Ομιλία Παπαλευθέρη με θέμα «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ομιλία την 1 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ν. Περάμου, με κύριο ομιλητή τον δημοτικό σύμβουλο και γιατρό πνευμονολόγο κ. Ελευθέριο Παπαλευθέρη, ο οποίος μίλησε για τις βλαβερές συνέπειες που έχει το κάπνισμα.

Στην ομιλία, η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγαρέων, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ι. Μαρινάκης, η Αντιδήμαρχος Ν. Περάμου Αικ. Ψαρουλάκη, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντ. Ρήγας, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ κ. Αθ. Δρένης, ο επικεφαλής της Ένωσης Πολιτών κ. Γρ. Σταμούλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Κ. Πιπιλή , οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χρ. Λαγός, Βαν. Μαυροείδη, Β. Κόττας καθώς και πολλοί πολίτες.

«Πρώτη η Ελλάδα σε κατανάλωση τσιγάρων»:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας, τα οποία κατέθεσε ο κ. Παπαλευθέρης, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη σε κατανάλωση τσιγάρων με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών. Το 33% μάλιστα των εφήβων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαλευθέρης, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές. Παρά βέβαια τα ποσοστά μεταξύ αντρών και γυναικών που δείχνουν τους άντρες να καπνίζουν περισσότερο, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. «Σοβαρές επιπτώσεις για την εγκυμοσύνη»: Ο κ. Παπαλευθέρης έκανε εκτενή αναφορά στις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για την υγεία των γυναικών οι οποίες κυοφορούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι γυναίκες οι οποίες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως η αποβολή, το χαμηλό σωματικό βάρος του νεογνού, ακόμα και τερατομορφίες. Ενώ τόνισε ότι αυτοί οι κίνδυνοι μειώνονται όταν μια γυναίκα καταφέρει και σταματήσει το κάπνισμα έγκαιρα.

«Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος»:

Σύμφωνα με τον γιατρό πνευμονολόγο, 1 στους 3 θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα, γεγονός που ισχύει τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις μη ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα αναφερόμενος στις πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος σημείωσε τις εξής: Καρκίνος του πνεύμονα ( Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα! , καρκίνος της στοματικής κοιλότητας (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος), Καρκίνος του λάρυγγα (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος), Καρκίνος του οισοφάγου (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος), Καρκίνος ουροδόχου κύστης (50% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι ή ήταν καπνιστές!) , καρδιακές παθήσεις (άλλη μια από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες του καπνίσματος), μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης και εμφύσημα.

«Οικονομική αιμορραγία το τσιγάρο»:

Το παράδοξο αλλά απόλυτα λογικό το οποίο ανέφερε ο κ. Παπαλευθέρης στην ομιλία του ήταν το γεγονός, ότι το τσιγάρο είναι ένας ακόμα παράγοντας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς τα χρήματα τα οποία ξοδεύονται κάθε χρόνο είναι υπέρογκα με τρανά παραδείγματα τη Γερμανία να δαπανά 24, 4 $ και τη Γαλλία 16,4$. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά αν η Ελλάδα δεν είχε καπνιστές, η οικονομία της θα ήταν πολύ καλύτερη.

«Η λειτουργία ενός οργανισμού μετά το τσιγάρο»:

Το πολύ θετικό βέβαια στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπαλευθέρης είναι η πορεία που ακολουθεί ένας οργανισμός αφού «κόψει» το τσιγάρο. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία και μελέτες που έχουν γίνει, η διαφορά φαίνεται στους 3 μήνες, με τον οργανισμό να ανανεώνεται, ενώ μετά από 10 χρόνια οι πιθανότητες για αποφυγή καρδιακού επεισοδίου μειώνονται. Ενώ οι 3 παράγοντες οι οποίοι συντελούν ώστε να είναι κάποιος υγιείς είναι: η διακοπή καπνίσματος, η μείωση χοληστερόλης και η μείωση αρτηριακής πίεσης. Οπότε σκεφτείτε καλά πριν ξανά ανάψετε τσιγάρο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button