Ο Γ. Κώτσηρας στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

O υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Γιώργος Κώτσηρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων συμμετείχε την Παρασκευή 30 Ιουλίου στην Κοινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, στη Βουλή, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Παγκόσμια Ημέρα του Ο.Η.Ε. κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: οι πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης».

Το δελτίο τύπου που απεστάλη από το γραφείο του σημειώνει ότι ο κ. Κώτσηρας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέγοντας τα εξής:

«Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και σε συνεργασία με τον κ. Ηρακλή Μοσκώφ Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά για την άριστη συνεργασία, συστήσαμε ειδική Ομάδα Εργασίας για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, ώστε να προβούμε σε μια συνολική αποτύπωση και αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Αυτό που προσδοκούμε είναι η διαμόρφωση ενός forum επικοινωνίας και διαμόρφωσης κατευθυντήριων οδηγιών από τους συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Η σύνθεση της Ομάδας Εργασίας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας, των Δικαστών και του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ) την καθιστά κατάλληλη για να εκτιμήσει συνολικά την εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τη δίωξη των δραστών της εμπορίας ανθρώπων, εντοπίζοντας και σημεία που χρήζουν τροποποίησης ή βελτίωσης.

Επιδιώκουμε, λοιπόν, να γίνει μια τεκμηριωμένη ανάλυση της κατάστασης και να αναδειχθούν καλές πρακτικές και αδυναμίες κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την ενίσχυση της εφαρμογής του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην ΕΕ και δεδομένου ότι ο Χάρτης κατοχυρώνει ρητά την απαγόρευση εμπορίας ανθρώπων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε σε ενέργειες για την αποτελεσματική εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Επιπλέον, ενισχύουμε τη δικαστική συνεργασία και τα νομικά εργαλεία της χώρας στις ποινικές υποθέσεις, ειδικά σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα κάτι που σχετίζεται άμεσα με την εμπορία ανθρώπων.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τη Δευτέρα 26 Ιουλίου παρουσίασε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την πρόταση για την αναθεώρηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου θα προβλέπονται ρυθμίσεις για την αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση αδικημάτων, όπως η εμπορία ανθρώπων».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button