Ολοκληρώθηκε η δράση – ημερίδα για την «κατάθλιψη» από τα ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων

Γ. Πατούλης: «Προάγουμε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού προκειμένου η κατάθλιψη να ανιχνευτεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά»

O δήμος Μεγαρέων μέσα από τη δομή των ΚΕΠ Υγείας και σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), διοργάνωσε στις 19/02/2021, διαδικτυακή δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την κατάθλιψη, υπό την Αιγίδα της περιφέρειας Αττικής και στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των δήμων της Περιφέρειας Αττικής: Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης. Η δράση αυτή είχε σκοπό την διαδικτυακή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την κατάθλιψη και συμπεριελάμβανε τρεις ενότητες ομιλιών με τα ακόλουθα θέματα:

– Ενημέρωση / Ψυχο – εκπαίδευση για την κατάθλιψη : κατηγορίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση και συννοσηρότητα.

– Κατάθλιψη εν μέσω Covid 19 : Επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές), στην οργανική υγεία και οικονομικές συνέπειες.
Ζώντας με την κατάθλιψη- Μορφές θεραπείας – Συμπτώματα εφόσον έχουμε νοσήσει από Covid-19

– Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών

Ομιλήτρια της δράσης ήταν η Ψυχολόγος κ. Σμαράγδα Χρηστάκη.
Τη δράση χαιρέτησε ο δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Γρηγόρης Σταμούλης, και δήλωσε «οι άνθρωποι που μεριμνούν για την φροντίδα των αγαπημένων μας προσώπων επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο, αλλά συνάμα δύσκολο. Οι φροντιστές πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη, λόγω της δύσκολης φύσης της εργασίας τους. Ωστόσο καθώς η καλύτερη δυνατή φροντίδα που παρέχουν οι φροντιστές εξαρτάται άμεσα από την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Μεγαρέων και το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων συμμετέχουν σε ενημερωτικές δράσεις και δράσεις για την πρόληψη, όπως η σημερινή ημερίδα με θέμα «Κατάθλιψη – Υποστήριξη των Φροντιστών» και θα συνεχίσει και στο μέλλον να στέκεται στο πλευρό των φροντιστών με κάθε διαθέσιμο τρόπο».

O πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Η εποχή της πανδημίας που βιώνουμε έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από την σύγχρονη αυτή διαταραχή. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους ανθρώπους που πάσχουν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν εγκαίρως αποτελεσματική θεραπεία. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών».

Τη δράση επίσης χαιρέτησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεγαρέων και Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας, καθώς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι «το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button