Μουσείο, Κρήνη του Θεαγένους, Καστάνειο Λαογραφικό Μουσείο κά).

 

Η κλινική ψυχολόγος κ. Μουστάκα Ελευθερία, μέσω βιωματικών μεθόδων και διαπολιτισμικού διαλόγου, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μάθουν πώς να βρίσκουν την ισορροπία μεταξύ πνεύματος και σώματος, τη σημασία που φέρει αυτή η ισορροπία στη ζωή μας καθώς και πως να ρυθμίζουν θέματα της καθημερινότητάς τους.

 

Μέσω ενός οδοιπορικού στον μεγαρικό κάμπο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την παραδοσιακή αγροτική ζωή των Μεγάρων. Ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από το συμπολίτη μας κ. Πέγκο Ηλία για τον σημαίνοντα ρόλο που κατέχει ο ελαιώνας στη ζωή της τοπικής κοινωνίας του τότε και του τώρα, τον τρόπο λειτουργίας του Ευπαλίνειου υδρευτικού συστήματος, τη σημασία που έχουν τα πολλά μικρά ξωκλήσια στον κάμπο και είδαν από κοντά  αιωνόβια δέντρα άνω των 3000 χρόνων.

 

unnamed-8

 

Επίσης, επισκέφτηκαν το τοπικό ελαιοτριβείο Νικολάου, όπου είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ελαιοτρίβησης και παραγωγής του ελαιολάδου.

 

unnamed-6

 

Σε αγαστή συνεργασία με τον συμπολίτη μας κ. Σουριτζίδη Ανδρέα και την ομάδα του αθλητικού ομίλου “Ο Κομαίος”, και έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πεζοπορία στην περιοχή του Καβελλάρη και γνώρισαν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

 

Επίσης, ενημερώθηκαν για την εθελοντική δράση του συλλόγου “Κομαίος”, για τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση του καθαρού φυσικού περιβάλλοντος και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στο άθλημα της τοξοβολίας.

 

erasmus7

 

Στο φιλόξενο χώρο του ιππικού κέντρου του κ.Βαρελά Varelas Horse Club Megara”, οι νέοι παρακολούθησαν μαθήματα ιππασίας και περιποίησης των αλόγων και στη συνέχεια απέκτησαν την πρώτη τους εμπειρία στην ιππασία.

 

Κορωνίδα όλων των δραστηριοτήτων της εβδομάδας αποτέλεσε η παρουσίαση από όλους τους συμμετέχοντες ενός FlashMob στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Μοναστηρακίου.

 

monastiraki

 

Οι ευρωπαίοι πολίτες, κατόπιν καθημερινής προετοιμασίας και πρόβας υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου και ιδιοκτήτριας της σχολής χορού ‘Paola Show Dance School’ κ. Κοττάκη Πάολας, παρουσίασαν ένα συγχρονισμένο χορευτικό δρώμενο (FlashMob). Με τον τρόπο αυτό ευαισθητοποίησαν τους παρευρισκομένους και έστειλαν το δικό τους μήνυμα κατά των διαφόρων μορφών μη ανοχής της διαφορετικότητας (ξενοφοβία, εθνικισμός, εχθρότητα κατά των μειονοτικών ομάδων, των μεταναστών κ.ά.) συμβάλλοντας στην εκστρατεία No Hate Speech Movement (‘Όχι στη ρητορική του μίσους’) που διοργανώνει το ‘Συμβούλιο της Ευρώπης’ υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιτυχής διεξαγωγή του FlashMob οφείλεται σημαντικά στην ευγενική δωρεάν παραχώρηση του ηχητικού εξοπλισμού από τον Oikonomopoulos Group-Mega Sound Hellas”, τη βιντεογραφική κάλυψη, από το Megara TV” και τη φωτογραφική κάλυψη, τόσο του FlashMob όσο και όλων των δραστηριοτήτων της εβδομάδας, από τον επαγγελματία φωτογράφο και συμπολίτη μας κ. Μαστρανδρίκο Δημήτριο.

 

 

Ο λαογραφικός σύλλογος “Ο Χορός της Τράτας”, με την ευγενική του συμβολή, έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά και να βιώσουν τις εθνικές και τοπικές μουσικοχορευτικές μας παραδόσεις.

 

 

Ο οργανισμός νεολαίας “Youth Horizons”, με έδρα τα Μέγαρα Αττικής, δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ και δίνει τη δυνατότητα σε νέους, από όλη την Ελλάδα, να λάβουν μέρος σε δράσεις εκτός συνόρων και να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες και δυνατότητες, που προσφέρει ο ευρωπαϊκός κόσμος.

 

Μέσα από τη συνύπαρξή τους με νέους από διαφορετικές κουλτούρες, οι συμμετέχοντες των προγραμμάτων μοιράζονται ιδέες, γνώσεις, εμπειρίες και αναπτύσσουν τον τρόπο, που σκέφτονται και δραστηριοποιούνται στην κοινωνία διευρύνοντας τους πνευματικούς και βιωματικούς τους ορίζοντες.. τους ‘Youth Horizons’ τους!

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του οργανισμού μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.youthhorizons.gr, τη σελίδα στο fb  “Youth Horizons” ή να επικοινωνήσετε στο email: [email protected]

Παρόμοια άρθρα

Back to top button