Ο «Θέογνις» πάει Επίδαυρο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων «Ο Θέογνις» σας προσκαλεί στην παράσταση «Αγαμέμνονας» σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022, το Σάββατο 23 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

«Κι αντί για άνδρες, γυρίζουν πίσω όπλα και στάχτες – υδρίες νεκρικές».
Η παράσταση «Αγαμέμνονας» είναι η πολυαναμενόμενη δεύτερη παγκόσμια πρεμιέρα που θα δούμε φέτος το καλοκαίρι στην Επίδαυρο, με τον καταξιωμένο Γερμανό σκηνοθέτη Ούλριχ Ράσε στο τιμόνι του αισχύλειου Αγαμέμνονα.

Ο Αγαμέμνονας του Αισχύλου είναι το πρώτο έργο της «Ορέστειας» (458 π.Χ.), της μοναδικής σωζόμενης αρχαίας τριλογίας, όπου περιγράφεται η επάνοδος του βασιλιά στην πατρίδα του, η υποδοχή και ο φόνος του, καθώς και ο φόνος της Κασσάνδρας την οποία είχε φέρει μαζί του ως «λεία του πολέμου» από την Τροία. Το έργο ολοκληρώνεται με την ικανοποίηση της Κλυταιμνήστρας για το γεγονός ότι σκότωσε εκείνον που είχε θυσιάσει την κόρη της Ιφιγένεια. Ο Χορός όμως αφήνει να εννοηθεί ότι τίποτα δεν μένει ατιμώρητο, δίνοντας τη «σκυτάλη» στον Ορέστη για να αποκαταστήσει την δικαιοσύνη.

Ένας αιώνιος κύκλος εκδίκησης και ανταπόδοσης. Κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται πρέπει να εξιλεώνεται με νέο αίμα. Ο καθένας πιστεύει ότι το δίκιο και η θέληση των θεών είναι με το μέρος του και διαπράττει νέα λάθη. Κάπως έτσι, ο Αγαμέμνονας επιστρέφει στην πατρίδα του, μετά από δέκα χρόνια πολέμου κατά της Τροίας, ως θριαμβευτής ήρωας. Εδώ όμως τον περιμένει το μίσος της γυναίκας του Κλυταιμνήστρας και η επιθυμία της για εκδίκηση. Στον Αισχύλο η σύγκρουση μεταξύ Αγαμέμνονα και Κλυταιμνήστρας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια διαμάχη μεταξύ συζύγων· είναι μια σύγκρουση για την εξουσία· μια μάχη της μητριαρχίας απέναντι στην πατριαρχία.

Λέει ο ίδιος σκηνοθέτης για το έργο: «Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο Τάνταλος εξαπάτησε τους θεούς, ετοιμάζοντας ένα αποτρόπαιο γεύμα, με αποτέλεσμα να καταραστούν την οικογένειά του. Σε κάθε γενιά που ακολούθησε, οι απόγονοι του Τάνταλου δολοφονούνταν από τα ίδια τα μέλη της οικογένειάς τους. Με εκδίκηση και μίσος, οι θεοί έθεσαν σε κίνηση ένα ασταμάτητο ντόμινο δολοφονιών που μόνο ο Ορέστης θα μπορούσε να τερματίσει. Έχοντας απωλέσει σήμερα την πίστη στους θεούς, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ασταμάτητο κύκλο βίας και ατελείωτων πολέμων. Μπορεί η “Ορέστεια” του Αισχύλου να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους ορατούς και αόρατους μηχανισμούς της εξουσίας; Και τι μπορούμε να διδαχθούμε από αυτήν για να σταματήσουμε τους φόνους»;

H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

Τιμή εισιτηρίου: 40 ευρώ
Ώρα αναχώρησης από το κτίριο του Συλλόγου, κεντρική πλατεία Μεγάρων: 6.00 μ.μ.
Τηλ. Κρατήσεων: 6972557089, 6936626866
Η παράσταση είναι με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάρων «Ο ΘΕΟΓΝΙΣ» στηρίζουν επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Χρυσοί χορηγοί
Wind Μεγάρων,
Παπαθανασίου Κατασκευαστική,
Πέτρος Τσεκούρας Ο.Ε

Υποστηρικτές
Οπτικά Μιχάλαρος,
Base coffee,
Άγγελος Μακρυγιάννης & ΣΙΑ ΟΕ,
Οίνοι Μαργέτη
Χατζής Ιωάννης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button